Compania a implementat primul sistem de participare online și fizic la adunările generale ale acționarilor din România.

eVOTE este o aplicație dezvoltată de trei antreprenori români, specialiști ai pieței de capital și domeniului IT, Mihai Chișu, Bogdan Iliescu și Ionuț Albu.

Prin eVOTE, acționarii unei companii listate la Bursa de Valori București pot participa și vota online, dar și prin prezență fizică la Adunările Generale organizate de acestea.

Aplicația este dezvoltată, transformată și îmbunătățită în permanență pentru a fi cât mai ușor de utilizat de orice tip de acționar. În prezent, echipa eVOTE lucrează la îmbunătățirea variantei de mobil a aplicației, având în vedere și potențiala listare a Hidroelectrica, eveniment ce ar putea genera un număr mult mai mare de utilizatori ai eVOTE.

De asemenea, în cadrul aplicației va fi implementat și votul aferent GDR-urilor (Global Depository Receipts), pentru a permite și categoriilor de investitori ce dețin astfel de instrumente financiare să utilizeze în mod facil eVOTE. Pe termen scurt, echipa vizează și introducerea unui modul dedicat administratorilor de fonduri de pensii și acțiuni, precum și agenților custozi, acoperind astfel cea mai mare parte a investitorilor instituționali prezenți în piața autohtonă.

Un eveniment AGA durează, în medie, 30 de minute prin intermediul eVOTE, de la începerea ședinței și până la emiterea rapoartelor finale. Comparativ cu o AGA tradițională, doar cu prezență fizică și cu vot pe hârtie, în cele 30 de minute, de cele mai multe ori nu se termină numărarea voturilor pentru alegerea secretarului de ședință, pas premergător intrării în ordinea de zi.

În perioada ianuarie-mai 2022, prin intermediul eVOTE au fost organizate 50 de AGA pentru companiile listate, 2Performant, Agroland Agribusiness, Agroland Business System, AROBS, Bento, Bittnet Group, Bucur Obor, Connections Consult, Chromosome Dynamics, Dr. Fischer Dental, Fondul Proprietatea, Holde Agri Invest, MAM Bricolaj, Norofert, One United Properties, Roca Industry, Safetech Innovations, Sphera Franchise Group, Softbinator Technologies, Teraplast și TTS.

Cinci dintre cei 20 de emitenți din indicele BET, reprezentând 25,6% din ponderea totală a indicelui, au oferit acționarilor lor opțiunea de a vota de oriunde și de a putea urmări AGA online.

În același timp, 11 dintre cele 28 de companii din BET-AeRO, reprezentând 66,5% din ponderea totală a indicelui, au utilizat aplicația eVOTE în primele cinci luni ale anului 2022.

În total, au fost exprimate 25.000 de voturi, dintre care cele mai multe voturi exprimate într-o singură AGA au fost la Bittnet Group, aproximativ 4.000 voturi.

De asemenea, adunările Bittnet Group și Norofert au înregistrat cea mai mare participare în mediul electronic, pentru fiecare companie în parte votând peste 200 de acționari prin corespondență, în timp ce alți peste 100 de acționari au fost prezenți live prin aplicație.