Ediția Solve for tomorrow 2022-2023 a avut un număr record de 325 de înscrieri la nivel național, dintre care 24 de proiecte finaliste. După 4 luni intense de pregătire – ateliere, workshop-uri, sesiuni 1:1, realizate cu sprijinul mentorilor din cadrul Samsung Electronics România și Junior Achievement Români, sesiuni online cu membrii Team Galaxy: Bogdan Techeș, Lorena Șerban, Jaxi, Radu Constantin și interacțiunea cu +1.200 profesori și +1.300 elevi, competiția și-a ales câștigătorii:

  • Premiul Iacordat echipei Echipa Verde, Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi din Rădăuți.

Echipa a dezvoltat prototipul unui sistem hidroponic care permite cultivarea plantelor într-un substrat de nutrienți și ados de ulei vegetal, care încetinește ritmul de evaporare a apei.

  • Premiul II – acordat echipei Spacemind Kingdom, Liceul Tehnologic Jacques M. Elias, Sascut.

Echipa a dezvoltat conceptul unui joc-aplicație, adresat fetelor, pentru promovarea educației în domeniile STEM.

  • Premiul III – acordat echipei SurvEco, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, București.

Echipa a dezvoltat prototipul unui sistem de drone care prin intermediul AI va putea identifica zonele limitrofe orașelor, cu depozitări sau arderi ilegale de deșeuri.

  • Premiul special Cool Factor Award - acordat echipei Team EQ, Colegiul Național Mihai Eminescu, Botoșani.
  • Premiul special Best Speechacordat Alexiei Dinu, Colegiul Național Elena Cuza, București.
  • Premiul special Best Teacher – acordat prof. dr. Mirela Dumitru-Savin, Colegiul Militar Alexandru Ioan Cuza, Constanța.

“Solve for Tomorrow este despre implicare, determinare, educație, responsabilitate, despre viitorul pe care începem să-l construim de astăzi, idee cu idee. Suntem încrezători în modul în care tinerii văd viitorul, precum și în capacitatea lor de a îmbina creativitatea cu educația și inovația pentru a dezvolta soluții tehnologice care să îmbunătățească standardul de viață în comunitățile din care facem parte”, a declarat Simona Panait, Marketing Director România și Bulgaria, Samsung Electronics România.

Cele 24 de proiecte ajunse în Finală au fost jurizate pe baza unor criterii atent definite – cea mai bună utilizare a tehnologiei (aplicație, produs sau serviciu) pentru a aborda una dintre temele competiției, calitatea detaliilor și claritatea planului final prezentat în cadrul pitch-ului final, dezvoltarea vizibilă a ideii, inclusiv crearea unui prototip și testarea acestuia în rândul publicului vizat, creativitatea și originalitatea ideii, fezabilitatea soluției în raport cu tehnologia, reursele, legislația și reglementările actuale luate în considerare, potențialul ideii de a avea o influență bună asupra societății și/sau a mediului, potențialul de a ajunge la publicul vizat și demonstrarea metodei Sustainable Design Thinking.

Juriul a fost format din Marinica Stoian (Inspector General, Ministerul Educației), Simona Panait (Marketing Director România și Bulgaria, Samsung Electronics România), Alice Cornea (Deputy CEO, Junior Achievement România) și Oana Bulexa (Managing Partner, MSL The Practice).