Eu sunt gamer old school de mic și am prins vremurile cu calculatoarele 486. M-am jucat pe desktop cam toată viața, iar consolă am avut târziu deoarece era mai greu să-mi conving părinții să dea bani pe un dispozitiv pentru jocuri decât pe un PC.
Ideea e că atunci când au apărut laptop-urile de gaming nu am fost foarte interesat de ele pentru că aveam deja un PC și laptop-urile erau și scumpe și niciodată experiența nu a fost la fel de bună ca pe un desktop.
Producători ca Asus, Dell sau Acer au început să scoată laptop-uri din ce în ce mai bune și mai subțiri și stilate, însă niciunul nu m-a făcut să aleg un laptop în dauna unui desktop pentru că simțeam că nu am parte de cea mai bună performanță, iar portabilitatea într-un dispozitiv de gaming nu prea mă interesa.
Ei bine, 2021 ar putea fi anul în care îmi schimb părerea, iar Asus Rog Strix Scar 17 (asus g733) este primul model care poate face asta. Înainte de toate să vorbim despre design.
Design Asus ROG Strix Scar 17 (rog strix scar 17 cu 3080 si ryzen 5900hx)
Cum vei vedea acest laptop vei știi că este unul de gaming, însă nu într-un mod negativ. Are un aspect cyberpunkish care mie îmi place foarte mult. Ai pe capac logo-ul ROG, iar într-o parte pe balama vei vedea un capac ce poate fi desprins de pe șasiu. Mai mult, Asus include alte două modele în pachet și dacă vrei îți poți face tu unul cu o imprimantă 3D.
Avem și o bandă LED în față și pe lateral ce împrăștie lumină colorată într-un mod cât se poate de frumos, dar dacă nu-ți place poți să o dezactivezi. Laptop-ul are o grosime de 2,7 cm și cântărește 2,7 kilograme, iar cu încărcătorul depășești 3 kg. Nu o să vrei să-l muți prea des, dar o poți face.
Atunci când deschizi laptop-ul vei observa că acea temă de design continuă ți în partea din dreapta, cum te uiți la ecran, vei vedea că materalul este unul transparent și poți vedea o partea din componente. Știu că nu este ceva foarte nou, dar mi se pare foarte cool. Suprafața acestuia este plăcută la atingere și nici nu prea vei vedea amprente pe ea.
Mai mult, Asus ROG Strix Scar 17 arată cool și pe spate și îmi place că are acele acele zone cu cauciuc, astfel laptop este foarte greu de mișcat pe masă. Tastatura este iluminată frumos, iar touchpad-ul este generos. Ecranul pe acest model este unul FHD la 300 de Hz și are un timp de răspuns de 3 ms, ceea ce e foarte bine. De asemenea, este bine atașat de corp și nu prea se mișcă, iar cele trei margini negre sunt subțiri.
Are fante pentru aerisire pe lateral și pe spate, iar în dreapta nu avem niciun port USB, ci doar un loc pentru introducerea key stone-ului. Porturile au fost mutate în spate pentru un aspect mai curat. Astfel, avem un port de încărcare, port UBS-C, port Ethernet, port HDMI și un port USB 3.2. În stânga sunt amplasate alte două porturi USB 3.2 și o mufă de căști.
Keystone-ul de care vorbeam este acesta. Arată ca un stick USB ce se introduce în acel port apoi se deblochează anumite setări, se poate lansa un anumit titlu și poate dezvălui o partiție ascunsă pentru stocare privată.
Asus ROG Scar este un laptop cool, cu un aspect distinct pe care cred că gamerii îl vor aprecia. Și acum să trecem la ce este mai important: performanță în jocuri.
Laptop gaming 2021 - performanță în jocuri
Cum spuneam și la început, acest laptop are tot ce este mai bun pe piață în acest moment și ascunde sub carcasă un procesor cu opt nuclee Ryzen 5900HX, 32 GB memorie RAM, o placă video de laptop Nvidia RTX 3080, un spațiu de stocare de 1TB sub forma unui SSD, o baterie uriașă de 90 W, Wi-Fi 6 și un ecran rapid.
Procesorul Ryzen 5900HX este cel mai recent model lansat de AMD cu un TDP mare de 45 de wați, opt nuclee, 16 fire de execuție, o frecvență de bază de 3,3 Ghz și una boost de 4,6 Ghz. Care nu este bun doar pentru jocuri, ci și pentru multitasking sau editare foto/video.
