Aproximativ 96% dintre smartphone-urile Nokia vândute începând cu al treilea semestru al anului 2018 folosesc deja Android Pie sau au primit actualizarea Android Pie, Nokia devenind astfel brand-ul care a atins cel mai rapid acest prag, conform cercetărilor incluse de Counterpoint Research în studiul „Software and Security Updates: The Missing Link for Smartphones”.

Conform studiului, producătorii de telefoane trebuie să ia atitudine în ceea ce privește actualizările regulate de software și securitate.

Exceptând Nokia și Lenovo, performanțele producătorilor de telefoane de pe piață au fost scăzute. Utilizatorii au început să își folosească smartphone-urile pe termen lung, alocând o sumă mai mare achiziției atunci când doresc să își schimbe telefonul.

Durata medie de viață a unui smartphone vârf de gamă a început să crească treptat pentru consumatori. Pe piețele diverse, precum China, Europa și SUA, atinge deja 30 de luni. Așadar, este important ca software-ul și securitatea unui telefon să fie mereu actualizate, astfel încât utilizatorii să poată beneficia de performanță și siguranță pe întreagă durată de deținere a unui terminal

Producătorii care nu iau acest aspect în considerare atunci când planifică un calendar al actualizărilor riscă să își dezamăgească clienții.

“Dintre 10 producători de top, Nokia rulează Android Pie sau a primit această actualizare pe aproximativ 96% dintre smartphone-urile vândute începând cu semestrul trei al anului 2018. Samsung este pe locul doi, cu 89% și Xiaomi pe trei, cu 84%. Terminalele Xiaomi din segmentul mediu de preț dispun de cea mai recentă versiune de Android,” a declarat Tarun Pathak, Associate Director, analizând performanța producătorilor de smartphone-uri.

„Terminalele cu prețuri ridicate sunt cele care primesc primele actualizarea, însă acest aspect este la fel de important și pentru terminalele din celelalte segmente de preț. Am analizat performanța în materie de actualizări indiferent de segmentul de preț. În urma acestei analize, s-a remarcat Nokia, din nou, fiind brand-ul care a actualizat cel mai rapid portofoliul de smartphone-uri. Xiaomi și Lenovo s-au clasificat de asemenea în top în această privință. Brand-uri precum Alcatel și Tecno au rămas însă în urmă, poate pentru că au portofolii diverse, majoritatea terminalelor fiind sub 200$, iar ciclul de viață al modelelor tinde să fie unul scurt. Produsele lor sunt scoase din uz chiar și după 6 luni, de aceea există mai puțin interes pentru actualizări pe termen lung,” a declarat Abhilash Kumar, Analist.