Cea mai simplă metodă la care poți recurge pentru a diminua considerabil riscul pierderilor este diversificarea portofoliului de investiții.

Dar dacă te afli în căutarea de noi instrumente financiare și te-ai plictisit de instrumentele clasice, o opțiune cu potențial de explorare poate fi cea a CFD-urilor cu activ suport pe monede virtuale.

Iată în continuare câteva din instrumentele exotice ce pot fi tranzacționate în platforma XTB:

CFD-uri cu activ suport pe monede virtuale

AVALANCHE (AVAX) – este o platformă de monede virtuale lansată în 2020, bazată pe tehnologia de tip blockchain, ce poate oferi finalitatea tranzacției aproape instantanee.

AVAX este folosită pentru a plăti taxele de procesare a tranzacțiilor și pentru a securiza rețeaua. Poate procesa 4.500 de tranzacții/secundă.

KUSAMA – este un mediu public de pre-producție pentru Polkadot (platformă și monedă virtuală), ce permite oricărui dezvoltator să experimenteze și să testeze noi blockchain-uri sau aplicații înainte de a fi lansate.

În acest fel, Kusama acționează ca un fel de Sandbox, o lume virtuală construită în blockchain-ul Ethereum, în care jucătorii își pot construi, deține și monetiza experiențele de joc.

În schimb, Kusama face acest lucru pentru dezvoltatorii care doresc să testeze versiunile timpurii ale proiectelor de tip Polkadot, dar cu monede virtuale reale, tranzacționate pe o piață deschisă.

MOONBEAM – este un parachain care promite interoperabilitate încrucișată între blockchain-urile Ethereum și Polkadot.

Mai precis, Moonbeam este o platformă de contracte smart, care permite dezvoltatorilor să mute dApp-urile (aplicațiile software care rulează pe o rețea distribuită) între cele două rețele, fără a fi nevoie să rescrie codul sau să redistribuie infrastructura.

POLYGON – este o monedă virtuală (simbol MATIC) și o platformă ce permite rețelelor de tip blockchain să se conecteze și să se extindă.

Aceasta operează folosind blockchain-ul Ethereum și conectează proiecte bazate tot pe aceeași monedă virtuală.

SOLANA – este o platformă de calcul descentralizată care folosește moneda SOL pentru plăți.

Solana își propune să îmbunătățească scalabilitatea blockchain-ului și susține că poate suporta 50.000 de tranzacții/secundă fără a-și altera caracterul descentralizat.

CFD-uri cu activ suport pe mărfuri:

SOYOIL - Uleiul de soia și palmier sunt considerate „mărfuri substituibile”, deoarece companiile de procesare din domeniul gastronomic aleg adesea între cele două ingrediente din cauza prețurilor ce fluctuează constant.

Teoretic, această combinație ar trebui să limiteze variabilitatea spread-ului între cele două piețe, însă acest lucru nu se întâmplă întotdeauna.

CATTLE - Industria bovinelor și a cărnii de vită din SUA este o afacere mare și implică destul de multe riscuri.

Orice factor extern, inclusiv vremea și bolile survenite brusc, pot duce la o creștere sau o scădere a cererii și ofertei de animale.

Contractele futures Live Cattle și Feeder Cattle servesc producătorilor de mărfuri și utilizatorilor ce urmăresc active cu un grad mai complex de management al riscului și instrumente de hedging sau celor care doresc să valorifice oportunitățile extraordinare pe care aceste piețe le oferă.

LEANHOGS - Reprezintă un tip de contract futures bazat pe carnea de porc, care poate fi folosit pentru a face hedging și pentru a specula prețurile cărnii de porc

Piețele de mărfuri sunt relativ puternic reglementate, iar majoritatea mărfurilor sunt guvernate de limite standard de tranzacționare.

Tranzacționarea instrumentului LEANHOGS implică reguli ce se aplică în majoritatea piețelor.

Un exemplu ar fi limitarea volatilității prețurilor, prin plasarea unei limite asupra gradului în care acestea pot fluctua în timpul oricărei zile de tranzacționare.

CFD-uri cu activ suport pe indici:

VSTOXX - Este conceput pentru a reflecta sentimentul investitorilor și incertitudinea economică generală, prin măsurarea volatilității implicite de 30 de zile a indicelui EURO STOXX 50.

Oferă cea mai precisă și mai rentabilă modalitate de a avea acces la volatilitatea europeană.

Nu există costuri de tranzacție în gestionarea derivatelor VSTOXX. Ele sunt tranzacționate la bursă și sunt compensate la nivel central, oferind o evaluare independentă la piață și o lichiditate robustă.

VIX - Indicele VIX este cunoscut sub numele de Indice de Volatilitate și a fost creat de Chicago Board Options Exchange (CBOE).

Fiind larg cunoscut ca un proxy pentru întreaga piață de acțiuni din SUA, punctul său de referință este doar indicele S&P 500 (disponibil pentru tranzacționare în platforma xStation ca US500).

Poți tranzacționa oricare din instrumentele de mai sus, precum și instrumentele clasice (peste 5400 de instrumente de tip Acțiuni&ETF-uri clasice cu deținere, precum și CFD-uri bazate pe indici, mărfuri, acțiuni, perechi valutare, monede virtuale, etc), prin intermediul platformei online xStation 5. Deschiderea de cont se realizează online în doar câteva minute, iar prima tranzacție poate fi la doar cateva clickuri distanță.

Ai în vedere riscurile:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 81% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.