• BEI pune la dispoziție o linie de credit de 50 de milioane de euro pentru Bolt, pentru a stimula proiectele de cercetare și dezvoltare și pentru a crea noi produse.
  • Bolt va investi în siguranța, fiabilitatea și durabilitatea serviciilor sale de ride-hailing, precum și în servicii noi, precum car-sharing, bike-sharing și livrarea de mâncare.
  • Acordul este susținut prin Fondul European pentru Investiții Strategice, din cadrul Planului Juncker.

---

Obiectivul finanțării este acela de a sprijini inițiativele de dezvoltare și cercetare ale produselor Bolt în domenii în care utilizarea tehnologiei poate îmbunătăți siguranța, fiabilitatea și sustenabilitatea serviciilor sale, menținând, în același timp, eficiența ridicată a operațiunilor companiei. Acesta include investiții în servicii existente precum ride-hailing, dar și în servicii noi, cum ar fi car-sharing, bike-sharing și livrare de mâncare.

”Bolt este un bun exemplu de excelență europeană în domeniul tehnologiei și al inovației. Așa cum se spune, să stai pe loc înseamnă să mergi înapoi, iar Bolt nu stă pe loc niciodată. Banca este foarte încântată să sprijine compania pentru îmbunătățirea serviciilor sale, precum și să îi permită să se extindă în noi domenii de activitate. Cu alte cuvinte, vă susținem în totalitate!”, a declarat Vicepreședintele BEI, Alexander Stubb.

Bolt este cea mai mare platformă europeană de transport la cerere, care are drept scop să facă mobilitatea urbană mai ușoară, rapidă și convenabilă. Serviciile companiei variază de la ride-hailing până la micromobilitate și food delivery. Fondată de Markus Villig, Bolt a fost lansată în 2013 și are în prezent peste 30 de milioane de utilizatori în peste 35 de țări la nivel mondial.

”Mobilitatea este unul dintre domeniile în care Europa va beneficia cu adevărat de un campion local care împărtășește valorile utilizatorilor și autorităților de reglementare europene. Prin urmare, suntem încântați să avem Banca Europeană de Investiții în rândul susținătorilor Bolt, pentru că acest lucru ne permite să ne mișcăm mai repede pentru a deservi tot mai mulți utilizatori în Europa”, a menționat cofondatorul Bolt, Martin Villig.

”Estonia este în prima linie a transformării digitale în Europa. Sunt mândru că Europa, prin Planul de Investiții, sprijină strategia de cercetare și dezvoltare a platformei estoniene Bolt, pentru a crea servicii inovatoare și sigure, care vor spori mobilitatea urbană”, a precizat Vicepreședintele BEI, Alexander Stubb.

Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deținută de statele sale membre. Aceasta oferă finanțări pe termen lung, disponibile pentru investiții solide care să contribuie la obiectivele politicii UE. În ultimii 5 ani, BEI a pus la dispoziția proiectelor estoniene aproape 830 de milioane de euro - printre altele - în domeniul tehnologiei, infrastructurii și transporturilor.

Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS) este principalul pilon al Planului de Investiții pentru Europa. Acesta oferă garanții de primă pierdere, care permit Băncii Europene de Investiții să investească în mai multe proiecte, deseori mai riscante. Proiectele și acordurile aprobate pentru finanțare în cadrul FEIS urmăresc să mobilizeze investiții de peste 458,8 miliarde de euro, sprijinind peste un milion de start-up-uri și IMM-uri din cele 28 de state membre ale UE.