Asus a numit ROG Flow Z13, cea mai puternică tabletă de gaming din lume, ceea ce este adevărat, însă are potențial de a fi mai mult de atât.

Acest produs este o evoluție a designului prezentat de Asus în urma cu 2 ani cu The Mothership, un laptop de gaming ale cărui componente fuseseră mutate în spatele display-ului.

ROG Flow Z13 este rafinarea acelui concept și acum avem parte de un produs portabil, dar performant și a cărui putere poate crește și mai mult cu ajutorul unei plăci video externe. Un dispozitiv pentru gaming și work de oriunde. Însă înainte să intră în detalii tehnice să vedem cum arată tableta și să vorbim despre design.

Design ROG Flow Z13

ROG Flow Z13 este o tabletă de 13,4 inci, dar ceva mai grea și mai groasă decât una obișnuită, cântărind 1,1 kilograme și cu o grosime de 12 mm. În același timp este și mult mai performantă decât tableta obișnuită.

Clar nu este cel mai subțire și cel mai ușor PC de 13,5 inci, însă nu o să-ți rupă spatele atunci când îl iei cu tine la birou, la cafenea sau într-o deplasare de afaceri, mai ales că încărcătorul inclus în cutie este unul micuț.

Tableta nu vine singură, ci cu o tastatură ce se poate atașa magnetic. Astfel, din start avem de-a face cu un produs de tip 2 în 1. Poți folosi ROG Flow Z13 ca pe un laptop clasic sau ca pe o tabletă. Pentru că toată greutatea este amplasată în spatele ecranului, Asus a implementat acest stand care să susțină laptop-ul și astfel poți folosi dispozitivul în diverse poziții.

A nice touch este faptul că în spatele acestuia este ascuns un slot pentru un card microSD pentru creșterea spațiului de stocare sau pentru transfer de fișiere. Tastatura poate fi întinsă pe masă sau poate sta ridicată pentru o scriere mai confortabilă.

ROG Flow Z13 are un aspect gameristic, ca toate celelalte produse din gama Republic of Gamers și avem linii drepte, iluminare RGB și un accent de culoare portocaliu. Nu o sa fie pe placul tuturor, dar mie îmi place.

Tastatura care funcționează drept capac pentru tabletă este subțirică, are iluminare RGB și este plăcută la atingere, iar tastele sunt late și au o cursă surprinzător de lungă de 1,7 mm, însă despre experiența de tastare vorbim puțin mai târziu.

Pe spate avem și o secțiune mică iluminată RGB acoperită cu plastic care te lasă să vezi puțin din placa de bază. Drăguț, dar nu vreau să mă gândesc ce se întâmplă dacă se sparge. Pe spate se află și ventilatoarele și în partea de sus fantele pe care este eliminat aerul cald. Pe laterale, în partea de jos, avem și două difuzoare.

La nivel de conectică avem port USB 3.2 și o mufă de căști pe partea dreaptă, iar pe partea stângă avem un port USB-C și portul pentru conectarea plăcii video externe. În dreapta avem și un buton pentru controlul volumului și butonul de power. Portul USB-C poate fi folosit pentru încărcare sau pentru conectarea unui monitor extern.

Display-ul integrat este unul OLED, sensibil la atingere și are o rezoluție FHD și rată de refresh de 120 Hz, însă există o versiune cu ecran OLED cu rezoluție 4K și rată de refresh de 60 Hz. Personal cred că alegerea potrivită pentru un dispozitiv de o asemenea dimensiune este cea cu ecran FHD.

Display-ul este unul bun și mie îmi place inițiativa Asus de a implementa ecrane OLED pe laptop-urile sale. Mi se pare că arată foarte bine, culorile sunt bogate și vii, iar contrastul este mare. Este foarte bun pentru gaming, chiar și pentru shootere deoarece are o rată de refresh de 120 Hz și un timp de răspuns rapid, dar și pentru consum media deoarece vorbim de OLED.

În schimb, sunetul este unul mediocru cel mult. Difuzoarele distorsionează la volum mare și muzica sau dialogul în filme nu sună extraodinar. În plus, acestea pot fi ușor blocate atunci când folosești ROG Flow Z13 drept tabletă pe orizontală.

Problema cu astfel de produs este faptul că se murdărește ușor: ecranul se umple de amprente, iar partea exterioară a tastaturii prinde păr, praf și alte lucruri. De aceea, cât timp am folosit Flow am stat cu rola pentru scame și cu microfibra lângă mine pentru că îmi place să am un laptop curat.

Să nu uit și faptul că are două camere foto integrate, una pe față și una pe spate pentru momentele când vrei să filmezi sau să pozezi ceva. Calitatea e meh, la fel ca și pe alte laptop-uri.

Specificații Asus ROG Flow Z13

Asus ROG Flow Z13 vine în mai multe configurații, iar în cea de top, cum este cea din acest review are un procesor Intel Core i9-12900H din generația a 12-a și placă video NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti de laptop. Alături are 16 GB memorie LPDDR5 la 5200 MHz și stocarea de 1 TB pe SSD PCIe 4.0.

Un astfel de laptop compact îți va permite să-ți iei cu tine jocurile preferate și în deplasări. În același timp, un asemenea PC s-ar preta și pentru ceva treabă cu sarcini de lucru mai intense on the go precum editare video. De exemplu, pentru mine s-ar preta bine în deplasări unde trebuie să editez rapid un video FHD sau 4K.

Nu cred că mai are rost să spun că a funcționat excelent drept laptop pentru office work. Merge bine și cu 20 de taburi de Chrome deschise, cu documente Word sau Excel. Pentru că are acea placă video dedicată RTX 3050 Ti se pretează și pentru gaming și editare video.

Am testat Control, Dying Light 2, Tota War Troy și Cyberpunk 2077 pe setări grafice high, la rezoluție FHD și fără DLSS sau ray tracing. În Control, Dying Light 2 și Cyberpunk 2077 am avut în jur de 33-35 de fps, iar în Total War am ajuns la 70.

Dacă aplici DLSS sau mai scazi din setări poți obține 50-60 de fps și astfel te poți juca cele mai noi jocuri video pe o tabletă. Însă v-am spus că puteți atașa și o placă video externă, în cazul meu un RTX 3080 Mobile ce crește performanța considerabil, iar în cele trei jocuri menționate am sărit de la 33 de fps la 85 de fps, iar în Total War am stat confortabil la 120 fps. Dacă ești fan AMD află că există și o versiune cu Radeon.

Pe partea de editare video, poți lucra cu clipuri 4K și poți exporta la rezoluție FHD fără probleme, însă dacă folosești mai multe elemente grafice, tranziții în proiectele tale atunci exportul în Premiere Pro va dura mai mult și se va mai poticni din când în când, însă aici vine placa video externă care poate prelua din această sarcină.

ROG Flow Z13 a obținut un punctaj bun în 3DMark și am avut o medie de 4500 de puncte, peste cele 3500 de puncte obținute de laptop-ul Acer Swift X, testat recent pe start-up.ro, ce vine tot cu o placă video RTX 3050 Ti, dar cu un alt procesor Intel. Și în PCMark 10 lucrurile au stat mai bine cu aproape 7000 de puncte

Pentru că ansamblul intern al lui Z13 este poziționat la înălțime și nu direct pe birou, precum cel de pe laptop-urile tradiționale, Z13 poate capta mai eficient aerul și să ofere o răcire mai bună.

În plus, lipsa unei balamale permite instalarea unei camere de vapori mai mare și a unor ventilatoare mai mari, datorită spațiului suplimentar din interiorul carcasei

Camera de vapori are o suprafață mai mare pentru transferul de căldură în comparație cu modelele standard de răcire cu conducte de căldură, plus un contact cu mai multe surse de căldură, cum ar fi un CPU, GPU și VRM simultan.

În timpul testelor 3DMark temperaturile au fost de 57 de grade celsius pentru procesor și 62 de grade pentru placa video, cu vârfuri la 86 de grade pentru procesor și 65 de grade celsius pentru placa video.

În timpul unui stress test 3DMark, temperatura procesorului a stat constat pe la 58 de grade, în timp ce frecvența acestuia a fluctuat de la 2,5 la 3,7 Ghz, iar temperatura plăci video a fost de 63 de grade celsius cu GPU load la 99-100% tot timpul testului. Au fost și vârfuri de temperaturi mai ridicate în timpul testelor TimeSpy, dar nimic îngrijorător. Deci un sistem de răcire bun.

Un alt avantaj al unui astfel de design că indiferent de temperatura componentelor, tastatura nu se va încinge niciodată. În ceea ce privește zgomotul eu am înregistrat cam 45 de decibli în gaming, iar cu placa video externă activă am văzut și 55 de decibeli.

La astfel de produse de tip 2 in 1 eu tind să folosesc mult ecranul deoarece îmi este foarte simplu să navighez astfel când lucrez, însă pentru că Flow are componentele în spatele ecranului acolo sunt și zonele cele mai calde, iar dacă folosești laptop-ul mai multe ore în modul performance, de exemplu, partea din mijloc a acestuia se va încălzi destul de tare, iar atunci când îți vei sprijini mâna în partea de sus vei simți aerul cald.

