Asus lansează noi serii de laptop-uri, iar publicul țintă îl reprezintă creatorii de conținut, indiferent că vorbim despre profesioniști sau începători. Lucrul pe care mizează compania pe acest segment este OLED-ul, iar toate laptop-urile vor avea astfel de display-uri.

Cei de la Asus susțină că acesta este viitorul. Beneficiile OLED sunt cunoscute, la fel și dezavantajele. Pentru a combate efectul de burn-in, cei de la Asus au implementat o tehnologie numită pixel shift prin care mută imaginea câte un pixel, astfel încât aceasta să nu rămână statică, dar în același timp mișcarea să nu fie observată cu ochiul liber. Un alt lucru pe care Asus îl face pentru a combate asta este pixel refresh, adică implementarea unui screensaver. Utilizatorii pot opri screensaverul dacă doresc, dar vor fi avertizați că asta ar putea duce la deteriorarea ecranului în timp.

Pentru acest an, Asus lansează laptop-uri Asus ProArt Studiobook 16 și Studiobook 16 Pro, produse destinate profesioniștilor. Nouatatea din acest an este implementarea a unei rotițe fizice sub tastatură pentru un control mai bun și mai precis în programe pentru creație precum Adobe Premiere Pro sau Photoshop. Poți implementa până la 70 de funcții personalizabile în programele Adobe, astfel ai putea să folosești rotița pentru a trece mai rapid printr-un proiect video sau pentru a mări sau micșora pensula în Photoshop.

Această rotiță va putea fi folosită și în Windows și vei putea regla volumul, luminozitatea ecranului și așa mai departe. Un al lucru interesant, în opinia mea, este faptul că touchpad-ul va primi suport pentru stylus. Asta înseamnă că desenatorii vor putea desena cu un stylus direct pe touchpad. Acesta nu este foarte mare, ce-i drept, dar s-ar putea dovedi util în zonele une ai nevoie de precizia unui stylus. Rămânem în această zonă și Asus a implementat un al treilea buton sub touchpad pentru a roti imaginile 3D mai ușor. Practic, le va fi mai ușor desenatorilor și ilustratorilor să lucreze cu imagini atunci când nu au la dispoziție un mouse.

În ceea ce privește specificațiile acesta vor fi unele de top, iar laptop-urile vor fi disponibile în configurații atât cu Intel, cât și cu AMD.

La nivel de conectivitate, modelele ProArt Studiobook 16 și Studiobook 16 Pro au tot ce ți-ai dori, inclusiv un cititor de carduri foarte rapid, capabil de a atinge viteze de aproape 1 GB/s (985 Mb/s).

Asus Vivobook, seria de laptop-uri pentru amatori

Nu toată lumea are nevoie de cele mai noi specificații și cele mai noi funcții, iar Asus Vivobook are ca țintă publicul creator aflat la început de drum sau amatori. Aici nu avem rotița pe șasiu, dar a fost implementată în mod virtual în colțul din stânga sus și ar trebui să funcționeze similar cu cea de pe seria ProArt.

Astfel, Asus vine cu patru modele: Vivobook Pro 14X și 16 X cu ecrane OLED și Vivobook Pro 14 și 15 tot cu ecrane OLED. Acestea vor fi de 14, 15 și 16 inci și cândăteresc undeva între 1,4 și 2 kilograme în funcție de model. Interesant este că modelele Vivobook 14X și 16X au același ecran 4K OLED de la modelele ProArt menționate anterior.

Și acestea vor fi disponibile cu procesoare Intel sau AMD și cu plăci video Nvidia RTX. Memoria RAM poate ajunge până la 32 GB, iar stocarea până la 1 TB.