Noul parteneriat dintre Banca Europeană de Investiții și Autonom va permite creșterea gradului de utilizare a vehiculelor electrice și a celor cu o amprentă redusă de carbon de către companiile din România. Finanțarea de 15 milioane EUR anunțată oficial astăzi, la București, va sprijini accelerarea acestei tranziții pentru a ajuta companiile din România să își reducă amprenta de carbon.

Este prima finanțare pe care Banca Europeană de Investiții o acordă Autonom, cel mai important jucător independent de pe piețele de leasing operațional și rent-a-car din România, cu scopul de a susține tranziția și de a crește gradul de utilizare pe termen lung a mașinilor electrice și hibride de către companii.

“Astăzi marcăm un moment important în tranziția Autonom spre un viitor mai sustenabil și în tranziția către mijloace de transport green în România. Prima cooperare cu Banca Europeană de Investiții ne aduce o finanțare de 15 milioane de euro destinată îndeplinirii obiectivului de reducere a emisiilor de carbon ale flotei operaționale cu 51% până în 2030 și a poluării din țara noastră,” a declarat Marius Ștefan, CEO și co-fondator al Autonom.

“Transporturile reprezintă aproape un sfert din emisiile de gaze cu efect de seră ale Europei și sunt principala cauză a poluării aerului din orașe. Noua finanțare de 15 milioane EUR acordată Autonom de către Banca Europeană de Investiții va permite ca 895 de vehicule verzi să fie date spre utilizare companiilor din România, iar această nouă cooperare arată cum responsabilitatea climatică poate fi o parte integrantă a investițiilor în companii”. a declarat Christian Kettel Thomsen, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții.

Prima finanțare acordată de către BEI pentru un transport green în România, va permite Autonom să achiziționeze 895 de mașini cu emisii reduse de carbon, din care se estimează că 705 vor fi mașini electrice și 190 hibride.

De asemenea, Autonom ia în considerare instalarea de panouri fotovoltaice și stații de încărcare electrice în locațiile din țară unde acest lucru va fi posibil, pentru a utiliza energie verde în alimentarea autoturismelor.

Autonom operează cea mai extinsă rețea de mobilitate din România și furnizează clienților săi, companii și persoane fizice, o varietate de soluții de transport și închirieri auto, prin intermediul a peste 46 de agenții, prezente în peste 33 de orașe din România și Ungaria.

Anul trecut, Banca Europenă de Investiții a oferit 907 milioane EUR pentru noi investiții în România.

În ultimii 31 de ani, Grupul BEI a oferit peste 18 miliarde EUR pentru investiții din sectorul public și privat din România.