1. Volatilitate crescută pe burse, cel puțin în prima parte a anului viitor
„Riscurile se anunță foarte ridicate, într-un 2023 plin de incertitudini, care vine după un an de încercări grele pentru investitori, cu bulversări în piața energiei, inflație cum nu s-a mai văzut de ani sau decenii și scăderi de două cifre în tărâmul acțiunilor”, avertizează Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.
Analistul XTB România preconizează că „bursele ar putea oferi, totuși, în ciuda norilor percepuți acum și a riscului de recesiune, opțiuni interesante pentru investitorii deosebit de răbdători și disciplinați, în cazul companiilor cu bilanțuri solide și brand-uri puternice, dispuse să se adapteze. De asemenea, opțiuni interesante apar și pentru participanții din piață, care vor putea decodifica, în timp util, semnalele oferite de băncile centrale și datele macro, care pot duce la mișcări puternice în cadre relativ scurte de timp”.
„Ca și riscuri, cel mai mare este dat de păstrarea portofoliului preponderent în cash”, este de părere și Cristian Istrățescu, Partener la Știința Banilor.
„2023 este și anul în care consider că vom atinge apogeul crizei economice și mă aștept la o redresare abia în a doua jumătate a anului, odată cu reducerea inflației.”, afirmă Mihai Tiepac, consultant de investiții.
La rândul său, Valentin Nedelcu, Financial Coach, avertizează că „foarte multe depind de cum va evolua inflația în următoarele luni. În mod normal, ar trebui să vedem o inflație în scădere, pe măsură ce efectul de bază își va spune cuvântul și consumul ar trebui să scadă din cauza creșterii dobânzilor și recesiunii economice.
Astfel, primele care ar trebui să își revină ar fi titlurile de stat, pe măsură ce FED-ul stopează creșterile de dobânzi sau chiar începe să le scadă. Apoi piețele de acțiuni.”, estimează Valentin Nedelcu.
Bogdan Dinu, Consultant private banking, atrage atenția: „Atâta timp cât inflația nu va fi ținută în frâu, ca mai apoi să înceapă să scadă, ținta FED-ului fiind de 2%, pe piața bursieră vom tot experimenta o volatilitate ridicată.”
Într-un astfel de context, cele mai afectate companii sunt cele de tipul growth și mai ales acele companii care sunt supraîndatorate sau încă nu sunt pe profit.
Pe de altă parte, istoric vorbind, companiile de tip quality au mai multe șanse să treacă mai bine prin această perioadă.
2. Oportunități pe piețele de IT (tech), energii alternative și mărfuri
„Pentru 2023, cele mai mari oportunități o să fie în zona de IT (tech), unde evaluările vor scădea mult datorită creșterii dobânzilor bancare și a păstrării inflației la cote înalte. În orice recesiune mare, aceste companii scad accelerat, dar totodată, pentru cei care au viziune pe termen cel puțin mediu (3-5 ani), pot să reprezinte momente excelente de a construi poziții bune ce vor aduce randamente de 3 cifre în doar câțiva ani”, consideră Cristian Istrățescu, Partener la Știința Banilor.
La rândul său, Mihai Tiepac, consultant de investiții, apreciază că „În perioada următoare oportunitățile sunt în zona companiilor care dezvoltă energii alternative, regenerabile, cât și tehnologiile din spatele lor. Pentru investitori, unul dintre instrumentele de interes poate fi ETF-ul IUES.UK. Și spun acest lucru deoarece se dorește, ca urmare a experienței actuale din geopolitică, să se atingă un nivel cât mai mare de independență energetică.”
„Însă, anul viitor, commodities va fi zona cu oportunități mult mai mari. Aici, pe bursa de mărfuri vom vedea creșteri semnificative, și nu mă refer neapărat la petrol, ci in toate ramurile: grâu, metale, etc.”, adaugă Mihai Tiepac.
