AROS intenționează să intre pe piețele din ECE, inclusiv Polonia, până la sfârșitul anului 2022 și să-și extindă prezența în 2023, concentrându-se pe distribuția în rețeaua sa de reselleri autorizați cu valoare adăugată.

Grupul a semnat deja mai multe acorduri de distribuție cu următoarele companii: Aubo, Dobots, DH-Robotics și Gausium. ASBIS intenționează să-și extindă portofoliul de produse din domeniul roboticii pe parcursul anului 2023 și ulterior. Primii roboți colaborativi sub marca proprie CRON Robotics ar urma să apară pe piețele europene în prima jumătate a anului 2023.

ASBIS Robotic Solutions (AROS) este o nouă ramură de perspectivă a ASBIS Group, axată pe vânzarea de soluții bazate pe roboți colaborativi (coboți) și pe construirea de soluții proprii în acest domeniu. Roboții colaborativi și platformele robotice autonome sunt concepute pentru a interacționa fizic cu oamenii dintr-un mediu de lucru - birou sau spațiu public, astfel că munca în comun și interacțiunea dintre roboți și oameni devin mai ușoare. AROS se va concentra pe soluții multiple bazate pe coboți, roboți, platforme mobile robotizate autonome pentru a pregăti soluții pentru numeroase probleme și pentru a aborda mai multe aspecte ale nevoilor companiilor din domeniile producție, curățenie, servicii, securitate și logistică.

Potrivit previziunilor, piața globală de robotică va înregistra o creștere puternică de aproximativ 20% pe an până în 2030. În ceea ce privește segmentul cobot, adică roboții industriali și colaborativi, acesta a crescut cu 40% doar în 2021. Până în 2026, se estimează că piața globală de coboți va avea o valoare de 225 de miliarde USD.

„La ASBIS, ne propunem întotdeauna să oferim cele mai moderne soluții pentru a răspunde în mod eficient, nevoilor multiple ale firmelor din diferite piețe”, a declarat Serhei Kostevitch, CEO al ASBIS Group. „Companiile de dimensiuni medii sau mari au nevoie să-și automatizeze nu numai liniile de producție, ci și alte aspecte ale vieții de zi cu zi: de la procesul de curățenie, până la securitatea sediilor, de la automatizările depozitelor, până la transport. Odată cu noua noastră divizie de soluții robotice complexe ASBIS, cu accent pe robotizarea multifuncțională, intrăm într-un sector foarte promițător, care nu mai este o piață de nișă și va valora câteva sute de miliarde de dolari în câțiva ani. Este un subiect fascinant care se potrivește cu ADN-ul nostru inovator. Foarte curând vom putea să ne prezentăm propriii coboți, dezvoltarea lor fiind deja într-un stadiu foarte avansat.”

Echipa din România este deja completă - din ea fac parte un Product Manager, un Key Account Manager și un Presales Engineer. Printre obiectivele pe care echipa și le propune în perioada următoare se numără studierea pieței locale, identificarea unor parteneri cu potențial din domeniul roboticii și crearea unei rețele valoroase de reselleri pe acest segment.