În luna septembrie 2022, Bitdefender a anunțat un parteneriat cu cea mai veche echipă din Formula 1, Scuderia Ferrari. Parteneriatul istoric pentru un brand românesc poate fi văzut pe monoposturile Ferrari din sezonul acesta, mai ales în dreptul haloului, adică acel element de siguranță amplasat deasupra cockpit-ului care protejează piloții în caz de impact sau răsturnări.
În plus, Ferrari a început să exploreze și să evalueze produsele și serviciile de securitate cibernetică Bitdefender pentru a le integra în arhitectura sa de business.
În primăvara acestui an, start-up.ro a avut ocazia să meargă la Maranello, sediul istoric al echipei care nu a ratat niciun sezon de Formula 1. Acolo am discutat cu Nicolas Longuet, un tânăr pilot de eSports, născut în 2002 la Torino. Pilotul franco-italian este cel mai tânăr pilot care s-a urcat pe podiumul unei curse oficiale de eSports în Formula 1, iar de anul acesta concurează pentru echipa oficială Scuderia Ferrari eSports Team.
De altfel, Formula 1 nu se desfășoară doar pe circuitele tradiționale, ci în fiecare an este organizat un campionat oficial de eSports la care participă toată cele 10 echipe de pe grila oficială.
De la visul copilăriei la curse virtuale
Micul sat Maranello, amplasat la câțiva kilometri de Modena sau Bologna în Italia, are o aură magică. Nu e ca un parc de distracții, dar odată ce intri în sat îți dai seama că nu ești doar într-un peisaj tipic italienesc. Vezi însemnele Ferrari, hoteluri cu specific sau indicatoare spre fabrică. Treci pe lângă poarta istorică a Scuderiei Ferrari, acolo unde bătrânul Enzo a visat mașini mai rapide ca oricine. Iar apoi la sediul modern, unde viteza se îmbină cu tehnologia.
În mijlocul acestui labirint al tehnologiei, unde secretele se păstrează cu grijă pentru a câștiga sutimi de secundă pe pistă, se află și sediul Scuderia Ferrari eSports Team. Amplasat aproape strategic lângă simulatorul oficial, unde în ziua vizitei piloții Charles Leclerc și Carlos Sainz testau următoarele setări pentru grand prix. Sediul echipei de eSports e un mic templu pentru victoriile online, cu simulatoare de ultimă generație, ingineri care-i ajută pe tineri să câștige curse în mediul virtual, oameni de marketing și comunicare ce-i antrenează să fie la nivelul piloților oficiali ai echipei.
Ferrari nu mai e doar despre victoria pe circuitele din viața reală, ci și despre victoriile online, deoarece eSports în Formula 1 e din ce în ce mai popular. Aici, în această atmosferă, ne întâlnim cu Nicolas Longuet, cel mai nou pilot al Scuderiei Ferrari eSports Team.
Nicolas a fost pasionat de mic de Formula 1. “Când eram mic tatăl meu era pasionat de Formula 1 și motorsport și am început să mă uit cu el în weekend-uri. Și îi spuneam că într-o zi voi conduce una dintre acele mașini”, își amintește Nicolas în timp ce conducem amândoi în două simulatoare amplasate în paralel. Pentru el pare ușor să povestească în timp ce conduce relaxat pe circuitul de la Barcelona pe ecranul PC-ului. Pentru mine, povestea e diferită. Unul dintre cele mai dificile interviuri, pentru că deși sunt pasionat de ideea de a conduce mașini de Formula 1 în spațiul virtual, sunt la un nivel de amator. Și e greu să te faci de râs în fața tuturor celor de la Ferrari.
Evident, când era mic ideea de a conduce și el o mașină de Formula 1 era o glumă. Dar pasiunea a fost alimentată de faptul că au aflat de faptul că poți să concurezi și în lumea virtuală. Chiar dacă doar pentru distracție, nu profesionist. “De Crăciun mi-a cumpărat un volan și așa am început să mă joc și să îmi îmbunătățesc tehnica”, spune Longuet.
De altfel, Nicolas consideră că toată lumea pasionată de Formula 1 și de jocuri poate începe simplu. Își amintește că a început de pe un scaun de birou și volanul amplasat pe biroul de lemn. Departe de setup-urile moderne de astăzi de la sediul Scuderia Ferrari eSports Team.
“Nu te gândi prea mult, doar bucură-te de acel moment. Nu începi cu mentalitatea că vei fi un pilot profesionist. Abia când îți dai seama că lucrurile se îmbunătățesc și devii mai bun poți să faci asta. Dar nu se întâmplă peste noapte. Mi-a luat un an să devin competitiv și a fost unul plin de antrenament”, explică Nicolas.
