Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Lectură de 1 min
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Aceleași numere au ocupat primul loc în clasament de cinci ori din cele șase dăți în care NordPass a întocmit listele sale, fiind detronate doar de faimoasa „parola” în 2022. Dar, odată ce trecem peste toate combinațiile de QWERTY, ABC și 123, avem o mică perspectivă asupra a ceea ce omenirea gândește atunci când creează bucățica de text care le protejează cele mai personale informații.
Există cei care aleg „iloveyou” și cei care optează pentru „fuckyou.” Alții au interese distincte, precum „pokemon,” „naruto,” „samsung” și „minecraft.” Mulți alții folosesc doar nume, precum „michelle” sau „ashley,” dar cel puțin unii fac o încercare neserioasă de a crea o parolă sigură, precum „P@ssw0rd” (care totuși poate fi spartă în mai puțin de o secundă, apropo).
Acestea sunt cele mai comune parole la nivel global, însă cei de la NordPass au liste și pe țări. Românii nu sunt foarte inventivi și au parole precum 12345, qwerty1, dar și nume proprii precum alexandru sau andrei, iar alții sunt fani steaua.
În Marea Britanie de exemplu, include „liverpool” aproape de vârf, în timp ce în Australia apare „lizottes” (un restaurant și loc de muzică live, care acum aparent se numește Flamingos Live). Alte țări, cum ar fi Finlanda și Ungaria, au „salasana” și „jelszo” printre primele din listele lor — ambele se traduc prin „parolă.”
Pentru a-și crea lista, NordPass a declarat că a folosit o bază de date de 2.5TB din „surse publice disponibile,” unele dintre acestea fiind găsite pe dark web. Multe dintre aceste parole pot fi descifrate de un hacker în câteva milisecunde, așa că, dacă parola ta este pe această listă, probabil ar trebui să o schimbi cu ceva puțin mai creativ decât „secret.”