În acest context, cât de valoros ar putea fi pașaportul românesc pentru un infractor cibernetic?

Spre finalul lunii septembrie, Comparitech a realizat o căutare pe piețele de pe Dark Web pentru a afla prețul la care se vând pașapoartele pe marketplace-urile ilicite. Căutările au fost realizate pe Dream Market, Berlusconi Market, Wall Street Market și Tochka Free Market.

Iată ce au găsit cei de la Comparitech: în medie, prețul unui pașaport scanat este de 14,71 dolari. Dacă o dovadă a identității persoanei (precum un selfie, o poză a permisului de conducere sau o factură de utilități) este adăugată, prețul mediu urcă rapid la 61,27 dolari. Totodată, prețul unui pașaport fizic și real este, în medie, de 13.567 dolari, iar prețul unuia fizic, dar falsificat, este de 1.478 de dolari.

Pe aceste marketplace-uri se găsesc cel mai mult pașapoarte din Australia și Marea Britanie, însă nu lipsesc nici cele din China – care se vând la pachet -, Franța, Germania, Italia, Rusia (costă 10 dolari, 11 dacă se vinde un pachet de 10), precum și România. Costul unui pașaport românesc este de 12,48 dolari.

La ce folosesc infractorii cibernetici aceste acte de identitate? De obicei, pentru schimburile de criptomonede, pentru plăți sau pentru site-urile de pariuri.