Să te cauți în buzunare după 5 lei cash ca să plătești parcarea nu e tocmai cel mai plăcut lucru. Plus că trebuie să ții minte cât ai stat, nu ai niciun control. Din acest motiv, eu sunt printre cei care își ține ceva cash în portofel, în caz de nevoie, dar de obicei folosesc cardul sau telefonul.

Hai să vedem totuși ce aplicații să folosești.

Aplicații de plată parcare

Pentru parcare trebuie să separi între București și restul orașelor. În București există o aplicație oficială a Primăriei București numită Parking București, dar nu-ți recomand să o folosești, are un design demn de 2010. În schimb de vreo doi ani a apărut aplicația amparcat. Adaugi un card, numărul mașinii și o poți folosi cam în toate parcările publice din oraș. Îți arată și cât mai ai din parcarea plătită, comunică direct cu smartphone-urile paznicilor parcărilor și dacă vrei să pleci mai devreme, primești credite în aplicație din timpul rămas.

Pentru multe alte orașe din România există aplicația Tpark. Nici ea nu e ideală, dar funcționează. Ai o listă de vreo 40 de orașe de la noi unde poți să plătești fie cu un card în aplicație, fie cu o conexiune din aplicație spre plata cu SMS. Trebuie doar să știi în ce zonă a orașelor ești și să alegi durata parcării.

Cum plătești autobuzul cu telefonul

Pentru transportul public și aici Bucureștiul e un pic mai special. Dacă vrei să plătești în STB, adică tramvaie, autobuze și troleilbuze folosești aplicația 24Pay, unde poți cumpăra bilete sau abonamente pe care să le plătești cu cardul. La metrou nu e așa ușor. În sensul în care porțile au plată contactless și poți plăti cu telefonul, dar nu cu o aplicație și nici nu știu să poți să iei abonament digital.

Pentru alte orașe din România poți folosi tot 24Pay, care are integrate 10 regii de transport, cum ar fi Iași, Cluj, Timișoara, Brașov Arad, Râmnicu Vâlcea și Sibiu.

Rovinieta și taxa de pod

Pentru rovinietă, lucrurile sunt mai simple. E posibil să găsești multe aplicații, noi o recomandăm pe cea care funcționează. Se numește erovinieta, e disponibilă și pe dekstop la e-rovinieta.ro și poți să iei rovinieta sau Taxa de Pod de la Fetești, ca să nu fii omul acela care stă la coadă să plătească cash. Primești confirmare și personal nu am avut niciodată probleme, cum am mai auzit la alți oameni.

Într-un alt episod vom discuta și despre plăți de facturi și alte utilități, acolo sunt mai multe aplicații care te pot ajuta. Dar pentru transport, cele de mai sus sunt suficiente. Iar dacă ai mașină și vrei să o administrezi mai bine și nu vrei să uiți când expiră rovinieta sau ITP-ul, eu folosesc o aplicație numită Movcar. Vor să se extindă și spre alte zone, cum ar fi să cumperi asigurări sau roviniete, dar personal mi-e suficientă ca să-mi amintească dacă îmi expiră actele.