Camera foto a devenit o parte integrantă din viața noastră fiind folosită în orice clipă pentru a reda un moment, fie el semnificativ sau nu pentru noi.Camera foto a telefoanelor este cea mai importantă pentru 8 din 10 români din mediul urban. În rândul caracteristicilor specifice pe care le poate avea o cameră foto de pe un smartphone, cea mai importantă este calitatea pozelor, cu 91% dintre mențiuni, urmată de numărul de megapixeli pe care îl suportă (87%) și calitatea focusului pe subiectul din fotografie (85%).

În continuarea topului avem calitatea pozelor făcute pe timp de noapte și autofocusul, fiind considerate importante de 83% din respondenți.

Respondenții au fost întrebați câte fotografii au în momentul de față în telefon. Se observă diferențe între bărbați și femei, dar și între generații. În medie, o persoană are 1.500 de poze în telefon, femeile având semnificativ mai multe – 1.800 de fotografii față de 1.100 în cazul bărbaților.

De asemenea, se remarcă faptul că numărul de poze din telefon scade odată cu vârsta. Astfel, cei din Gen Z au în medie 3.500 de poze, cei între 25-34 ani 2.100 de poze, urmați de cei din categoria de vârstă 35-44 ani, cu 1.800 de poze. Numărul scade la jumătate în rândul celor peste 44 ani, unde avem o medie de 600 de poze.

7 din 10 români din mediul urban pun preț pe designul telefonului și îl consideră important și foarte important. Gen Z (54%) și cei cu vârste cuprinse între 25 – 34 ani (41%) sunt respondenții care pun cel mai mare preț pe design. Respondenții cu vârste mai înaintate nu mai sunt la fel de atenți la detalii precum mărimea, culoarea, greutatea, forma sau materialele folosite pentru telefon.

În ceea ce privește elementele preferate de design, pe primul loc avem greutatea, 73% dintre respondenți spunând că vor ca telefonul să fie ușor, iar pe locul doi ca preferințe este să fie subțire (61%). Ambele caracteristici sunt însă semnificativ mai des menționate în rândul femeilor, decât al bărbaților. Astfel, avem 77% din femei ce preferă ca telefonul să fie ușor și 68% bărbați. Între timp, 67% din femei apreciază un telefon subțire, comparativ cu bărbații unde avem 55%.

Ecranul lat este susținut de 47% din respondenți, clasându-se pe locul 3 în topul preferințelor legate de design. Aici observăm o creștere direct proporțională odată cu înaintarea în vârstă, de la 33% în rândul Gen Z până la 55% în rândul celor peste 54 ani. Marginile rotunjite sunt importante pentru 36% dintre respondenți, dar Gen Z sunt mai atenți la acest detaliu (48%).

Un telefon mare este preferat de 28% dintre respondenți în detrimentul unuia mic. Oricum, telefonul mare este preferat de bărbați (34%) vs femei (22%) și de cei mai tineri (35% Gen Z) vs maturi.

Studiul național a fost realizat de IZI data pentru Xiaomi, pe un eșantion de 1.010 chestionare online autoadministrate în rândul populației urbane digitalizate, cu vârste cuprinse între 15 și 65 de ani, utilizatori de internet.