De altfel, pe BizTool.ro, proiect powered by start-up.ro, poți să găsești un specialist ori poți deveni chiar tu unul și să le oferi din experiența ta celor care își construiesc acum afacerea. Am adus alături de noi pe BizTool.ro câțiva specialiști cunoscuți în domeniile lor de activitate. Alături de ei am creat un loc unde să găsiți resursele necesare pentru a vă pune pe picioare firma, dar și unde veți beneficia de puterea și cunoștințele comunității.

Butonul "Vreau să ofer consultanță!" de pe BizTool.ro deschide calea specialiștilor pentru a fi listați în cel mai scurt timp pe marketplace-ul de servicii oferit de către start-up.ro.

BizTool.ro - strategii de promovare

Toni Bunăiașu, cofondator Brand Mentors, este unul dintre consultanții care își doresc să-și pună la dispoziție expertiza de 15 ani în domeniul publicității pentru a vă ajuta să construiți strategia de promovare și a vă evidenția în fața concurenței.

”Le pot oferi expertiza de care se bucura companiile mari si multinaționalele (cele care își permit sa apeleze la agenții mari de consultanta, marketing si publicitate), dar la costuri mult mai accesibile. Le pot oferi o parte din ceea ce sunt și din ceea ce știu să construiesc. Le pot oferi modele mele. Le pot oferi intransigență în analiză și planificare, creativitate și spirit ludic în execuții –comunicare”, povestește Toni despre serviciile pe care le pune la dispoziția utilizatorilor platformei BizTool.ro.

Din punctul său de vedere, antreprenorii români au nevoie de o gândire strategică, pe termen lung. De ce? ”Ca să își poată duce afacerile la următorul nivel. Ca treacă de la posesor de SRL la om de afaceri. Ca să treacă de la stadiul de revânzător de produse pe un site, la un business bine diferențiat, care știe să își dezvolte avantaje competitive solide și greu de copiat. Ca să evolueze de la un logo la un brand - unul coerent, relevant, apreciat și distinct în raport cu competitorii săi. Ca să descopere, în propriul lor business, cum strategia de marketing, planificarea și comunicarea eficientă pot transforma o băutură răcoritoare banală (să zicem, apă, zahăr și cafeină) în una dintre cele mai consumate băuturi din lume”, explică el.

Gândire pe termen lung

Toni este de părere că mulți antreprenori români au o inteligență nativă când vine vorba despre afaceri, însă aceasta nu este, totuși, suficientă, când vine vorba despre dezvoltarea unui business pe termen lung. În plus, sentimentul că ne pricepem la toate, inclusiv la marketing, design și creație publicitară, probabil că este și el o barieră în calea evoluției companiilor românești.

”De ce le trebuie servicii de strategie, brand marketing și publicitate, gândite pe termen lung? Pentru simplul motiv că tactici de promovare, de azi pe mâine, știe toata lumea, inclusiv competiția. Nu-i de mirare că suntem unde suntem câtă vreme alegem toți aceeași “strategie”. Pompăm niște bani în promovare de produs, sezonier, și ne batem în prețuri, de multe ori cu competitorii mult mai puternici decât noi, până intrăm în faliment”, afirmă Toni Bunăiașu.

Așa că, el mizează pe faptul că antreprenorii români vor înțelege că doar prin generarea de valoare adăugată pentru clienții lor, nu doar la nivel de produs, ci și la nivel de brand, de experiență oferită consumatorilor, vor supraviețui acestui mediu concurențial și se vor putea dezvolta.

Comunitatea BizTool.ro

Iar în această dezvoltare, puterea comunității este esențială. ”Individualismul poate fi o barieră în calea succesului în antreprenorialul modern din România. Sinergia din sistemul numit business depinde fundamental de comunicarea dintre echipe, departamente, oameni, depinde de valorile companiei și ale brandului, de cultura organizațională (care se imprimă automat brandului). Fără valoarea pe care o aduc ceilalți alături de noi, murim repede și sigur. Ca oameni și ca business”, afirmă Toni.

De altfel, și Toni apelează la puterea comunității pentru a se perfecționa în ceea ce face. ”Faptul ca am un background foarte solid în marketing și creație publicitară, nu mă transformă automat într-un antreprenor de succes. Zilnic descopăr, din comunitate, câte lucruri mai am de învățat, de pildă, despre negociere, finanțe, economie. În lipsa unuia tradițional, comunitatea este board-ul meu director / consiliul meu de administrație, alături de care învăț să iau decizii mai bune pentru business, dar și pentru clienții mei”, ține să menționeze cofondatorul Brand Mentors.

