Un antreprenor trebuie să se gândească la multiple lucruri din primul moment al business-ului. Are o idee, vrea să o pună în aplicare, construiește un prototip sau dă drumul afacerii. Investește în marketing, în vânzări, fidelizarea clienților. O problemă e că de multe ori infrastructura IT e ultimul lucru la care se gândește un antreprenor. Așa că pe măsură ce firma crește, sistemele deja existente devin o povară și trebuie reorganizate cu costuri destul de mari și uneori care pot șoca.

O afacere care pornește prin a folosi sisteme Cloud poate avea costuri mari atunci când scalează, iar apoi nu mai vorbim despre faptul că toate datele trebuie organizate. Din acest motiv există o soluție mai bună, dar despre care mai mulți antreprenori ar trebui să știe: un NAS. NAS-ul este practic o stocare în rețea, ce nu se folosește de un abonament lunar, ci dispozitivul acesta care e dotat cu HDD-uri și/sau SSD-uri pentru stocare devine Cloud-ul tău virtual. Acolo antreprenorii pot conecta computere, servere, camere de supraveghere sau mașini virtuale.

Costul inițial poate fi o barieră, dar e o investiție modestă față de costurile pe termen lung pe care le poate avea o companie. Noi am lucrat pe un NAS Synology DS720+ și am găsit cinci argumente pentru care companiile pot fi ajutate de un asemenea sistem IT.

Backup al datelor companiei

Unul dintre cele mai importante aspecte din viața unei companii este protejarea datelor. În condițiile în care business-urile sunt din ce în ce mai digitalizare, iar riscurile online mari, este important ca firmele să aibă un mecanism de backup care să le ofere acces la date inclusiv în situații problematice cum ar fi ransomware-ul. Astfel, companiile mici care nu au soluții complexe de protecție a datelor, trebuie să se bazeze pe stocări de calitate și să evite problematica stocării în Cloud.

Cu ajutorul Synology DS 720+ acest lucru poate fi îmbunătățit pentru companiile mici, care de obicei nu investesc atât de mult în protecția datelor. DS720+ vine cu Active Backup Suite, unde poți conecta toate dispozitivele din rețea și backup-ul datelor se face automatizat. Poți să ai backup pentru computere, servere sau mașini virtuale, practic asigurând toată infrastructura companiei.

Aplicația pentru NAS-ul de la Synology oferă o interfață centralizată de backup și recovery, putând fi automatizat backup-ul pentru a avea cele mai noi versiuni ale datelor. De asemenea, administratorii de rețea sau fondatorii unei companii pot primi pe mail statusul unui backup. În plus, zona de backup are criptare AES-256 pentru a fi în siguranță.

Avantajul? Pe lângă cele de mai sus, Active Backup Suite nu are un cost de licență și nu te limitează. Poți crea nenumărate backup-uri la un număr de computere sau servere pe care le ai. De asemenea, ai integrare și cu Microsoft 365 sau Google Workspace pentru a putea să faci backup și de acolo, pentru că niciodată nu ești destul de sigur.

Synology permite backup pentru mașini virtuale și servere fără instalarări suplimentare, așadar ideal pentru companii care nu au skill-uri de IT foarte mari. De asemenea, poți conecta un server de fișiere sau folderele deja existente în Cloud.

NAS-ul pe care l-am testat anterior are și o funcție numită deduplicare, prin care analizează datele recurente și reducere încărcarea rețelei prin mai multe backup-uri, dar mai mici, și care iau în considerare fișierele care se dublează. Astfel, NAS-ul știe fișierele care au fost deja actualizate și nu face redundanță pentru cele la care nu au intervenit modificări.

Costuri reduse

Un sistem de tip NAS este o modalitate potrivită pentru controlul costurilor. Dacă stocarea în Cloud se bazează pe abonamente și pe măsură ce compania crește, acestea devin din ce în ce mai mari, un NAS poate însemna o investiție mai mare la început, dar care se amortizează în timp. În plus, durata de viață e mai mare și riscul pierderii datelor este foarte mic.

Un NAS de tipul Synology DS720+ poate să coste aproximativ 2.400 de lei, la care se adaugă și hard disk-urile sau SSD-urile de diferite capacități. Este potrivit pentru o companie la început de drum, care trebuie să stocheze date, să colaboreze și să le aibă la îndemână indiferent dacă lucrează de la un birou, de acasă sau de peste hotare.

Un avantaj al acestui tip de stocare este că dacă ești o companie în căutare de finanțare sau dacă te duci spre finanțări cu fonduri europene, poți să acoperi costurile acestui tip de infrastructură din cheltuieli eligibile pentru investiții în echipamente.

