Studiul “Cât de optimiști sunt românii în privința locului de muncă și a situației economice a țării, în anul 2017?” a ajuns la concluzia că românii sunt destul de echilibrați privind optimismul față de locul de muncă actual.

La întrebarea “Cât de optimist ești în privința jobului tău în anul 2017?”, distribuția pe variantele de răspuns este una echilibrată. Astfel, 25,7% au răspuns “Puțin optimist”, 24,6% sunt “optimiști” la acest capitol, iar 29% au bifat “Destul de optimist”. La polurile opuse s-au înregistrat 9,97% “Deloc Optimist” în ceea ce privește jobul actual și 10,63% – “Foarte Optimist”.

Potrivit datelor extrase din studiu, 30,97% afirmă că este “Puțin probabil” să își schimbe jobul, 24,1% consideră că este “Probabil” să facă această schimbare, iar 20,08% au răspuns la această întrebare cu “Foarte probabil”. La distribuția pe segmente de vârstă, cele mai mari procente s-au înregistrat la răspunsul “Puțin probabil” – 50%, categoria de vârstă 26-35 de ani și aceeași categoria de vârstă, la răspunsul “Probabil” – 46,9%, se arată în studiul Smart Dreamers.

Optimism privind creșterile salariale

Românii care au un loc de muncă sunt foarte încrezători la acest capitol. Din datele studiului reiese că 45,93% dintre respondenți afirmă că vor avea parte de o creștere a salariului în anul 2017. Doar 18,11% au dat un răspuns negativ la această întrebare, restul, de 35,96% afirmând că nu știu dacă vor primi mai mulți bani de la angajator. Într-o altă ordine de idei, dintre cei care au răspuns “Da” la întrebarea adresată de SmartDreamers, 40,86% au o diplomă de facultate, iar 34,29% au terminat un masterat. În ceea ce îi privește pe cei care au terminat un liceu/colegiu, doar 22,29% afirmă că vor primi mai mulți bani în 2017.

Un număr de 231 de persoane (30,31%) au răspuns că iau în calcul relocarea într-un alt oraș pentru un loc de muncă mai bun. Dintre aceștia, 46,75% au vârste cuprinse între 26-35 de ani. La polul opus, 51,05% dintre respondenții cu loc de muncă nu vor să părăsească orașul în care își desfășoară activitatea în prezent.

Dintre respondenții fără un loc de muncă, dar care au răspuns că e “Foarte probabil” să își găsească un job în 2017, 59,2% au vârsta cuprinsă între 18-25 de ani. Așadar, tinerii sunt cei mai optimiști atunci când vine vorba de găsirea unui job. La polul opus, procentul cel mai ridicat al celor care au răspuns “Deloc probabil” la această întrebare este de 34,6%, reprezentat de categoria de vârstă 36-45 de ani.

De asemenea, dintre cei care nu au un loc de muncă, 21,48% au răspuns că e “Puțin probabil” să își găsească un job în localitatea de reședință. Urmărind această idee, 38,93% dintre respondenți declară că iau în considerare relocarea într-un alt oraș din motive care țin de locul de muncă. În ceea ce privește procentul celor care iau în calcul plecarea în străinătate din aceleași motive, 39,6% au răspuns cu “Da” la acest punct.

Poți vedea mai multe date în infograficul de mai jos realizat de Smart Dreamers, un site unde poți să-și găsești locuri de muncă, ce are activități în România și Polonia.