CalculatorVenituri.ro lansează o aplicație online care îi ajută pe contribuabili să completeze și să depună rapid declarația unică.

CalculatorVenituri.ro este o platformă gratuită de calcul al salariilor și veniturilor, creată și administrată de Romanian Software.

Aplicație online lansată de aceasta îi ajută pe contribuabili să își completeze declarația unică și să își calculeze impozitele datorate statului din activități independente.

Declaraţia unică se completează şi se depune până pe data de 15 martie.

Declarația unică se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/ pierderi din România sau/ şi din străinătate, care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal. În esență, o completezi dacă faci venituri extrasalariale.

”Aplicația noastră îi ghidează pas cu pas pe toți cei care trebuie să depună declarația pentru evidențierea veniturilor din activități extrasalariale. În funcție de tipul de activitate derulată de contribuabil, pe baza venitului brut, aplicația îi <<populează>> declarația cu valoarea impozitului pe venit si a contribuțiilor sociale datorate, dacă este cazul”, a declarat Mihaela Colesnic, manager de produs pentru CalculatorVenituri.ro.

Din 2018, Fiscul nu mai emite și nu le mai trimite contribuabililor decizii de impunere pentru veniturile din activități independente și merge pe autoimpunere pentru persoanele fizice, exact așa cum face și pentru persoanele juridice. Astfel, până la data de 15 martie 2019, contribuabilii vor avea de completat și calculat impozitul și contribuțiile sociale și de depus declarația pentru veniturile din anul 2018 și estimarea de venituri pentru anul 2019.

Responsabilitatea calculării impozitelor și depunerii revine integral contribuabililor cu venituri din activități extrasalariale. Ulterior, aceștia pot fi controlați de inspectorii fiscali dacă au plătit corect sau nu impozitele. Autoimpunerea persoanelor fizice este un proces nou, care presupune cunoașterea legislației fiscale”, a explicat Mihaela Colesnic.

Pe CalculatorVenituri.ro, există o secțiune specială numită Declarația Unică, unde contribuabilii își pot încărca datele pentru a primi în mod gratuit o declarație pe an, cu toate veniturile și impozitele calculate automat.

În România, estimările actuale arată că sunt circa 960.000 de persoane care obţin venituri din activități independente, acestea activând sub diferite forme, fie că sunt PFA (Persoană Fizică Autorizată), acționari în diverse companii cu profit și dividende, ÎI (Întreprindere Individuală), ÎF (Întreprindere Familială), PFI (Persoane Fizice Independente), fie că activează în domeniul profesiilor liberale.

Platfoma CalculatorVenituri.ro este un calculator gratuit de salarii, ce facilitează calculații rapide de la brut la net și de la net la brut pentru venituri din salarii, inclusiv deduceri personale sau alte beneficii cu facilitate fiscală, mandate de director, administrator, convenții civile, drepturi de autor și PFA. Platforma este creată și administrată de Romanian Software. Calculatorul de venituri este disponibil online pe www.calculatorvenituri.ro, iar aplicația CalculatorVenituri.ro poate fi descărcată gratuit din Google Play și Apple Store.