BizTool.ro nu este doar un marketplace de servicii unde poți găsi specialiști pentru diverse nevoi - IT, marketing, dezvoltare personală, mentorat sau juridic - dar are și scopul de a construi o comunitate de specialiști și antreprenori care să se sprijine reciproc și să crească împreună.

Specialistul în marketing recomandă un serviciu precum marketplace-ul BizTool.ro pentru că, ”în absența unei echipe extinse, cu specialiști din toate domeniile de care ai nevoie, în propria companie, BizTool.ro este exact ce ai nevoie ca să crești accelerat”.

”Este șansa și avantajul mai multor minți care te ajută să salvezi timp si bani - resurse pe care le irosim de prea multe ori din cauza unor decizii neinspirate, luate fără consultarea unor profesioniști, atunci când ni se pare ca ne pricepem la toate”, spune expertul BizTool.ro.

Specialist BizTool.ro cu 15 ani de experiență în publicitate

După cum precizam la început, Toni Bunăiașu are o experiență de 15 ani în publicitate, acumulată în agenții precum Ogilvy & Mather, Brands & Bears, Mercury360, G7 Romania.

”În toți anii ăștia, am lucrat pentru branduri foarte mari, din categorii diferite. Coca-Cola, Pepsi, Ursus, Timișoreana, Dr. Oetker, Petrom, Castrol, Flanco sunt doar câteva”, vorbește el despre experiența sa profesională.

De un an de zile a pornit pe cont propriu, fondând agenția Brand Mentors, așa că și el este antreprenor începător.

Însă, după cum spune chiar el, nu și-a început experiența profesională în creația publicitară, ci în marketing politic. ”Facultatea în științele comunicării m-a împins inițial către brandurile personale cu aspirații politice. Mi se părea, la vremea aceea, cel mai interesant domeniu al marketingului. După ce am terminat Masterul în Marketing și comunicare în afaceri, am intrat în advertising. Și acolo am crescut. De la junior la copywriter, apoi, după ani buni, de la Creative Director la Strateg”, spune el.

Dar cariera sa era să ia cu totul o altă turnură. ”Am ales să lucrez în industria comunicării ca să fug de Politehnică și pentru că era mult mai aproape de ceea ce îmi doream la 16-17 ani”.

În liceu, a fost la clasa de informatică, dar visa să facă teatru. Apoi psihologie. ”N-am avut curaj atunci să-mi transform visul într-un plan, așa ca m-am dus cu valul la Inginerie Mecanică, Politehnica București. Anul acela, primul meu an ca student, a fost anul revelațiilor și al transformărilor rapide. Nu mă regăseam în cămașa de inginer. Pentru mine, era o cămașă de forță. Singurele note de 9 si de 10 au fost la Filosofie (da, se face filosofie si la Politehnică)”, își amintește el.

Așa că, a ajuns să se pregătească din nou pentru facultate, dar de data aceasta, în domeniul comunicării, o industrie în care a ales să rămână, să facă performanță și să-i ajute pe cei care au nevoie de expertiza sa.

”E fascinantă industria asta, pentru că nu te lasă nicio secundă să te plictisești. Te obligă permanent să explorezi, să înveți, să devii o versiune a ta îmbunătățită”, concluzionează el.

La fel ca mulți alți specialiști în domenii diverse, de la avocatură, la contabilitate, programare, SEO, comunicare, chiar și spații de coworking, Toni Bunăiașu a decis să-și pună la dispoziție expertiza utilizatorilor platformei BizTool.ro.

Dacă vreți să vă numărați printre experții care-și pun la dispoziție cunoștințele, ne puteți da un mail pe adresa office@biztool.ro.

BizTool Match - angajează specialiști pentru proiectele tale

Recent am extins funcționalitățile marketplace-ului de servicii prin BizTool Match. În esență, poți să publici pe platformă un proiect la care ai nevoie de un specialist, fără să mai dai anunțuri sau să-i cauți pe grupuri de Facebook.

Mai multe detalii despre BizTool Match poți afla pe această pagină. Tot aici poți adauga proiectul tău pentru care ai nevoie de ajutorul experților listați pe platformă.

Aici poți găsi mai multe materiale cu experți listați pe BizTool.ro, precum și transcript-uri ale webinariilor pe care le-am organizat sub umbrela BizTool și alături de comunitatea Viața de freelancer.