Placa video RTX 3080 Mobile are un TDP de 115 wați, 16 GB memorie video cu o frecvență de 1545 Mhz și una boost de 1645 Mhz. Aceasta are și Dynamic Boost 2.0 și poate trage până la 130 de wați atunci când are nevoie pentru mai multe cadre pe secundă. Cei 32 GB RAM sunt mai mult decât suficienți pentru gaming și buni pentru editare video și dacă nu este de ajuns, mai poți adăuga încă 32 GB.
Bun și cum se traduce asta în gaming? Păi foarte bine zic eu. În Cyberpunk 2077 am avut 50-60 fps cu ray tracing ultra și DLSS Quality sau ai 70-80 fps fără ray tracing. În Assassins Creed Valhalla am văzut peste 80 de fps pe setări ultra. În Total War: Troy peste 60 fps în lupte și peste 100 fps pe hartă. Apoi am fost curios să văd dacă reușesc să obțin 300 fps în shootere ca să beneficiez de rata de refresh de 300 Hz.
Am pus la test Apex Legends, Valorant, Call of Duty Black Ops și Doom și abia în Valorant am reușit să ating borna de 300 de fps, dar nu în mod constant, însă peste 250 fps. Bineînțeles, toate testele au fost făcute în modul turbo în care sunt împinse la limite frecvențele procesorului și a plăci video. Am testat și celelalte moduri: performance, silent și Windows, însă despre ele puțin mai târziu.
Am trecut laptop-ul și prin câteva teste sintetice și am obținut peste 1400 de puncte în Cinebench R23 pe single core și peste 12600 de puncte în modul multi-core.
În 3D Mark Time Spy am obținut un scor foarte bun de aproape 11.000 de puncte și potrivit estimărilor programului înseamnă peste 50 FPS în Red Dead Redemption 2 pe setări ultra și peste 130 fps în Battlefield V pe setări ultra. Apoi am făcut și un test de ray tracing în port royale și am obținut un scor bun de peste 9200 de puncte.
SSD-ul din acest model este unul rapid cu viteze de scriere de 1,5 Gbps și viteze de citire de 2,8 Gbps.
Acest laptop se pretează și pentru editare video și vei putea lucra cu fișiere 4K și proiecte complexe. Am exportat un proiect video de 5 minute format din clipuri 4K cu elemente grafice și tranziții într-un clip FHD în 5 min și 30 secunde. Iar același proiect a fost exportat 4K în 7 minute și 28 de secunde.
Cam așa se descurcă laptop-uri în jocuri, iar eu sunt mulțumit, însă și puțin dezamăgit că doar în Valorant am putut atinge 300 fps și nici acolo într-un mod constant. Acum să vedem cum stăm la capitolul temperatură și zgomot.
Temperatură și zgomot
Aici lucrurile stau foarte interesant și în stress test temperatura procesorului a urcat chiar până la 98 de grade celsius, apoi a rămas undeva la 95 de grade pentru următoarele 10 minute. Asta în timp ce toate nucleele acestuia rulau la 4,2-4,1 GHz. Temperatură mare, dar asta nu s-a transmis și pe șasiu. Oriunde am atins ROG Strix Scar 17 nu am simțit căldură, ceea ce este fantastic. Este cel mai rece laptop pe care l-am testat vreodată.
În lumea reală, temperatura procesorului a atins un maxim de 88 de grade în anumite titluri, iar în general a stat cam la 81-82 de grade celsius.
Cum spuneam, TDP-ul plăcii video este de 115 wați, însă datorită dynamic boost 2.0 poate trage mai multă putere care altfel ar fi fost rezervată procesorului, adică încă 15 wați. Și asta am văzut și în jocuri, iar în unele scene urca chiar și până la 130 de wați.
Atunci când este solicitat la maximum, ventilatoarele din dotare se învârt foarte repede și produc un zgomot destul de mare, dar fără să fie enervant. Eu am înregistrat un maximum de 60 de decibeli pe modul turbo.
