Mai mult de jumătate dintre marii constructori (55%) afirmă că simt o intensificare a mediului concurențial și, prin urmare, orice tehnologie nouă care prezintă un potențial de a crește avantajul competitiv în piață este deosebit de important, potrivit unui studiu IBC Focus. Pentru analiza realizată de IBC Focus au răspuns 102 dintre cele mai mari firme de arhitectură din România și 104 dintre cei mai mari constructori din țară.

Astfel, 8 din 10 arhitecți români consideră că inteligența artificială le va influența pozitiv activitatea profesională, iar 43% dintre aceștia declară că impactul AI va fi semnificativ. Viitorul este aici pentru 10% dintre arhitecți, care sunt deja implicați în proiecte care utilizează inteligență artificială în procesul arhitectural.

“Inteligența artificială va influența și mai mult domeniul arhitecturii și industria construcțiilor în următorii ani. De la proiectare și planificare, la construcție și management, AI-ul va fi integrat în fiecare subdomeniu al industriei de construcții și în practica arhitecților pentru îmbunătățirea eficienței, reducerea costurilor și îmbunătățirea procesul general de construcție. Ne așteptăm ca adopția AI să fie constantă în România, tocmai de aceea am luat pulsul firmelor de arhitectură și de construcții cu privire la acest subiect prioritar pe agenda managerilor”, a declarat Andrei Spătaru, CEO IBC Focus.

În ceea ce-i privește pe constructori, aceștia par mai puțin influențați de evoluția inteligenței artificiale și doar un constructor din zece (9,62%) utilizează AI-ul în activitatea zilnică. De asemenea, un sfert dintre marii constructori analizează oportunitățile acestei tehnologii și soluții despre cum ar putea fi integrată în activitatea companiilor proprii.

Analizele complete privind piața construcțiilor din perspectiva celor mai mari 100 de constructori și 100 de firme de Arhitectură din țară vor fi dezvăluite integral în analizele IBC Focus din această toamnă. IBC Focus pregătește de lansare cel doi noi anuare de referință în piața construcțiilor. Una dintre tendințele anului este impactul inteligenței artificiale, iar IBC Focus a cules opiniile celor mai mari firme de arhitectură cât și a celor mai mari firme de construcții cu privire la acest aspect.