Interviul cu Carolina Udrea este publicat în secțiunea “Antreprenori” de pe start-up.ro, susținută de către ING Bank, partener de creștere pentru afacerile din România.

Învățam împreună din poveștile antreprenorilor români care au clădit afaceri care ne inspiră. ING este alături de ei în fiecare etapă de creștere, cu expertiză, consultanță, produse digitale și soluții de banking și mai și. Într-un context dinamic și încă incert, ING oferă predictibilitate si sprijină dezvoltarea lor sustenabilă, pentru a-și duce afacerea la nivelul următor.

Discuția integrală cu Carolina o poți descoperi în clipul de mai sus.


De la medic de familie la antreprenor al centrelor oncologice

Grupul Medisprof are peste 250 angajați și colaboratori și o cifră de afaceri de aproape 50 milioane de lei în 2023. Pe lângă centrele deja inaugurate, compania intenționează să dezvolte un nou campus oncologic integrat la Cluj-Napoca.

Carolina Udrea are peste 20 de ani de experiență în servicii medicale. A început în 2003, cu o echipă formată din ea și trei asistente, în medicina de familie și medicina muncii.

”În 2010, în 10 mai, am deschis partea de oncologie, nevoită să găsesc soluții pentru imobilul pe care îl achiziționasem și pe care trebuia să-l plătesc. A fost cumva o soluție de criză și sfârșitul unei lupte acerbe cu soțul meu, care este oncolog, și pe care îl voiam despărțit de atmosfera în care lucra și căruia voiam să-i ofer oportunitatea să lucreze în privat. Atunci am deschis partea de oncologie, spital de zi și ambulator și atunci am început să devin mai mult antreprenor decât medic.”

Cu o misiune asumată de management, Carolina a reușit să crească o echipă de 220 de angajați la Cluj și 27 la Piatra Neamț, cu obiectivul de a depăși 50 de angajați la centrul de aici. În 2010 a adăugat secția de oncologie pentru a acoperi costurile unui imobil achiziționat. Din 2003 până acum, Medisprof a tratat mii de pacienți, având lunar aproximativ 140 de pacienți noi.

”În primul an, am avut 2000 de pacienți noi, iar anul trecut undeva la 8000 de pacienți. Noi avem în evidență mii de pacienți, deci mi-e foarte greu să spun câți avem în totalitate, pentru că mulți reprezintă cazuri vindecate, multe cazuri care vin la evaluare la anumite intervale, cât și pacienți care sunt în tratament.”

Investiții și educație pentru un spital mare

Lupta cea mai grea din acești ani de antreprenoriat medical a fost în momentul în care Carolina a făcut trecerea de la clinică mică la spital mare. Aici, compania a avut o investiție majoră pentru construcția noului spital în 2017, cu un cost total de 5,7 milioane de euro, finanțat parțial prin fonduri europene.

”A fost cea mai mare investiție și care a adus și cel mai mare risc, pentru că în primul an am avut riscul să nu mergem înainte. Dar această investiție a fost cea care ne-a ajutat să fim ceea ce suntem în ziua de astăzi, să reușim să creștem substanțial de la un spital mic la un spital mare.”

În 2023, pentru deschiderea clinicii de la Piatra Neamț nivelul investițiilor s-a ridicat și el la 4 milioane de euro, dar proporțional cu mărirea afacerii și cu planurile de investiții nu înseamnă același lucru, pentru că nu acoperă același risc și nu implică aceeași schimbare ca cea din 2017.

Medisprof, în peisajul medical, a venit și cu o componentă de educație în tratamentul oncologic. Nevoile pacienților au evoluat datorită educării acestora și a dezvoltării tratamentelor pentru cancer, făcându-i să înțeleagă că pot avea vieți normale.

Centrele de tratament de la Cluj și Piatra Neamț contribuie la educația pacienților, oferindu-le suport prin echipe multidisciplinare, activități de terapie prin artă și explicarea drepturilor acestora.

”Pacienții au început să fie mai educați, mai deschiși, mai cunoscători ai bolilor. E adevărat că și cancerul a evoluat foarte mult și a devenit de la o boală incurabilă, la o boală vindecabilă sau cronică. Și atunci pacienții nu mai au același aceeași idee că ei au un cancer și așteaptă să moară și stau undeva în vârful patului și nu fac nimic. Ei au înțeles că sunt oameni absolut normali și că au o viață frumoasă de dus înainte.”

Antreprenoarea consideră inerția administrației cea mai mare provocare în antreprenoriatul medical din România și vorbește despre importanța unui parteneriat administrativ pentru a avansa. Totodată, ca piatră de cărămidă în dezvoltarea Medisprof menționează programele europene și colaborarea cu firme de consultanță.

Carolina nu se vede ieșind la pensie prea curând. Ba din contră, are planuri mari și acestea sunt și cele care o motivează în antreprenoriat dimineață de dimineață:

”Mai am mult de dat și am în jurul meu tineri foarte frumoși cărora vreau să le dau cât mai mult, să-i învăț cât mai mult. Am pacienți cărora vreau să le dau. Cu gândul ăsta mă trezesc și în timp ce-mi beau cafeaua de dimineață, mă gândesc că mai am încă foarte mult de dat și am atât de multă energie că la sfârșitul zile mă gândesc că aș vrea să mai trăiesc o viață, să apuc să fac ceea ce am început și nu reușesc să fac într-o zi cu toată energia asta nebună.”