Dacă ești un antreprenor la început de drum și te întrebi dacă faci parte din categoria contribuabililor care au obligația depunerii SAF-T în 2024, acest articol este pentru tine.

Ce trebuie să știi despre raportarea SAF-T

În anul 2021, prin Ordinul președintelui ANAF nr. 1783, s-a stabilit calendarul implementării obligației pentru raportarea SAF-T. În funcție de încadrarea într-o anumită categorie, intervine obligația de raportare a fișierului standard de control fiscal SAF-T, prin Declarația 406.

Astfel, marii contribuabili au început să depună Declarația 406 din anul 2022, urmați de cei din categoria contribuabili mijlocii începând cu anul 2023. Micii contribuabili urmează a fi obligați să realizeze același tip de raportare începând cu anul 2025.

Chiar dacă există firme care, în acest moment se află în categoria contribuabililor mari sau mijlocii, vor trece începând cu începutul anului 2025 în categoria micilor contribuabili, acestea nu vor fi scutite de obligația raportării SAF-T.

Pentru pregătirea și transmiterea fișierului standard de control fiscal prin intermediul Declarației informative D406 se vor derula următoarele activități:

  • Generarea fișierului SAF-T în format XML de către sistemul informatic al contribuabilului/plătitorului;
  • Verificarea structurii fișierului XML și a corelațiilor dintre date prin programul informatic validator pus la dispoziție de către ANAF;
  • Generarea Declarației informative D406 ca document electronic în format PDF cu XML atașat (dacă acesta a îndeplinit condițiile de verificare) semnat electronic.

Pentru a raporta eficient și rapid datele contabile și fiscale necesare în raportarea SAF-T, poți să apelezi la un software personalizat pentru business-ul tău, care să facă asta pentru tine, așa cum este cel dezvoltat de echipa NextUp.

Cine are obligația depunerii SAF-T

Declarația D406 se depune online, în Spațiul Privat Virtual ANAF, la secțiunea „Depunere declarații” sau prin site-ul www.e-guvernare.ro, la categoria „Depunere declarații ANAF”.

Obligația de transmitere a fișierului standard de control fiscal prin intermediul Declarației informative D406 este obligatorie pentru contribuabilii încadrați în categoria marilor contribuabili și celor mijlocii.

Companiile din România, plătitoare sau neplătitoare de TVA, sunt obligate să realizeze raportarea SAF-T lunar sau trimestrial. Declarația informativă D406 se transmite în format electronic, data limită de transmitere fiind ultima zi calendaristică a lunii următoare perioadei de raportare, respectiv luna / trimestrul calendaristic.

Obligația de transmitere a fișierului standard de control fiscal prin intermediul Declarației informative D406 devine efectivă pentru fiecare categorie de contribuabili, astfel:

Contribuabili mari

  • Pentru contribuabilii încadrați în categoria mari contribuabili la data de 1 ianuarie 2022, care au făcut parte din această categorie și în anul 2021, obligația de depunere a Declarației informative D406 începe de la data de 1 ianuarie 2022, care reprezintă data de referință pentru marii contribuabili;
  • Pentru contribuabilii încadrați în categoria mari contribuabili la data de 1 ianuarie 2022, care nu au făcut parte din această categorie în anul 2021, obligația de depunere a Declarației informative D406 începe de la data de 1 iulie 2022, care reprezintă data de referință pentru noii mari contribuabili.

Contribuabili mijlocii

  • Pentru contribuabilii încadrați în categoria contribuabili mijlocii la data de 31 decembrie 2021, obligația de depunere a Declarației informative D406 începe de la data de 1 ianuarie 2023, care reprezintă data de referință pentru contribuabilii mijlocii;

Contribuabili mici

  • Pentru contribuabilii care nu sunt încadrați la data de 31 decembrie 2021 în categoria marilor contribuabili sau a contribuabililor mijlocii, denumiți generic contribuabili mici, și care își păstrează această încadrare și după data de 1 ianuarie 2022, obligația de depunere a Declarației informative D406 începe de la data de 1 ianuarie 2025, care reprezintă data de referință pentru contribuabilii mici.
  • Contribuabilii nerezidenți înregistrați doar în scop de TVA în România au obligația de depunere a Declarației informative D406 începând cu data de referință pentru contribuabilii mici (1 ianuarie 2025);

Termene specifice pentru anul 2024

  • Lunar: ianuarie = 29 februarie, februarie = 31 martie (amânat pentru 1 aprilie), martie = 30 aprilie, aprilie = 31 mai, mai = 30 iunie (amanat pentru 1 iulie), iunie = 31 iulie, iulie = 31 august (amânat pentru 2 septembrie), august = 30 septembrie, septembrie = 31 octombrie, octombrie = 30 noiembrie (amânat pentru 2 decembrie), noiembrie = 31 decembrie, decembrie = 31 ianuarie 2025.
  • Trimestrial: Trimestrul I = 30 aprilie, Trimestrul II = 31 iulie, Trimestrul III = 31 octombrie, Trimestrul IV = 31 ianuarie 2025.

Pentru contribuabilii nou-înregistrați/încadrați după data de referință pentru fiecare categorie în parte, obligația de depunere a Declarației informative D406 începe de la data efectivă a înregistrării, prima depunere a Declarației informative D406 urmând să se facă în ultima zi a lunii care urmează perioadei pentru care se face raportarea, ulterior datei de referință pentru categoria în care au fost înregistrați/încadrați.

Dacă nu știi în ce categorie este încadrată compania ta, poți să accesezi site-ul www.anaf.ro și vei găsi listele cu informațiile de care ai nevoie. Dacă firma ta nu se regăsește pe acele liste, înseamnă că te încadrezi în categoria contribuabililor mici și nu ești obligat să depui declarația 406 SAF-T.