Primetime Authentication (Adobe Pass) este o componentă esențială în industria TV Everywhere în SUA și Canada, permițând abonaților la cablu accesul la conținut premium, online, pe baza abonamentului de cablu pe care îl dețin. În 2012, produsul a câștigat 2012 Emmy Engineering Plaque și de atunci toate marile evenimente sportive (olimpiade, campionate naționale și mondiale), evenimente “breaking news”, lansări de noi seriale au fost posibile online prin intermediul Primetime Authentication (Adobe Pass) .
Am stat de vorbă cu Lavinia, pentru proiectul Oamenii din spatele codului, despre munca sa de programator, interacțiunea cu developeri din alte țări și despre lucrurile care o ajută să progreseze ca developer.
”Nu mi-am spus niciodată: când voi fi mare, vreau să fiu programator. Dar iată-mă aici, așteptând o nouă provocare în fiecare zi”, spune Lavinia.
Cum a ajuns aici? Fiind pasionată de știintele exacte, a urmat cursurile facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica din București. Mentor i-a fost chiar sora ei, absolventă a aceleiași facultăți. ”Am auzit de multe ori păreri de genul: “Politehnica este o facultate grea, nu este pentru fete”, dar eu am văzut acest lucru ca pe o provocare. Iar părinții m-au încurajat mereu să am încredere în mine. Eu sunt o fire energică, în continuă căutare de provocări. Iar pasiunea și dedicarea pentru software s-au dezvoltat pe parcurs”, povestește Lavinia.
Nu a înțeles niciodată de ce se spune că e dificil pentru o fată să lucreze în IT. În Adobe, lucrurile stau cu totul altfel. ”Într-un grup de băieți, mă simt mereu protejată. Sunt "sora mai mică” pe care toți încearcă să o ajute”.
Unui developer trebuie să îi vorbești tehnic și să îi dai cât mai multe detalii despre implementare, unui om de business trebuie să îi spui o poveste fără a intra în detaliile tehnice
În ceea ce privește provocările de zi cu zi, acestea au fost printre cele mai diverse, de la orele lungi de muncă intelectuală și deadline-uri, la lucrul cu oamenii și diversele lor personalități. ”În Adobe, am oportunitatea de a contribui la un proiect în care lucrez direct cu clienții, fie ei developeri, oameni de business sau manageri, oameni pasionați, dornici să împărtășească din experiența acumulată. Și nu doar profesia îi face diferiți”, afirmă Lavinia.
Are parteneri, clienți și colegi din toate colțurile lumii, din America de Nord până în India.
Ce e diferit? Unui developer trebuie să îi vorbești tehnic și să îi dai cât mai multe detalii despre implementare, unui om de business trebuie să îi spui o poveste fără a intra în detaliile tehnice, ceea ce e o provocare pentru tine, cel care ai scris codul. ”Vorbind despre interculturalitate, noi românii suntem obișnuiți să comunicăm direct, dar acest stil nu se potrivește tuturor. How to Win Friends and Influence People de Dale Carnegie mi-a schimbat foarte mult modul de a acționa în diverse situații. O recomand mereu cu plăcere”, completează tânara.
Ce a ajutat-o să progreseze ca developer?
- Curiozitatea. Începi proiectul cu o tehnologie, dar trebuie să fii deschis în a-l încheia cu noua versiune, sau chiar cu o cu totul altă tehnologie. De multe ori, descoperi treptat noua tehnologie, pe măsură ce implementezi. Din fericire, mediul în care lucrăm ne încurajează să explorăm.
- Autodidacticism. Da, teoria se învață din cărți, dar în momentul în care codul se abate de la ‘happy flow’, nu mai este nimeni să te țină de mână. Iar când utilizatorii sunt milioane de oameni din întreaga lume, siguranța pe ceea ce faci trebuie să fie cu atât mai mare. No pressure, întreaga industrie de TVEverywhere din America de Nord se bazează pe tine.
- Comunicarea. Să nu uităm ca un proiect nu este construit și întreținut de o singură persoană, ci de o întreagă echipă.
- Lenea. :) Nu, nu este o glumă, lenea chiar îți poate fi de folos. Cum? Din dorința de a salva timp, vei încerca mereu să găsești soluția cea mai eficientă. Pentru a evita munca repetitivă, încerci să automatizezi orice este posibil.
”Am norocul să fiu înconjurată de oameni ce împărtășesc aceleași pasiuni, pe care îi apreciez și de la care învăț ceva nou în fiecare zi”, mai spune Lavinia.