Banii destinați acestei inițiative vin din bugetul de 1.000 de miliarde de euro al UE disponibil pentru perioada 2014-2020.

Dacă zona în care locuiți se află printre cele fără acoperire de net, va trebui să aplicați pentru a primi fondurile alocate (se dau pe principiul primul venit, primul servit). Inițiativa WiFi4EU se adresează entităților din administrația publică, în special municipalităților locale, bibliotecilor, centrelor de sănătate. Ea va finanța echipamentele și costurile de instalare (punctele de acces la internet), iar entitatea locală va plăti pentru conectivitate (abonamentul la internet) și întreținerea echipamentului.

UE vrea să aducă WiFi gratuit în piețe, parcuri, spitale și ale zone publice.

Cine vor fi beneficiarii inițiative WiFi4EU?

Toți europenii, iar fondurile vor fi distribuite într-un mod cât mai echilibrat din punct de vedere geografic, astfel încât, într-un număr important de comunități locale din întreaga UE, atât locuitorii, cât și vizitatorii să poată beneficia de conexiunile de mare viteză. Vor fi incluse cel puțin 6.000 – 8.000 de comunități locale și vor fi până la 40-50 de milioane de conexiuni pe zi.

Autoritățile locale vor fi încurajate să dezvolte și să promoveze propriile servicii digitale în domenii cum ar fi e-guvernarea, e-sănătatea și e-turismul.