Mobile World Congress s-a încheiat, iar alături de el s-a terminat și evenimentul dedicat startup-urilor din capitala Cataluniei - 4YFN (4 Years from now). 12.500 de participanți au fost la evenimentul 4YFN și peste 500 de startup-uri la standuri.

La 4YFN au participat cu 50% mai mulți oameni decât anul trecut. Expoziția de startup-uri a avut 500 de standuri, împărțite ca la piață, în tarabe de carton. Din acest motiv, evenimentul expozițional nu mi s-a părut relevant, deoarece atunci când introduci sute de startup-uri într-o hală și le dai doar o tarabă cu un nume și o descriere, nu ai șanse mari să-i faci remarcați. Dar asta e problema pe care o are orice eveniment mare, cum ar fi și Web Summit.

Noi am participat în ziua a doua la eveniment și impresia a fost una destul de mixtă. Zona de startup-uri era mult prea mare și haotică, nereușind să descoperim sau să triem ideile și produsele interesante. Peste 50% din participanți erau din Spania, iar restul de la diverse programe de accelerare în Europa. De asemenea, au fost acordate și premii celor mai bune startup-uri participante.

Câștigătorii 4YFN Awards

ThingThing - e un startup din Barcelona care a creat o tastatură mai specială, dar care pe noi ne-a îngrijorat un pic. Pe tastatură sunt scurtături către galeria foto din Facebook, Instagram, Calendar sau imaginile din telefon. Astfel, poți trimite ușor fotografii în chat și poți verifica un calendar fără să fii nevoit să ieși din mail. Problema identificată de noi este accesul integral pe care ți-l cere aplicația la telefon, ceea ce o face aproape de nivelul unui keylogger, adică un soft care îți întregistrează fiecare mișcare pe tastatură. (Categoria Disrupted by Mobile)

Slock.it - o infrastructură care permite oricui să închirieze, vândă sau să împartă obiecte sau apartamente fără intermediari. Germanii au realizat, pe lângă acest produs, o infrastructură de tip blockchain în cadrul internet of things. Slock.it testează practic contractele inteligente care ar putea fi lansate odată cu popularizarea tehnologiei din spatele bitcoin. (Internet of Things)

Pixoneye analizează comportamentul și preferințele utilizatorilor prin intermediul imaginilor publicate de ei pe internet. La fel de dubios ca ThingThing, poate suntem noi paranoici, descrierea Pixoneye e cam așa: „At Pixoneye we harness the full potential of image understanding on mobile devices to provide you with the ultimate key to capture the consumer’s ever-changing needs. Our technology analyzes consumers’ personal photo galleries on their devices anonymously, without ever seeing or moving the photos, and creates digital profiles filled with clever data that helps you understand your audience’s personal life story with unprecedented precision“.