Valentin Nedelcu, Finacial Coach, concluzionează că: „Avem un an atipic, 2022, în care au scăzut în tandem acțiunile, titlurile de stat, aurul și cash-ul prin inflație și acum pare că și piața imobiliară dă semne de oboseală. Este un an în care toate clasele de active s-au corectat, mai puțin mărfurile.”
3. Reziliența la inflație: aurul ar putea reveni la statutul de activ de refugiu
Valentin Nedelcu explică faptul că „ar trebui să urmărim efectele pe termen mai lung ale creșterilor de masă monetară din perioada pandemiei. Este posibil ca inflația să revină și după o scădere inițială. Oportunitățile cele mai bune pe termen mediu (2-3 ani) sunt cele care au suferit corecții, dar au și reziliență la inflație, cum ar fi acțiunile quality, dar și acțiunile de tehnologie cu profitabilitate ridicată. În plus, mă aștept ca și aurul să performeze bine."
Andrei Bogdan, trader și antreprenor, mizează pe tranzacționarea unor „reveniri la normal”. Când două asset-uri sunt istoric și statistic corelate, atunci când corelația respectivă deviază de la normă, se poate tranzacționa revenirea la corelația istorică. O astfel de tranzacție se numește Pair-Trade. De exemplu, aurul și argintul sunt istoric corelate, iar această corelație are un anumit specific, măsurabil cu diverse instrumente/indicatori. Atunci când corelația deviază de la normă (de obicei dorim să vedem o deviație mai mare de 2 deviații standard), se poate tranzacționa revenirea la normal".
Se cumpără un assset și se vinde celălalt. Tranzacția nu este direcțională - revenirea la corelarea standard dintre cele două asset-uri se poate realiza fie prin creșterea celor două, fie prin scăderea celor două. Așadar, piața poate să evolueze în orice direcție. Câtă vreme ele se recorelează, trade-ul e câștigător. Cu alte cuvinte, aici se mizează pe faptul că o anomalie se „normalizează".
4. Scăderea inflației, mai ales spre sfârșitul anului
Dan Sulica are o viziune mai optimistă: „Anul 2023, în principiu, va fi un an mai puțin dificil decât anul acesta, în care s-au suprapus atâtea probleme. Cred că anul viitor vom avea mai curând consolidări ale prețurilor (dacă nu chiar unele reveniri) și vom putea beneficia astfel, din plin, de avantajele strategiei DCA (dollar cost averaging) de a cumpăra în mod constant, regulat, și dacă bursele scad, și dacă bursele își revin."
Bogdan Dinu, consultant private banking, apreciază că: ,,Obligațiunile de tipul treasury din SUA pot deveni o variantă interesantă de la anul, odată ce inflația va fi atins maximum și începe să scadă.
Dacă fix în aceste luni perspectivele nu sunt foarte încurajatoare pentru investitori, Bank of America ne arată săptămâna aceasta cum managerii de fonduri au cele mai mari rezerve de cash din ultimii 21 de ani, cu aproximativ 30% peste media istorică.
„Acest lucru ne indică faptul că se așteaptă” în următoarele 6-12 luni de zile, piața să fi atins minimum, ca mai apoi să înceapă să crească.
Opt speakeri de top dezbat mâine, 27 octombrie, riscurile și oportunitățile care ar putea apărea pe burse anul viitor, la conferința online Investors’ Day. La acest eveniment, organizat de XTB România, casă de brokeraj pe burse internaționale, începând cu ora 13:30, participarea este gratuită și accesibilă online.
Publicul va putea intra în dialog direct cu specialiștii așteptați la eveniment: Cristian Istrățescu, partener la Știința Banilor, Dan Sulica, fondatorul IdeișiBani, Claudiu Ioniță, Senior Tax Manager BDO Romania, Valentin Nedelcu, Financial Coach la Știința Banilor, Bogdan Andrei, trader și antreprenor la Iqtrading.ro, Mihai Tiepac, Consultant de investiții și fontador iTradeHub, Bogdan Dinu, Consultant private banking la CarutaCubani.ro și Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.