A avut și avantajul de a fi susținut de tatăl său, un mare fan al sporturilor cu motor, dar a avut dificultăți în a-i explica mamei sale că se joacă și poate să trăiască de pe urma acestui lucru. “Dacă un părinte vede că are un copil care este foarte pasionat de asta, nu știu de ce l-ar opri din a-și urmări pasiunea și să vadă unde poate să ajungă”, explică Longuet.
Treptat Nicolas a crescut, a devenit parte a echipelor profesioniste de Formula 1 eSports, iar organizația a început să susțină campionatele oficiale. În 2022, de exemplu, Nicolas a fost de 2 ori pe podium și a avut o victorie în campionatul oficial. Din 2023 a făcut pasul cel mare, prin faptul că este parte a echipei oficiale Scuderia Ferrari eSports Team.
“Ferrari e echipa cea mai istorică din Formula 1 și nu au ratat niciun campionat din 1950 până astăzi. E cea mai prestigioasă echipă și cred că visul oricui, mai ales când sunt copii, e să conducă acea mașină roșie pe care o asociază mereu cu Ferrari”, spune Nicolas.
Până și lui i se pare suprarealist când spune astăzi că este pilot Ferrari. Chiar dacă acest lucru vine și cu presiune, Nicolas Longuet consideră că acest lucru îl face și mai concentrat în curse.
Un sport al minții
Cum se deosebește Formula 1 în spațiul virtual de lumea reală? Chiar dacă piloții nu trebuie să se antreneze ca niște adevărați sportivi, Nicolas consideră că există un altfel de antrenament, pentru că Formula 1 eSports este un adevărat sport al minții.
“Cred că F1 eSports este 90% un sport al minții și 10% unul fizic. Suntem transpirați și obosiți după ce terminăm o cursă, pulsul nostru este crescut, dar totul e în capul tău. Cred că, de exemplu, în calificări ești mai concentrat decât în orice perioadă a vieții tale. Suntem acolo în scaune și tremurăm tot timpul, e important să controlezi această presiune. Pregătirea mentală e cea mai importantă în F1 eSports, mai ales că diferența dintre locul 1 și locul 20 e de câteva sutimi de secundă”, spune Nicolas Longuet.
Așadar, e un sport care te consumă. Și am aflat de la Nicolas cât de lungă crede că poate fi o carieră în F1 eSports, mai ales că mulți dintre piloți visează să treacă în monoposturile reale, așa cum se gândește și Nicolas.
“Și în Formula 1 vedem piloți care au trecut de 40 de ani, cum ar fi Fernando Alonso, iar Lewis Hamilton se apropie de acea vârstă. Nu văd de ce ar fi diferit în eSports. Nu există o limită de vârstă. Personal mi-ar plăcea să fac tranziția spre mașinile reale la un punct, dar cine vrea să facă acest sport timp de 10-15 ani o poate face ușor”, crede Nicolas.
Securitate cibernetică în lumea virtuală a Formulei 1
Dacă în lumea curselor pe circuit zona de securitate ține de șasiul mașinii, de materialele de ultimă oră care sunt folosite, de invenții precum haloul, în lumea virtuală lucrurile stau altfel. Chiar dacă e un sport care necesită efort, are nevoie de altfel de securitate. Una cibernetică. Mai ales că echipele vorbesc despre setup-uri extrem de importante, despre strategii de cursă, deci nu vor ca secretele acestea să fie descoperite de ceilalți.
“În fiecare an un nou joc apare, așa că e important să ții secretele pentru tine și pentru echipa ta. Facem mult streaming pe Twitch, dar e important să faci public doar ceea ce dorești și să ții privat anumite aspecte esențiale”, explică Nicolas.
“Nu vom distribui setup-uri către toată lumea, pentru că am ajuns acolo prin muncă și nu le vom da tuturor. E ceea ce ne poate face mai rapizi și să ne ducă spre câștigarea campionatului. Poate nu depindem de aerodinamică, la fel ca în Formula 1, pentru că avem aceleași performanțe ale mașinilor, dar setup-ul mașinii și setările volanului sunt cele mai importante”, explică pilotul Ferrari eSports.
În plus, dincolo de experiența personală, de echipele care încearcă să-i protejeze, inclusiv sportul promovează acest lucru. “Anul trecut F1 eSports a implementat un sistem de la distanță pentru a verifica dacă PC-urile și conturile noastre sunt sigure și că totul rula bine. E important ca toată lumea să aibă o șansă egală și sigură la campionat”, spune Nicolas.