Copiii cu vârsta între cinci și 17 ani petrec în medie două ore pe zi pe calculator, în timp ce durata folosirii mobilului urcă de la o oră la două ore și jumătate până la majorat. După vârsta de zece ani, diferența între băieți și fete devine semnificativă, primii petrecând în medie cu peste o oră mai mult timp, mai ales pentru că se joacă mai mult pe calculator.

Accesul supravegheat al copiilor la internet, folosirea inteligentă a acestei resurse și însușirea unor reguli elementare de comportament în mediul online sunt aspecte extrem de importante în procesul de educare a copiilor, întrucât tehnologia face totul extrem de accesibil. Folosirea excesivă a acestor dispozitive de la vârste fragede poate avea consecințe negative asupra dezvoltării fizice și emoționale a copilului și îl poate expune unor riscuri nedorite.

  • În medie, băieții petrec cu o treime mai mult timp folosind telefonul sau calculatorul decât fetele
  • Circa 15% dintre copii au telefon și calculator simultan; timpul petrecut pe dispozitivele lor crește constant: de la trei ore pe zi la vârsta de cinci ani, până la cinci ore pe zi în apropierea majoratului
  • După vârsta de 12 ani, adolescenții folosesc mai mult telefonul decât calculatorul

Cum informațiile despre copii sunt distribuite pe rețelele sociale fără ca accessul la ele să fie restricționat, orice utilizator poate să le acceseze. Platformele sociale oferă utilizatorilor posibilitatea de a regla gradul de intimitate a informațiilor publicate, pentru a fi accesibile doar unui grup restrâns, precum prieteni apropiați sau membri ai familiei. Copiii care au profile personale publice sunt expuși răufăcătorilor și pot fi contactați direct – fie pentru a fi hărțuiți sau pentru a fi infectați cu diverse amenințări informatice. Tocmai de aceea, rețelele sociale încurajează utlizatorii să aibă o vârstă minimă (cel puțin 14 ani) înainte de a avea astfel de conturi.

”Tehnologia ajută copiii să dobândească anumite competențe încă de la vârste fragede și are un rol extrem de util în educarea și dezvoltarea lor intelectuală. Cu toate acestea, părinții trebuie să găsească un echilibru între timpul petrecut pe telefon sau calculator și cel dedicat altor activități și, mai mult, să se asigure că aceștia nu sunt lăsați complet nesupravegheați în orele pe care și le petrec conectați la tehnologie”, spune Bogdan Botezatu, specialist în amenințări cibernetice la Bitdefender.

Datele Bitdefender arată că unul din trei vizitatori ai site-urilor cu conținut pornografic este minor, iar studii recente ale organizației Salvați Copiii confirmă că unul din doi copii a fost hărțuit în mediul online în ultimul an.

Câteva recomandări ale specialiștilor de la Bitdefender

  • Sfătuiți copiii să fie atenți când instalează aplicații pe telefon. Unele pot conține amenințări informatice care trimit mesaje la numere cu suprataxă și încarcă substanțial factura.
  • Stabiliți reguli pentru utilizarea calculatorului și vorbiți deschis cu copiii despre temerile dvs. și despre felul în care orice exces poate deveni nociv.
  • Amplasați calculatorul familiei într-un loc de unde să aveți vizibilitate asupra monitorului.
  • Nu folosiți telefonul sau calculatorul ca mijloc de a ține copilul ocupat și a câștiga timp liber pentru alte activități. În lipsa unei supravegheri atente, copilul poate petrece ore în șir în mediul virtual.
  • Asigurați că toți prietenii virtuali ai copilului sunt persoane reale, pe care le cunoaște direct.
  • Învățați copiii să nu răspundă la mesaje spam sau la mesaje cu conținut agresiv sau obscen.
  • Folosiți o soluție de securitate pe toate dispozitivele și țineți cont și de funcționalitățile pentru protecția copiilor când cumpărați astfel de produse. De exemplu, produsele Bitdefender includ un modul de Asistență Parentală, care blochează conținutul neadecvat, restricționează navigarea, aplicația Facebook, jocurile online și toate celelalte activități ce se pot desfășura pe internet între anumite ore și notifică părintele atunci când copilul încearcă să nu îi respecte regulile. De asemenea, funcția monitorizează zonele restricționate și informează atunci când copilul accesează o zonă pe care nu ar trebui să o acceseze cu ajutorul unei aplicații Android.