Guvernul a prezentat ieri pachetul național anti-sărăcie. Unele măsuri vizează și antreprenoriatul și susținerea afacerilor, așa că am decis să descoasem propunerile pentru a vedea care se aplică celor care vor să-și deschidă o afacere. Pe lângă prezentarea anunțului oficial, vrem să lansăm și o dezbatere către voi. Propuneți măsuri aici, noi le dăm mai departe. Ce vor tinerii și antreprenorii de la statul român?

Guvernul discută un plan integrat de 47 de măsuri destinate combaterii sărăciei care are în vedere toate categoriile de vârstă. „În România avem foarte mulți oameni supuși riscului sărăciei, dintre care 1,7 milioane sunt copii“, a spus premierul Dacian Cioloș ieri.

Iată documentul de pe site-ul Guvernului. 

Va fi vorba de o schemă integrată, organizată pe etape din viață, de asta există și prevederi pentru antreprenoriat și susținerea tinerilor. Pe acestea ne vom concentra noi, ca să știți la ce să vă așteptați.

Unde sunt antreprenorii?

Potrivit strategiei, totul este împărțit pe grupe de vârstă, de la bebeluși, până la pensionari. Practic, totul începe de la momentul când o femeie este însărcinată și ar trebui să beneficieze de screening medical la naștere, până la identificarea tuturor copiilor.

În planul anti-sărăcie, tinerii cu vârste pornind de la 24 de ani vor fi susținuți prin trei programe: antreprenoriat rural, antreprenoriat urban și antreprenoriat social.

O altă măsură ar fi alfabetizarea digitală a persoanelor din medii defavorizate, ceea ce ar putea duce la o mai bună informare asupra posibilităților de dezvoltare.

Obiective interesante

Guvernul speră să ajungă până în 2020 la o rată de ocupare a populației cu vârstă între 20 și 64 de ani de 70%, în condițiile în care în Uniunea Europeană media este de 75%. De asemenea, s-ar putea aloca 2% din PIB către cercetare și dezvoltare, față de 3% în Uniunea Europeană.

În momentul de față, suma alocată e de 0,29% din PIB, departe de cerințele europene. La finalul anului trecut, obiectivul era de 1% pentru 2020.