În urma unui concurs de planuri de afaceri, vor fi selectați 40 de antreprenori ce își vor implementa ideea de afacere sau își vor extinde în țară afacerea deja existentă, prin intermediul unor finanțări de până la 40.000 euro.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 2,5 milioane de euro și se va desfășura în perioada 01.09.2017 – 31.08.2018.

Grupul țintă al proiectului este format din minimum 200 de persoane, aceștia beneficiind de pregătire în mediul antreprenorial și managerial, iar criteriile de eligibilitate fiind persoanele cu cetățenie română, care fac dovada că trăiesc în diasporă de cel puțin 1 an și doresc să se întoarcă în țară pentru a-și deschide un business non-agricol, în mediul urban.

În cadrul evaluării planurilor de afaceri, se vor puncta atât calitatea planului de afaceri, cât și modul în care candidatul se prezintă la interviul online în fața unei comisii ce va fi formată din antreprenori cu experiența și specialiști din domeniul bancar și investițional.

Înscrieri pentru Diaspora Întreprinzătoare

Cei interesați se pot înscrie în proiectul Diaspora Întreprinzătoare accesând site-ul www.diasporaintreprinzatoare.ro, pentru ca apoi echipa de proiect să valideze documentele ce dovedesc îndeplinirea criteriilor de eligibilitate ale proiectului.

Condițiile de eligibilitate pentru aplicarea în cadrul proiectului Diaspora Întreprinzătoare sunt:

  • Intenționează să inființeze o afacere non-agricolă în mediul urban;
  • Își au reședința sau domiciliul în mediul rural sau în cel urban, în regiunile mai puțin dezvoltate ale Romaniei, respectiv Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est sau Sud Muntenia;
  • Au vârsta de minimum 18 ani;
  • Posedă cetațenia română;
  • Fac dovada domiciliului sau rezidenței în străinatate în ultimele 12 luni până la momentul înscrierii în grupul țintă;
  • Demonstrează experiența antreprenorială prin documente de înființare a unei societăți comerciale în străinătate, precum și prin documente care să ateste experiența specifică în domeniul în care dorește să inițieze o afacere prin intermediul programului;
  • Are disponibilitatea de participare la activitățile proiectului (cursuri de formare profesională, etc.);
  • Nu beneficiază de finanțare/ dublă finanțare prin alte proiecte finanțate prin POCU 3.7, în momentul înscrierii;
  • Completează și semnează angajamentul de disponibilitate fața de activitățile proiectului.

Pentru o mai bună promovare a oportunităților oferite de acest proiect, se vor organiza o serie de evenimente dedicate românilor de peste hotare, ce vor avea loc în următoarele orașe:

  • 09.12.2017 Roma, orele 18:00, Restaurant Las Vegas;
  • 18.11.2017 Chișinău, orele 17:00, Intitutul Cultural Român;
  • 25.11.2017 Londra, orele 13:30, Intitutul Cultural Român;
  • 12.12.2017 Luxemburg, orele 18:00, Hotel Sofitel Luxembourg Europe.

Consiliere pentru românii din diaspora

”De la începutul lunii noiembrie am demarat o serie de deplasări în Republica Moldova, mai exact în Cahul, Orhei și Bălți, pentru a întâlni tinerii antreprenori dornici să vină în România pentru extinderea afacerii. Căutăm antreprenorii care au multă determinare și pasiune în susținerea și aplicarea ideii de afacere, iar pentru a ne asigura de toată implicarea acestora am inclus o cofinanțare de minimum 10% din partea antreprenorilor. În cadrul acestor întâlniri dedicate românilor din alte țări urmărim să creștem antreprenori puternici în România, să le punem la dispoziție resursele necesare pentru dezvoltarea lor, să le prezentăm francize, sau alte modele de afaceri, să îi consiliem în proiectele lor antreprenoriale, și nu în cele din urmă să le oferim resursele financiare de care au atâta nevoie”, a spus Iulian Popescu.

Beneficiarul proiectului Diaspora Întreprinzătoare este Asociația Excelsior pentru Excelență în Educație, fondată de către antreprenorul Iulian Popescu în anul 2011. De asemenea, din anul 2004 Iulian Popescu este fondatorul și managerul general al companiei Soft Tehnica, una dintre cele mai active companii de IT de pe piața românească, dezvoltatorul suitei de aplicații Freya, care se adresează industriei HoReCa și Retail.

Photo by mauro mora on Unsplash