Chestionarul Mind your Business a fost completat de 150 de antreprenori, din industrii diverse, cum ar fi activități profesionale, stiințifice și tehnice, IT, HoReCa, sănătate, servicii administrative. Antreprenorii care au completat chestionarul reprezintă echipe de diverse dimensiuni, de la echipe mici cu sub 5 angajați (63%), până la echipe cu peste 200 de angajați (4%).

4 din 10 antreprenori consideră că se descurcă bine și foarte bine când vine vorba de acoperirea nevoilor legate de sănătate mintală a angajaților lor.

La o primă vedere, antreprenorii se simt încrezători când se gândesc la afacerea și echipa lor.

Întrebați cum se simt când se gândesc la compania lor, ei răspund mai degrabă în termeni pozitivi, spunând că sunt motivati, încrezători și entuziaști.

”Aceasta direcții optimiste sunt conectate de mindsetul lor general orientat spre creștere și evoluție constantă, pe nevoia de a depăși limite și a-și duce planurile până la capăt. Aceste obiective îi îndeamnă de altfel să se concentreze pe dezvoltarea afacerii (76%) mai degrabă decât pe bunăstarea lor mintală (20%)”, cum observă echipa de cercetare Unlock.

Totuși, antreprenorii admit si că au trecut, în special în ultima perioadă, prin stări de stres, anxietate, epuizare sau iritabilitate. Principale surse de stres si presiune vin din asigurarea de fonduri pentru finanțarea și creșterea afacerii, cât și din aspecte birocratice și plata taxelor.

La acestea se adaugă și propria presiune pe care antreprenorii o pun pe ei înșisi, având în vedere că 4 din 10 antreprenori simt o mare și foarte mare presiune în a nu face greșeli, dar și o delimitare cam neclară în ceea ce privește pauza de la muncă: un sfert din ei (25%) consideră că nu reușesc deloc sau foarte slab să se deconecteze de la muncă în vacanță.

Antreprenorii devin din ce în ce mai conștienți că ei sunt responsabili de propria lor bunăstare, că a pune permanentă presiune pe ei nu este soluția.

Prin urmare încearcă să își depășească nevoia de control prin a accepta că nu totul trebuie să fie perfect (45%), să abordeze lucrurile cu calm dar și să discute problemele cu alții (persoane de încredere sau alți antreprenori) pentru a avea perspective noi asupra problemelor cu care se confruntă.

8 din 10 antreprenori consideră că o bună educație financiară îi poate ajuta în gestionarea afacerilor. Ca alte soluții care i-ar ajuta să gestioneze mai bine viața de antreprenor, aceștia menționează: întâlniri cu alți altreprenori, coaching, terapie, cursuri de dezvoltare personală și meditație.

Cei mai mulți antreprenori se văd implicați în afacerea pe care au pornit-o permanent.

Acestea sunt câteva dintre datele intermediare. Toate chestionarele sunt în lucru pentru raportul final, aceste sunt doar câteva concluzii brute, așa cum le-am extras noi din tabel, fără filtrul agenției Unlock, care va face interpretarea datelor și realizarea raportului final.

Rezultatele complete și finale ale studiului le discutăm în premieră la evenimentul Mind Your Business, pe 11 septembrie, la Nayam Events în București, evenimentul în care vom prezenta rezultatele studiului prin care ne-am propus să realizăm primul barometru al sănătății mintale în rândul antreprenorilor din România.

Pe lângă studiu, vom vorbi despre leadership, educație, piața muncii și sănătate în general.

Integrarea conceptului de wellbeing, inclusiv prin asigurări private de sănătate, este importantă nu doar pentru motivarea și retenția angajaților, ci și pentru crearea unui loc de muncă în care aceștia se simt apreciați și susținuți. Știm cu toții cât de important este să ne simțim bine acolo unde petrecem cea mai mare parte a timpului nostru, iar sănătatea, atât fizică, cât și mentală, joacă un rol esențial. De aceea, SIGNAL IDUNA vine în sprijinul antreprenorilor oferind soluții personalizate, adaptate nevoilor unice ale fiecărei echipe, pentru a asigura un mediu de lucru sănătos și echilibrat, indiferent de dimensiunea sau domeniul de activitate al afacerii.

Evenimentul este realizat de start-up.ro, Main Partner BCR, Gold Partner SIGNAL IDUNA, Silver Partners Zentiva Romania & Persedon, Event & Study Partner Autonom Group, Study Partner UNLOCK, Sponsor Complice.ro, cu sprijinul IMOD Flowers & Alcalia.

Rezervă-ți locul și vino să afli cum este viața unui antreprenor român, ce-l motivează, ce-l stresează, ce-l bucură și ce-l întristează.