Au fost 2 ani de pandemie complicați. Povestea nu s-a terminat încă. Acum e război lângă noi. Te minți dacă spui că tu ai avut 2 ani excepționali și te simți incredibil. Într-un mod sau altul am fost afectați cu toții. Ne-am trezit cu teamă dimineață, nu am știut exact de unde să o apucăm. De multe ori ne-am condamnat pe noi că ne plângem prea mult, că până la urmă stăm în casă, nu mergem în război. Poate că nu mergem noi la război, dar a venit războiul lângă granițele noastre.

Așadar, ai nevoie de orice ajutor se poate. Fie că vorbim de grupul de suport din jurul tău, format din prieteni sau familie, fie de terapie specializată, fie pur și simplu de câteva momente cu tine uneori. Iar aplicațiile de mindfullness și meditație te pot ajuta să iei un pic din greutatea pe care o duci pe umeri.

Iată cinci recomandări de la noi de aplicații de meditație:

Calm

Calm e probabil cea mai cunoscută aplicație de meditație, dar și pentru că e probabil cea mai bună. Aplicația combină sunetele naturii cu meditațiile ghidate. În fiecare zi aplicația îți propune exerciții de meditație pentru a te ajuta la finalul sau la începutul zilei. De asemenea, are integrată și muzică ce te poate calma.

În plus, aplicația are diferite exerciții care îți pot fi utile pentru a fi mai liniștit sau liniștită. De exemplu, Calm te sfătuiește ca în fiecare zi să îți notezi în aplicație lucrurile pentru care ești recunoscător, un exercițiu pe care și psihoterapeuții îl recoamndă.

Abonamentul anual la Calm costă doar 30 de dolari. De asemenea, dacă sunteți interesați există și un abonament de familie de 100 de dolari pe an care conține șase conturi Premium, dar care sunt separate, pentru intimitatea fiecăruia. Varianta Family are și cântece pentru adormit copiii.

Portal - Escape into Nature

Ne petrecem peste 90% din timpul nostru în casă. Chiar dacă acum restricțiile pandemice s-au dus, tot stăm la birou, acasă, în spații închise. Din acest motiv e important uneori să ne păcălim creierul pentru a-l calma.

Portal este o aplicație pentru iPhone prin care poți să te duci în natură cu ajutorul sunetelor. O poți folosi și când muncești pentru a te concentra sau pentru a te calma.

Portal oferă 44 de portaluri, așa cum le numește, cu imagini care te fac să visezi, audio spațial și timer pentru somn și meditație. Aplicația poate fi așadar folosită și pentru a adormi mai bine. În plus, oferă și conectare la becuri inteligente pentru a le stinge la nevoie, dar și meditație ghidată sau exerciții de respirație.

Portal mi se pare utilă nu neapărat în anxietate, cât pentru a putea să muncești mai cu spor, dacă-ți imaginezi că ești în Alpi sau în Scoția. Abonamentul anual este de 30 de dolari, dar ai și o perioadă de testare de 7 zile.

Headspace

Headspace este una dintre primele aplicații apărute pe piață în 2010 și are 65 de milioane de membri în 190 de țări. E o aplicație utilă dacă vrei să meditezi și ești la început de drum, dacă vrei să te calmezi în perioade anxioase și ai sute de meditații ghidate utile în condiții de stres sau pentru o concentrare mai bună.

De asemenea, aplicația e ușor de înțeles, meditațiile ghidate fiind și ele simple în termeni pentru ca cei care sunt la început de drum să o poată folosi. Poți avea și sesiuni de mini meditație, dacă vrei să faci asta în mijlocul zilei, de câte 2-3 minute.

Un studiu care mi s-a părut interesant e legat de eficiența acestui tip de aplicații. De exemplu, un studiu al Northeastern University arată că 3 săptămâni de Headspace a redus sentimentele agresive cu 57%, a crescut compasiunea în proporție de 23%, iar după 10 zile de Headspace iritabilitatea a scăzut cu 27% la persoanele care au participat la test.

Aplicația are un free trial și e disponibilă cu abonament pentru 13 dolari pe lună dacă o plătești lunar sau 5,83 dolari pe lună dacă plătești deodată 70 de dolari.

Simple Habit

Simple Habit este aplicația potrivită pentru persoanele foarte ocupate, cei care vor să aibă o pauză în mijlocul unei sesiuni intense de muncă sau care nu au timp de meditații de 30 de minute. A fost gândită fix așa, cu bucăți mici de meditație de câte 5 minute pentru a-ți reduce stresul și anxietatea la nevoie.

Odată ce începi să folosești aplicația poți să alegi o varietate de subiecte și de probleme pe care ai vrea să le îmbunătățești. Poți să ai meditații care să te ajute la muncă, în relație sau pur și simplu în perioade cum e pandemia sau războiul.

Aplicația e disponibilă și pentru iPhone, dar și pentru dispozitivele cu Android. Un avantaj al aplicației e că a fost creată pornind de la nevoia CEO-ului acesteia, Yunha Kim, care era stresat și avea nevoie de ceva simplu.

Aplicația costă 7,49 de dolari pe lună dacă vei cumpăra un abonament pe tot anul. Sau poți cumpăra cu 300 de dolari pentru toată viața, deși îți recomand să o testezi mai întâi.

Aura

Aura e o aplicație care a fost premiată de Apple și care începe printr-un quiz pentru a te cunoaște mai bine. După acest moment, primești un conținut personalizat în funcție de răspunsurile tale. Evident, pe termen mediu și lung conținutul se poate schimba în funcție de nevoile de moment.

Aura colaborează cu terapeuți și specialiști care creează conținutul și are diferite capitole, de la mindfullness, inteligență emoțională, sunete ale naturii, exerciții de respirație, jurnal de recunoștință și meditație tradițională.

Comunitatea Aura numără 5 milioane de utilizatori, iar 97% dintre aceștia spun că aplicația i-a ajutat să fie mai bine. De multe ori, Aura e supranumit Spotify pentru Meditație.