Dacă dorești o experiență de gaming ceva mai puțin zgomotoasă atunci poți alege modul performance sau modul silent. Zgomotul va fi mai redus (sub 55 db în performance și sub 45 pe silent), dar vei mai pierde din performanță. Cât? În Total War Troy am văzut o performanță cu 4,6% mai mică în performance față de turbo. Diferența a fost mai mare de la turbo la silent, un minus de 33%. Însă și așa am avut rezultate bune, 51 fps în battle și 68 fps pe hartă. Însă reducerea zgomotului este semnificativă.
În Assassins Creed Valhalla am văzut o scădere de 16% de la turbo la performance. Același lucru am văzut și în testele sintetice, o scădere a performanței în dauna unui laptop mai puțin zgomotos. Am înregistrat în jur de 60 db în modul turbo, 49 db în performance și 41 db în modul silent.
Dacă dorești cu orice preț ca laptop-ul tău să fie silențios, atunci te vei bucura să afli de Whisper Mode de la Nvidia care limitează performanța pentru a obține o liniște acustică desăvârșită. Astfel, în timpul unui test 3D Mark zgomotul maxim înregistrat de mine a fost de 37 db, în traducere, abia auzeam învârtindu-se ventilatoarele, însă am limitat performanța la cel mult 30 fps.
De asemenea, laptop-ul are un mod de funcționare cu ventilatoarele oprite, iar temperatura este disipată în mod pasiv, însă Scar intră în acest mod doar când sunt atinse anumite valori de temperatură pentru CPU și GPU. E un mod excelent pentru atunci când scrii un text sau când navighezi pe internet.
Componentele se pot încălzi tare, însă mi-a plăcut că nu este enervant de zgomotos și acea căldură nu se transferă pe laptop, ceea ce este grozav.
Experiență utilizare Asus ROG Strix Scar 17 Review
Nu pot să închei acest review fără să vorbesc și despre tastatura, touchpad sau ecran.
Layout-ul tastaturii îmi place: ai și numpad, taste direcționale mari și cinci taste pentru scurtături. Tastele sunt late, plăcute la atingere și au un key travel confortabil de 1,9 mm. Tastatura este una mecanică cu switch-uri optice care ar trebui să aibă un timp de răspuns bun, să fie mai rezistente în timp, dar mie nu-mi place sunetul pe care-l fac atunci când le apăs. Nu este tragic, dar ăsta este adevărul.
Touchpad-ul este mai mare decât în trecut, este acoperit cu sticlă și este o plăcere să-l folosești. Este precis, degetele alunecă bine pe el și are un click satisfăcător. Difuzoarele sunt certificate Dolby Atmos și scot un sunet de calitate atât în filme, muzică sau jocuri.
Autonomia acestui model este una destul de bună datorită componentelor care au un consum energetic eficient, dar și datorită bateriei mari de 90 Wh. Dacă-l folosești în modul windows/silent și best battery poți să te aștepți la o zi de funcționare cu browsing, editare texte și clipuri pe YouTube. Un alt lucru pe care trebuie să-l știi despre acest laptop este că poate fi încărcat și prin portul USB-C. Deci ai putea să-l încarci și cu un încărcător mai mic, ceea ce este bine pentru mobilitate.
Ecranul este FHD de 300 Hz și care are o luminozitate maximă de 300 de niți. Nu e extraordinar, dar e numai bun de folosit la interior. Este bun pentru jocuri și filme, dar nu o să fie extraordinar pentru editare foto sau video.
Prețul, după cum probabil te aștepți, este unul destul de mare și am găsit acest model în magazine la 13-14.000 de lei, dar măcar primești tot ce este mai bun în acest moment pe un laptop. Și acum să vedem punctele pro și contra.
Concluzie Asus ROG strix g17
Punct Pro
Puncte Contra
- Încă nu este suficient de puternic pentru 300 fps în majoritatea jocurilor
- Nu-mi place cum sună tastatura
Pe mine m-a convins Asus ROG Strix Scar 17 G733 și acest model de 17 inci poate fi un înlocuitor de succes al unui desktop dacă asta dorești. O să ai parte de un frame rate excelent, în jocuri competitive poți să beneficiezi de ecranul de 300 Hz și poate fi utilizat și ca mașinărie de productivitate pentru foto sau video.
Într-un final, eu aș opta pentru versiunea cu ecran QHD și o rată de refresh de 165 Hz deoarece nu mă joc competitiv și oricum în doar câteva titluri vei atinge 300 fps.