Lectură de 5 min

Asus ROG Cetra True Wireless SpeedNova - căști pentru gaming acasă, dar și în mișcare

Abonează-te pe  
Până nu demult, căștile de gaming erau cumva destinate utilizării acasă, în fața monitorului sau în fața televizorului. Nu erau neapărat utilizate în mișcare pentru jocuri pe telefon sau pentru utilizarea zilnică, însă Asus vine cu o soluție: ROG Cetra True Wireless SpeedNova.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Acum există astfel de căști mai mici, mai subtile care pot fi folosite și atunci când asculți muzică în metrou, nu doar când te joci pe PC. Asus a prezentat la CES Cetra True Wilress Speednova, căști de gaming in-ear cu o tehnologie care oferă o latență foarte mică, dar promit și un sunet de calitate și o claritate bună a microfonului. Despre toate aceste lucruri o să vorbesc puțin mai târziu. Acum hai să ne uităm la căști să vedem, cum arată cum se conectează și cum pot fi folosite.

În primul rând carcasa e mai grăsuță și mai mare decât una tipică pentru astfel de căști. În ochii mei seamănă cu un mouse din acela foarte mic de laptop. Are un port USB-C pentru încărcare și este o carcasă ce nu se poate deschide cu o singură mână, ci este nevoie o utilizare cu două mâini, iar în interior găsim cele două căști cu logo-ul ROG iluminat RGB.

În cutie găsim un cablu de încărcare USB-C, perechi de dopuri, dar și un adaptor de 2,4 GHz cu USB-C și un adaptor cu USB-A pentru a putea fi folosite aceste căști și cu PC-uri mai vechi ce nu au USB-C.

ROG Cetra True Wireless Speednova pot fi folosite prin bluetooth, dar și printr-o conexiune de 2,4 Ghz fie la telefon, laptop, consolă sau PC. Acestea se conectează imediat cum le scoți din cutie și sunt confortabile de purtat pentru mult timp. Le-am folosit și la PC, dar și la telefon în drum spre serviciu. Sunt ușoare, stau bine în ureche, iar controlul este intuitiv prin atingeri pe cască, fie pe stânga sau pe dreapta.

Logo-ul ROG se poate fi iluminat în mai multe culori și în diferite moduri sau se poate opri din aplicația Armoury Crate a Asus. E un look de gamer sau de produs de gaming clasic. Căștile pot fi achiziționate pe negru sau pe alb. Controlul e puțin diferit pentru fiecare cască în parte. Pe stânga cu două apăsări treci de la modul ambiental care lasă zgomotul din jur să intre la modul de izolare pasivă și la modul de anulare a zgomotului de fundal. O apăsare triplă activează asistentul vocal, iar o apăsare de patru ori scade volumul. O singură apăsare oune melodia pe pauză sau o pornește, iar o apăsare mai lungă face ca acestea să intre în pairing mode.

Pe casca dreaptă o singură apăsare face același lucru, dar o apăsare dublă trece la următoarea melodie, iar o apăsare triplă duce la melodia anterioară. O apăsare de patru ori ridică volumul. Un pic cam complicat, dar după o perioadă o să le înveți. Personal aș fi preferat o apăsare sau strângere pe partea de jos. Pentru că acum poate fi puțin deranjant să te lovești apăsând pe ele sau când le aranjezi să pui muzica pe pauză.

O chestie care îmi place mult este faptul că are conexiune hibrind multi point. Poți conecta aceste căști la două dispozitive prin bluetooth și treci repede de la unul ala altul sau poți să le conectezi prin adaptor la laptop și prin bluetooth la telefon. Astfel dacă te joci sau dacă lucrezi pe laptop și primești un telefon poți răspunde imediat fără să-ți dai căștile jos. Altfel mai au certificare IPX4 pentru apă, deci le poți folosi la sală fără să-ți faci probleme. Apropo le-am folosit și pe banda de alergat și au stat foarte bine și nu m-au deranjat de loc.

La nivel de tehnologie, acel Speednova din nume evidențiază tehnologia din spate care e menită să dea o latență foarte scurtă pentru gamerii care vor să fie tot timpul cu un pas înainte.

Împreună cu dongle-ul USB-C, tehnologia wireless ROG SpeedNova optimizează banda de 2,4 GHz pentru a oferi performanțe audio cu latență ultra-redusă și o conexiune robustă. De asemenea, este mai eficientă din punct de vedere energetic, oferind până la 36 de ore de autonomie pentru sesiuni de gaming prelungite, cu încărcarea din carcasă. Tot prin adaptor ai acces și la o calitate mai bună a sunetului până la 24 de biți și 96 Khz. Totuși modul bluetooth 5.3 oferă mai multă autonomie până la 46 de ore.

Căștile în sine țin cam 6,5 ore cu ANC activat și cu ilumare RGB sau 11,5 ore fără ANC și fără iluminare. Eu zic că e un balans bun și eu nu prea am răamas niciodată fără baterie când aveam nevoie.

Pot fi folosite cu orice telefon Android, cu iPhone, Nintendo Switch sau PS5 prin dongle, dar nu merg cu Xbox. Așa ca să știi.

Latența e greu de măsura și greu de perceput cu urechile. Eu nu am sesizat niciun delay la sunet în căști indiferent că le-am folosit pe adaptor sau prin bluetooth, însă dacă ești foarte serios cu gamingul competitiv eu zic că orice avantaj, oricât de mic merită exploatat.

Altfel în ceea ce privește calitatea muzicii, căștile sună foarte bine cu destul bas și eu le-am folosit în jocuri pe PC, pe telefon dar și să ascult muzică și să mă uit la filme. Chiar le-am luat cu mine și pe avion pentru a testa anularea zgomotului de fundal. Chiar există și o optimizare a sunetului cu Dirac Opteo, platformă audio ce livrează un sunet natural. Eu am fost foarte mulțumit de experiența de audiție și căștile au un volum ridicat, bas suficient și sunetul este unul clar și echilibrat.

Pe partea de anularea activă a zgomotului de fundal ROG Cetra se descurcă ok, fără a impresiona în vreun fel. Există un mod low, medium, high sau auto, iar dacă lași pe auto, puterea ANC-ului fluctuează în funcție de nivelul de zgomot din jur. Cum v-am zis, le-am folosit pe avion, în metrou și pe stradă. ANC + muzică sau un film nu mai auzi nimic din jur, dacă lași doar ANC zgomotul din jur nu dispare în mod magic și mai auzi puțin din zgomot.

Un alt punct forte evidențiat de către Asus este microfonul de pe acește căști. Microfonul este unul cu conducție osoasă și cu AI pentru eliminarea zgomotului din jur. Astfel ar trebui să ai parte de un sunet clar, indiferent că ești acasă în fața PC-ului în timpul unui joc sau pe drum în timpul unui apel.

Am făcut câteva teste și hai să vedem cum se descurcă și vă invit pe voi să-mi spuneți în secțiunea de comentarii dacă acest microfon se descurcă mai bine decât unul convențional.

Aici aș spune că nu se descurcă mai bine decât niște căști obișnuite. Căștile ROG câteodată anulează prea agresiv zgomotul și mai taie și din claritatea vocii

Bun, deci merită să le cumperi? Dacă ești gamer hardcore eu cred că acea conectivitate prin adaptor de 2,4 Ghz e foarte importantă deoarece vine cu latență scăzută și cu compatibilitate mare. Pe de altă parte, aceste căști nu sunt doar pentru gameri și cred că sunt potrivite și pentru utilizarea de zi cu zi. Astfel, s-ar putea să iei un singur produs pentru 2 sarcini distincte.

Abonează-te pe  
Pe aceeasi tema: