Lectură de 3 min

Centrul EliSar, afacerea ce repune oamenii pe picioare prin reabilitare neurologică și recuperare

Abonează-te pe  
Mihaela Pop este fiziokinetoterapeut, iar când s-a întors din concediul de creștere al copilului a decis împreună cu soțul ei să-și pună visul în aplicare - un centru de reabilitare neurologică. Au vândut o casă la 40 de kilometri de Timișoara, au investit totul în crearea Centrului EliSar, au accesat programe de finanțare, iar astăzi centrul este activ.
Centrul EliSar, afacerea ce repune oamenii pe picioare prin reabilitare

Factory Bootcamp Student

Ai între 18 și 26 de ani și vrei să deschizi o afacere? Înscrie-te la tabăra de antreprenoriat dedicată ție - Factory Bootcamp Student pe 22-23 noiembrie 2024 din București.

Rezervă-ți locul

Centrul EliSar este o afacere de recuperare și reabilitare neurologică din Timișoara care lucrează cu pacienți adulți, cât și cu copii. Centrul oferă programe de reabilitare fie că e în urma unui AVC, paralizie cerebrală, hidrocefalie, autism sau scleroză multiplă.

Centrul EliSar - o poveste deschisă în 2018

Centrul a fost deschis în noiembrie 2018 de către Andreea Mihaela Pop și soțul său. Nu fuseseră antreprenori în domeniu înainte. Ea kinetoterapeut, iar el avea o firmă de construcții și un magazin alimentar unde lucraseră amândoi. De la magazinul alimentar și construcții au lansat un proiect care poate ajuta sute de oameni să se recupereze în urma incidentelor neurologice.

"Când a trebuit să reiau activitatea după concediul de creștere al copilului, soțul meu a venit cu propunerea să-mi pun visul în aplicare. Să încep să creez o echipă multidisciplinară despre care m-a tot auzit vorbind. Și să punem împreună bazele unui centru axat pe recuperarea neurologică, cu o abordare profesinistă, pe termen lung", spune Andreea Mihaela Pop.

Au vândut casa de la țară, au investit banii și au renovat locația ce urma să fie Centrul EliSar. Au deschis mai lent decât se așteptau, pentru că autorizațiile și avizele au venit greu, dar în noiembrie 2018 au venit primii pacienți.

"Mi-am dorit să existe un loc unde pacientul să aibă acces la mai multe tipuri de terapii de care are nevoie. Am vrut să avem o echipă de terapeuți care să comunice fiecare plan de recuperare și fiecare dificultate întâmpinată", spune antreprenoarea.

"Banii pe care-i aveam s-au dus spre renovare și avize. Am rămas fără alte resurse, materiale minime pentru a ne desfășura ședințele de terapie, câteva saltele, spalier și cam atât", spune creatoarea Centrului. Atunci s-au dus către investiții și finanțări.

Reabilitare neurologică - investiții și finanțare pentru EliSar

Pentru a renova sediul actual al centrului și autorizații cei doi soți au investit 50.000 de euro, dar au avut nevoie de mai mult. La câteva luni după deschidere a venit pandemia, așa că au trebuit să se adapteze.

Astfel au apelat la finanțarea factory din partea Raiffeisen Bank. "După ce am văzut programul i-am spus soțului meu că vreau să fac un plan de afaceri și să aplicăm", spune Mihaela Pop.

Încercaseră anterior o finanțare Start-Up Nation, dar nu au reușit. Din fericire au primit finanțarea și au investit suplimentar 50.000 de euro în inovație, dispozitive robotizate și tot ce este nevoie pentru ca pacienții să poată avea o recuperare cât mai eficientă.

"După primele săptămâni de lockdown am înțeles ce înseamnă pentru pacienți lipsa de mișcare și chiar dacă făceam eforturi prin video call, am căutat soluții să nu îngrădim accesul la terapii. Cu măsuri implementate, am reușit să avem un minim de activitate și am folosit finanțarea pentru investiții", spune Mihaela Pop.

"Probabil fără finanțare am fi avut un progres foarte lent și nu am fi reușit să ajungem la nivelul pe care-l avem astăzi", explică fondatoarea Centrului EliSar. Pe lângă finanțarea pentru proiecte, cei doi antreprenori au primit și îndrumare de la echipa factory pentru a accesa și alte programe.

Nevoia de a se extinde și de a mări centrul

În momentul de față, la aproape 6 ani de când au deschis, Centrul EliSar are o echipă de 5 terapeuți și un manager, cu aproximativ 80 de pacienți constanți, cu planuri de recuperare personalizate și o listă de așteptare pe care o acoperă cu greu.

Din acest motiv, planurile de viitor sunt despre extindere. Spațiul a rămas mic, e neîncăpător pentru cerere. O problemă cu care se confruntă centrele de recuperare, dar și pacienții.

"Vrem ca în perioada următoare să găsim o soluție ca să ne îndeplinim visul și obiectivele. Centrul EliSar trebuie să crească și implicit familia EliSar să se mărească", spune Andreea Mihaela Pop.

Și chiar dacă e un business, natura afacerii înseamnă o apropiere de către oamenii care vin. Fiecare vine cu o provocare. Un AVC, paralizie sau cazuri mai dificile, așa cum s-a întâmplat și în momentul când au avut o fetiță care avea Sindromul Jordan, una dintre cele 300 la nivel mondial.

"A ajuns la noi cu grad accentuat de hipotonie, adică nu reușea să st ea singură în șezut, senzorial avea multe dificultăți. Astăzi aleargă și se cațără și continuă să muncească, deoarece nu știm prea multe despre boală și suntem precauți", își amintește fondatoarea Centrului de Recuperare și Reabilitare Neurologică Elisar.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: