Însă, nu orice startup și orice fondator ajunge, din prima, să ia o finanțare series A de la unul dintre aceste VC-uri. Poate nu va ajunge niciodată să fie finanțat de acestea.
De aceea, și în ceea ce privește relația dintre startup și investitor, este bine ca lucrurile să fie adaptate la piața pe care activează atât startup-ul cât și VC-ul. Așa că, înainte să visezi la finanțări din Silicon Valley, caută bani mai aproape de casă.
Un raport dat publicității de Dealroom și LocalGlobe, și citat de sifted.eu, identifică o serie de fonduri de venture capital europene, spre care te poți îndrepta pentru a primi o investiție de tip series A. Seria A este, de obicei, o rundă mai mare decât seria de seed, pe care startup-ul o folosește după ce știe că a atins product market fit. Mai multe detalii despre ce este o investiție de tip series A și când ai nevoie de ea poți afla din acest material.
Astfel, din acest raport aflăm faptul că, între 2014 și 2018, VC-urile europene au finanțat 257 de deal-uri series A ale startup-urilor de pe bătrânul continent, VC-urile din State nefiind implicate nici măcar într-un singur deal, deși se vorbesște despre un interes crescut al fondurilor de investiții din SUA pentru susținerea financiară a afacerilor europene.
După cum precizează Saul Klein, cofondatorul fondului de investiții LocalGlobe, specializat pe segmentul de seed, antreprenorii ar trebui să se îndrepte spre VC-uri locale sau din regiune în momentul în care decid să treacă la următoarea etapă de dezvoltare și au nevoie de bani din afară.
Potrivit aceluiași raport, numărul rundelor de tip series A conduse de primele 20 de fonduri de investiții active la nive european a crescut de la 40 la 73 între 2014 și 2018, iar valoarea lor este mai mult decât dublă: de la 332 de milioane de dolari la 731 de milioane de dolari.
În plus, după cum realizatorii acestui raport, absența VC-urilor americane nu este ceva surprinzător, acestea preferând să intre în business odată ce acesta trece la runde de tip B, C sau D (de principiu, runde de dezvoltare).
Pe lista celor mai active fonduri de investiții la nivel european se află Balderton Capital (sediul în Londra) – 33 de deal-uri Series A, Indivest Partners (sediul în Paris), Northzone (Londra), Index Ventures (Londra), Accel Partners (Londra), Creandum (Stockholm).
În total, capitalul investit de VC-uri în startup-urile europene a crescut de la 11,5 miliarde de euro la 24,6 miliarde de euro în perioada 2014-2018. Iar cele mai efervescente piețe din punct de vedere investițional sunt Franța, Germania și Marea Britanie (cele trei țări au o cotă de peste 70% în finanțările de tip series A realizate de VC-urile din top 20).
Puteți consulta raportul Dealroom și LocalGlobe accesând acest link.