Clever Taxi vrea să arate că taximetria poate fi făcută și corect, cu ajutorul tehnologiei. Contestată inclusiv de Primărie, Clever Taxi introduce noi opțiuni prin care să atragă clienții spre taxiuri, dar și pe taximetriști. Aceștia au opțiunea de a putea să accepte plăți cu cardul, iar cu noua caracteristică numită Clever Pay, nici nu mai trebuie să introduci manual suma la final, ci aplicația o calculează automat. În plus, ai și comandă minimă.

Clever Taxi a introdus în 2014 plata cursei de taxi prin card sau SMS. În 2018, compania a introdus cea mai ușoară metodă de plată: CleverPay. Adaugi datele unui card în contul tău, chemi o mașină și asta e. Când ai ajuns la destinație suma este extrasă automat de pe cardul tău.

Pe Android instalează aplicația aici.

Pe iOS poți instala aplicația aici.

Clever Pay și Clever Corporate

Clever Pay e cea mai ușoară modalitate de a-ți plăti cursa de taxi. Adaugă datele unui card în contul tău și comanzi o mașină instant. În plus, pentru cursele pe firmă, există opțiunea Clever Corporate, care e o platformă de vouchere digitale ce facilitează un control mai precis al decontului transportului pentru angajați, totul într-o factură lunară, la sfârșitul lunii.

Cum funcționează plata cu cardul în Clever Taxi? La metode de plată, după ce-ți faci un cont, introduci datele cardului tău. Acesta va fi folosit pentru a plăti cursele la final. Înainte de fiecare cursă ai posibilitatea să schimbi modalitatea de plată, putând adăuga chiar și mai multe carduri, dacă aveți un cont de familie, de exemplu, sau să treceți pe cash.

Sistemul caută inițial doar șoferii care acceptă plata cu cardul. În cazul în care nu se găsește niciun astfel de șofer, aplicația te anunță că există și șoferi cu cash, dar poți reda comanda până găsești un taximetrist care acceptă plata cu cardul.

Am testat Clever Pay și nu a durut

Pentru a vedea cum funcționează acest sistem, am testat pe 19 februarie, ziua în care a fost introdus Clever Pay în București, sistemul. Voi recunoaște sincer că nu am mai mers de multă vreme cu taxiul din motivele enumerate mai sus: nu îmi place plata cash.

Am deschis aplicația, am fost identificat prin localizare pe hartă și am comanda un taxi cu plata prin card. În mai puțin de un minut am fost confirmat de domnul Adrian de la Next Taxi, care a venit de la mai puțin de 3 minute distanță.

I-am văzut localizarea în timp real și a ajuns la birou. M-am urcat, aplicația a pornit în cursă. E drept că opțiunea e nouă și nu m-a crezut când i-am zis că la finalul cursei nu mai trebuie să introduc prețul manual. Am ales o cursă relativ scurtă. Adică am fost să-mi iau cafea de la Starbucks, doi kilometri. Dar ai opțiuni suplimentare în aplicație.

Am selectat procentul de bacșiș pe care vreau să-l las. Standard poți alege 10%, 15% sau 25%, dar poți să scrii și singur un procent diferit din valoarea cursei. De asemenea, pentru plata cu cardul Clever Taxi a introdus o cursă minimă. Astfel, chiar dacă pe aparat cursa costă 4 lei, de exemplu, ți se vor retrage de pe card 8 lei și încă un leu pentru procesarea tranzacției. Avantaj pentru șoferi și inclusiv pentru tine, că nu te mai simți că ai cursă scurtă. În plus, astfel se poate populariza aplicația printre șoferi, care pot scăpa de multele curse de 3, 4 sau 5 lei.

Am ajuns la Starbucks în 10 minute și când am ajuns la destinație a oprit cursa și aplicația mi-a afișat pe ecran 9 lei de plătit și posibilitatea de a-i da un rating șoferului. A fost bine, a fost așa cum ar trebui să fie un serviciu de taximetrie modern. Să nu stai după aparatul de taxat sau după restul existent sau nu. Să lași cât bacșiș vrei tu, să nu te simți obligat. Cu bune și cu rele, și cu o cursă mai scurtă și cu unele mai lungi.

Cred că principalul dezavantaj din momentul de față nu ține de aplicație: oferta de șoferi mai trebuie să crească, dar e o evoluție absolut normală. Acum patru ani nici nu se putea vorbi serios de taxiuri care să accepte plata cu cardul. În timp ce sindicatele taximetriștilor găsesc zeci de scuze despre cum nu pot fiscaliza plățile cu cardul, că nu se poate controla așa bine, că nu există tehnologie, o aplicație precum Clever Taxi arată că e foarte simplu.

Și da, m-am urcat în taxi, adresa era introdusă deja, iar la final am coborât direct. Așa ar trebui să fie lucrurile.

Cum primesc șoferii banii

Există posibilitatea ca un șofer să lucreze pentru un SRL sau un dispecerat. În aceste cazuri, bani sunt transferați în contul lor, iar șoferul trebuie să meargă să deconteze acei bani pentru curse. În funcție de banca la care au contul deschis sau metoda lor de colaborare cu dispeceratul de taxi, există diferite praguri când aceștia își pot retrage banii.

În timpul călătoriei tale poți oricând schimba modalitatea de plată din card în cash. Însă, niciodată nu vei putea selecta inițial plata cash, iar apoi, în timpul cursei, să o modifici în plată cu cardul direct din aplicație, deoarece șoferul respectiv poate să nu fie acceptator de plată în aplicație.

Dacă vrei să testezi această opțiune, avem un cod de reduceri. Ai următoarea cursă gratuită dacă folosești codul startupro din meniul Adaugă Voucher când comanzi un taxi prin aplicație, cu plata cu cardul, în limita a 15 lei.