Acces de la distanță oricând

Un NAS poate fi o soluție utilă pentru accesul de la distanță al datelor într-un mediu sigur, indiferent dacă lucrezi de la birou sau dacă ești în deplasare pe teren. Ca antreprenor, uneori ești plecat la sedii din alte orașe, la furnizori sau la conferințe de business. Astfel că poți accesa fișierele de la distanță ușor.

DS720+ vine cu Synology Drive, care este practic un Cloud privat pe care-l poți accesa de oriunde. În plus, nu ai nevoie de abonamente ca la alte servicii de Cloud, el vine odată cu dispozitivul.

Conținutul poate fi accesat de pe orice dispozitiv, fie că vorbim de Windows, Mac, Linux, iOS sau Android. Setările pot să mențină backup-ul și sincronizarea automate, iar dacă lucrezi de la distanță, mai ales că vine vara și mulți antreprenori vor lucra astfel, poți să colaborezi pe documente - fie că vorbim de Excel-uri din Microsoft 365, fie că vorbim de fișiere Google Drive.

De asemenea, accesul poate fi făcut și pe variante mai vechi ale documentelor, dacă ai nevoie de o actualizare sau de verificarea unei informații mai vechi.

Am văzut de multe ori antreprenori care lucrează din mai multe locuri. Dacă ai un startup sau o companie mică și sunteți doi cofondatori, unul dintre voi poate fi la București, celălalt la o conferință în Paris. Și pentru a nu face un ping pong permanent între actualizările unor documente sau pentru o prezentare importantă de business, totul poate fi centralizat în Synology Drive și se poate munci în sincron.

În plus, poți face un management mai bun al dispozitivelor care se conectează în rețea, astfel încât poate fi limitat accesul la unele fișiere sau foldere, se pot face sincronizări separate între departamente și ai controlul asupra oamenilor care accesează fișierele. Poți să și prevezi lucrurile în timp, pentru a aloca spațiu de stocare pentru anumite foldere sau proiecte din timp.

Un ecosistem digital permanent

Am întâlnit multe business-uri la început de drum care nu dau o atenție foarte solidă infrastructurii IT. Atunci când vorbim de IMM-uri, de startup-uri cu 2-3 fondatori, munca se face de cele mai multe ori dezorganizat, accesul la date e dificil, iar pe măsură ce compania crește trebuie făcute investiții nu doar în modelarea infrastructurii, ci în organizarea datelor create.

Un NAS poate fi o variantă pentru un ecosistem IT permanent încă din punctul zero al afacerii, mai ales că setarea nu este foarte complicată. În loc să se folosească multiple servicii Cloud deodată, soluții care trebuie upgradate în mod constant pentru a rămâne la nivelul companiei. Acest lucru aduce costuri constante.

Un NAS permite companiei să aibă o infrastructură IT sigură încă de la începutul afacerii, să aibă un backup al datelor, să poată colabora de la distanță. Dispozitivele individuale comunică între ele de la distanță, iar capacitatea de stocare o poți stabili cu ajutorul SSD-urilor pe care le pui într-o soluție NAS ca Synology DS720+, limitările fiind reduse. De asemnea, dacă ai nevoi mai mari, poți alege din start un NAS cu mai multe bay-uri pentru HDD-uri și SSD-uri.

Așa cum spuneam anterior, soluția permite și backup-uri incrementale, astfel încât să nu fii nevoit să muți cantități mari de date deodată.

Performanțe tehnice bune

Prima oară am experimentat Synology DS720+ într-un review aici pe start-up.ro în care am vorbit mai multe despre caracteristicile tehnice.

NAS-ul are două bay-uri pentru HDD-uri de 3,5 inch în care se pot monta și SSD-uri de 2,5 inch iar capacitatea maximă este de 32TB, adică câte 16TB pentru fiecare slot. Unul dintre avantajele mari ale modelului DS720+ este modularitatea. Asta înseamnă că poți extinde capacitatea de stocare în funcție de nevoile tale sau ale companiei tale prin dock-ul special DX517 de la Synology - astfel, adaugi încă 5 bay-uri pentru HDD-uri.

Pe lângă performanțele tehnice bune, investiția într-un NAS e una care nu-ți face griji mult timp de acum încolo, acestea înlocuindu-se rar, sunt reziliente, au rezistență în fața atacurilor cibernetice și pot fi upgradate ușor la nevoie. În plus, dacă firma ta se extinde și de la o echipă de 10 oameni la 30 de oameni, nu trebuie să upgradezi totul. Dacă ai un sistem Cloud tradițional trebuie conturi noi acolo, abonamente noi, costuri din ce în ce mai mari și care cresc direct proporțional cu dimensiunea echipei. Într-un sistem de tip NAS poți adăuga un număr cât mai mare de computere și servere și nu plătești abonament.