Pe de altă parte, dacă folosești laptop-ul în modul silent, nici nu vei auzi niciun zgomot, dar nici nu se va încălzi deloc. Deci dacă folosești pentru office work și merge bine treaba în documente Word și Excel, te sfătuiesc să-l ții în modul silent.

SSD-ul integrat este PCIe 4.0, însă vitezele nu sunt la fel de mari cum mă așteptam cu 2,3 Gbps la scriere și 2,7 Gbps la citire, însă suficient de bune pentru transferuri de fișiere, aplicații sau jocuri video. Și acum să vă povestesc și alte lucruri despre experiența de utilizare a unui astfel de produs.

Experiența de utilizare

Tastatura nu este cea mai robustă, dar este suficient de bună pentru utilizare zilnică. În perioada de test am folosit doar această tastatură și nu am avut nicio problemă.

Experiența de tastare este foarte bună, cursa tastei este suficient de lungă, încât să nu simți că bați pe o suprafață tare. Este iluminată, chiar și RGB, și poți să folosești laptop-ul liniștit într-o încăpere întunecată. Însă dacă nu ești mulțumit oricând poți să renunți la ea și să legi o altă tastatură prin fir sau prin bluetooth.

Bineînțeles, este inclus și un touchpad mic în partea de jos, care surprinzător de bun. Da, este mic însă este foarte precis și degetele alunecă bine pe el. Sigur, aș folosi un mouse cu acest laptop, însă se poate lucra bine și fără, mai ales că ecranul este sensibil la atingere. Deci ca laptop, aș spune că ROG Flow Z13 este bun.

Totuși, trebuie să te dezveți de gestul de a trânti ecranul laptop-ului când termini treaba deoarece în cazul de față acolo este toată greutatea și este indicat să-l închizi cu două mâini și cu grijă.

Totuși, când vine vorba de utilizarea lui ROG Flow Z13 ca tabletă, experiența nu este extraordinară. Aceasta este grea și 1,1 kilograme devin evidente pe măsură ce minutele trec ținând această tabletă în mâini. Nu este la fel de manevrabilă ca o tabletă subțire, nu are o autonomie la fel de bună și se poate simți destul de fierbinte la atingere atunci când nu o folosești în modul silent.

În ceea ce privește autonomia, nu este grozavă și cu un regim de office cu luminozitate la 50% și modul silent am obținut în jur de 5 ore de funcționare. Deci nu prea poți să pleci de acasă fără încărcător, însă bine că este mic și încărcarea rapidă cu aproape 50% în 30 de minute, cu laptop-ul stins. Și acum să vorbim despre preț.

Preț Asus ROG Flow Z13

Tableta ROG Flow Z13 este disponibilă la noi în multiple configurații, prețurile pornind de la 6860 de lei, însă modelul testat de mine se vinde cu 9600 de lei, iar placa video externă XG Mobile NVIDIA GeForce RTX 3080 este indisponibilă în acest moment, dar opțiunea cu AMD Radeon RX 6850M XT costă 4600 de lei.

Deci dacă vrei acest model cu aceste specificații și cu o placă video externă atunci ar trebui să cheltuiești 14200 de lei, destul de mult pentru o configurație Windows, însă dacă te uiți în tabăra Apple parcă nu mai pare un preț atât de mare, având în vedere versatilitatea obținută, dar asta este altă poveste. Înainte de concluzia finală să vedem și punctele pro și contra.

Puncte Pro

  • Portabilitate
  • Performanță bună pentru acest tip de produs
  • Versatilitate
  • Design compact
  • Răcire bună

Puncte Contra

  • Sunet mediocru
  • Scump, mai ales dacă alegi și placa video externă
  • Doar 16 GB RAM pentru varianta de top
  • Nu e grozavă ca tabletă

Revenind la introducere, eu cred că un astfel de setup ar fi util pentru munca de tip hibrid: ai la birou monitorul,perifericele și placa video externă și de acasă poți să lucrezi direct pe laptop sau la laptop cu un monitor extern.

Trecând peste preț, singurul punct negativ important este faptul că are doar 16 GB memorie RAM, ceea ce poate fi suficient pentru gaming acum, însă ar fi fost fain dacă există o versiune cu 32 GB RAM pentru editare video, design sau ilustrație, unde programele folosite în astfel de activități mănâncă destul de multă memorie.