Lectură de 3 min

Ce impact are BERD în economia românească - 1.000 de companii ajutate, 70% au crescut în afaceri. O discuție cu Alina Marchiș

Abonează-te pe  
BERD este una dintre primele instituții financiare care au intrat în economia românească încă din primii ani de după Revoluție. Ce impact au programele instituției în economia locală? De exemplu, 70% dintre firme au raportat o creștere a cifrei de afaceri într-un an de la finalizarea programelor în care au participat.
Cum au ajutat banii europeni 1.000 de firme românești să crească cu 70% la cifra de afaceri

Tigers Summit 2025

Tigers Summit 2025 este evenimentul start-up.ro dedicat inovației și transformării României. Înscrie-te din timp pentru a rezerva locul pentru 15 aprilie 2025.

Rezervă locul tău acum

BERD – Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare - este o instituție financiară internațională care sprijină proiecte în peste 30 de țări din Europa, Asia și Africa. Misiunea sa este de a promova creșterea durabilă și incluzivă prin investiții în proiecte care contribuie la dezvoltarea economică.

De-a lungul anilor, începând cu 1993, momentul în care BERD a intrat în România, ariile de interes al instituției au evoluat, de la IMM-uri la startup-uri, însă misiunea a rămas constantă: de a avea impact prin oferirea de acces, pe lângă bani, la expertiza specialiștilor din domenii diverse de interes pentru un antreprenor și business-ul său.

Alături de Alina Marchiș, Associate SME Finance & Development, European Bank for Reconstruction and Development, am discutat despre sprijinul pe care BERD îl pune la dispoziția micilor antreprenori de la noi, despre o rețea de peste 400 de experți în diverse domenii de business, la care fondatorii de IMM-uri și startup-uri au acces prin intermediul BERD, precum și despre impactul pe care programele instituției îl au în economia locală.


Alina Marchiș, Associate SME Finance & Development în cadrul BERD, va veni la Tigers Summit 2025, pe 15 aprilie la Apollo 111. Rezervă-ți locul aici ca să te întâlnești cu ea și cu alți investitori români.


Din experiența sa de lucru alături de antreprenorii români, Alina a identificat faptul că au nevoie de mai mult decât finanțare. Pentru ei este esențial să aibă procesele de business puse la punct, inclusiv gestionarea financiară și strategii de marketing adecvate.

Tocmai de aceea, BERD consideră fiecare relație cu antreprenorii ca fiind un parteneriat pe termen lung, sprijinind această relație prin multiple intervenții și consultanță personalizată.

De exemplu, BERD susține peste 1.000 de companii de dimensiuni mici și medii din România prin finanțare nerambursabilă, dar și și consultanță, training-uri, mentorat, business matching. Totodată, peste 70% din companiile sprijinite au raportat o creștere a cifrei de afaceri la un an după finalizarea proiectelor în care au fost implicate alături de BERD.

”Productivitatea crește în medie între 50 și 60%. Dar dincolo de cifre, ne uităm foarte mult la poveștile de succes. Și nu am să dau nume, dar a fost o companie din domeniul tehnologiei, care era micuță în 2008, la prima oară când am lucrat împreună. Acum este una dintre cele mai mari companii IT antreprenoriale din România. Este un mare jucător regional. Am fost alături de ei de la primul proiect care a fost un proiect de marketing în 2008, am mai făcut un proiect de expansiune internațională în 2014 și anul trecut am intrat pe poziție minoritară în acționariatul acestei companii. Dacă e să ne uităm la impact, vedem o călătorie de peste 10 ani alături de o companie”, menționează Alina Marchiș.

Ce poți afla din discuția cu Alina Marchiș:

  • Strategia BERD pentru 2025: BERD își propune să ajute IMM-urile să aibă acces la expertiză, pe lângă resurse financiare, formulând strategii care să acopere lacunele în cunoștințe de business ale antreprenorilor.
  • Colaborarea cu fondurile de investiții: BERD lucrează împreună cu fonduri de capital de risc (VCs) pentru a sprijini startup-urile din portofoliile acestora, punând accent pe expertiză în domenii critice precum vânzările și securitatea cibernetică.
  • Zonele prioritare de investiție: BERD prioritizează digitalizarea, economia verde și incluziunea economică, căutând să susțină companiile care au potențialul de a aduce impact economic.
  • Sprijin financiar și consultanță: BERD oferă finanțare nerambursabilă pentru consultanță și serviciile de expertiză, având un rol activ în dezvoltarea sustenabilă a antreprenoriatului.
  • Colaborarea cu experți: Alina subliniază importanța aducerii de experți externi pentru a ajuta antreprenorii să depășească barierele în dezvoltarea afacerilor lor. BERD are o rețea de peste 400 de experți din toate domeniile în România și de peste 2.500 de experți la nivel internațional.
  • Pregătirea antreprenorilor: Evoluția în pregătirea antreprenorilor români este vizibilă, cu o deschidere mai mare spre a accepta ajutorul și expertiza externă.
  • Creșterea tinerilor antreprenori: Există o tendință în creștere de a susține tineri antreprenori, iar BERD se angajează să sprijine inițiativele conduse de aceștia.
  • Aprofundarea expertizei: Inițiativele precum Star Venture demonstrează angajamentul BERD de a aduce laolaltă startup-uri și acceleratoare pentru a promova dezvoltarea și parteneriatele eficiente.
  • Selecția companiilor cu care lucrează BERD: BERD adoptă o abordare selectivă în alegerea companiilor cu care colaborează, asigurându-se că acestea îndeplinesc cerințele de eligibilitate, precum acționariatul majoritar românesc și cifra de afaceri. Aceasta le permite să dirijeze resursele acolo unde pot produce cel mai mare impact. Companiile pot afla detalii pe knowhowromania.ro.
  • Impactul BERD pe Economia României: Impactul BERD este evident în cifre - peste 70% din companiile sprijinite au raportat o creștere a cifrei de afaceri la un an după finalizarea proiectelor.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: