Tinerii români continuă să aleagă studiile în străinătate și nu se lasă descurajați de pandemie sau de Brexit. Conform FINS, o instituție financiară nebancară, ce oferă credite pentru tinerii care vor să plece la studii de licență sau masterat în Europa, cererile de finanțare a studiilor în străinătate s-au dublat comparativ cu ultimii doi ani.
Olanda, Marea Britanie, Germania, Danemarca și Belgia sunt top 5 țări preferate de studenții care au aplicat pentru creditele de studii oferite de FINS, iar costurile reprezintă, de cele mai multe ori, un factor ce influențează decizia tinerilor cu privire la destinația aleasă.
Taxe de școlarizare
Danemarca, Suedia, Norvegia și Finlanda sunt țările unde nu există taxă de școlarizare, urmate de Austria, Belgia și Germania, unde aceasta costă, la universitățile de stat, mai puțin de 1.000 de euro pe an. La polul opus este Marea Britanie, unde taxa de școlarizare variază între 9.250 și 34.000 de euro pe an.
Cât te costă să studiezi în străinătate: chiria
Cu toate acestea, stilul de viață în țările nordice presupune cele mai mari cheltuieli, mai puțin atunci când studenții aleg să locuiască în cămin, caz în care banii pe care trebuie să îi plătească se pot înjumătăți. Același lucru se întâmplă și în țări precum Elveția, Franța sau Germania. Pe de altă parte, costurile medii pentru închirierea unei garsoniere pornesc de la 550 de euro pe luna în Spania și pot ajunge la 1.450 de euro pe lună în Elveția.
Transport și mâncare
Italia este țara unde cheltuielile lunare pentru mâncare pot fi acoperite cu doar 150 euro, pe când în Elveția, media lunară este de 400 euro. Transportul cel mai ieftin este în Germania (35 euro/ lună), iar cel mai scump este în Elveția (100 euro/ lună), fiind urmat îndeaproape de Danemarca (80 euro/ lună).
”Din discuțiile cu tinerii studenți, ne dăm seama că, de cele mai multe ori, aceștia omit să ia în calcul costuri importante pe care le pot avea în țara unde își doresc să studieze. De exemplu, cei mai mulți se concentrează pe faptul că unele țări le oferă învățământ gratuit și, cuprinși de entuziasm, nu iau pe deplin în calcul costul chiriei sau al traiului în țara respectivă, uneori avand chiar așteptări foarte nerealiste. FINS recomandă tuturor studenților să-și planifice cu responsabilitate toate cheltuielile pe care le pot avea pe timpul studiilor. Tocmai de aceea le punem la dispoziție tuturor un template de buget ca parte din aplicația pentru creditul FINS, sesiuni gratuite de consiliere financiară și consiliere gratuită din partea unui consilier educațional care să-l călăuzească pe student pe parcursul întregului proces de aplicație. Atunci cand un student aplică pentru un credit FINS acesta trebuie să își construiască bugetul în funcție de nevoile sale specifice, de destinația aleasă, de alte venituri pe care le are sau le va avea (sprijin din partea familiei, burse, un viitor job), nu există o abordare de genul “one size fits all””, declară Alexandru Ghiță, președintele FINS.
Cât te costă să studiezi în străinătate - cele mai ieftine țări
Dacă tragem linie și calculăm sumele medii totale, unde includem taxa de școlarizare, chiria unei camere într-un cămin studențesc, mâncarea, transportul, cheltuieli personale, cărțile, costuri neprevăzute, dar și biletul de avion dus-întors, atunci cel mai ieftin cost de viață este în Italia, Suedia, Austria și Belgia, iar cel mai scump în Marea Britanie, urmat de Elveția și Irlanda.
În 2021, Fondul European de Investiții și FINS au semnat un al doilea acord de garantare în cadrul proiectului pilot EFSI Skills & Education. Acesta le permite elevilor și studenților din UE care vor să urmeze studiile de licență într-un stat membru UE, să ia credit fără codebitori și fără garanții imobiliare.
Acordul de garantare permite FINS, instituție financiară nebancară, să ofere credite în valoare de 5,5 milioane de euro și să ofere susținere pentru aproximativ 300-350 de studenți, care vor să urmeze programe de licență și master în țări din Uniunea Europeană.
Studenții care primesc finanțare nu au nevoie de un istoric bancar sau financiar, nu au nevoie de un istoric de angajare și sunt acoperiți inclusiv în cazul unor situații extraordinare, deoarece creditele FINS nu se transferă rudelor sau moștenitorilor.
Mai mult, creditele oferite de FINS sunt construite cu o flexibilitate maximă, pentru a se adapta cât mai bine cerințelor reale ale studenților, aceștia beneficiind și de o perioadă lungă de grație (rambursarea creditelor începe la 6 - 12 luni după finalizarea studiilor și poate fi structurată pe termen de 5-10 ani). Astfel, studenții nu vor avea presiunea dată în general de împrumuturi, ci vor putea restitui banii în momentul în care, cel mai probabil, vor avea un job și un nivel salarial pe măsura pregătirii lor.