Cafeaua ca punte în regiune
Un festival al cafelei care să reunească atât expozanți din zona de prăjitorii și cafenele, dar și competiții pe zona de preparare a cafelei, nu este un eveniment străin zonei de entertainment din București. Cu ce vine COFFeEAST nou este componenta unui festival de regiune, care aduce sub același acoperiș specialiști din zona Europei de Est.
Festivalul are loc între 4 și 6 aprilie - Detalii, program și alte informații despre ediția a doar COFFeEASt găsiți aici.
”Cred că România are foarte mult de oferit când vine vorba despre comunitatea cafelei. Avem o scenă tot mai matură, cu profesioniști valoroși – atât în zona de specialty, cât și în segmentul comercial. Sunt rezultate internaționale, campioni, antreprenori dedicați și o cultură a cafelei care evoluează frumos, de la an la an. Mi-am dorit pentru COFFeEAST să fie un spațiu care reflectă acest moment – un eveniment social și profesional, care să nu vorbească doar despre cafea, ci despre gust, cultură, oameni și stil de viață. Un festival cu vocație regională, care să inspire, să conecteze și să pună Europa de Est pe harta internațională a cafelei”, ne spune Mihai.
Antreprenorul, care a contribuit la creșterea interesului pentru publicul român înspre zona cafelei de specialitate, a vrut să evidențieze cultura cafelei din plan local, dar și să extindă comunitatea prin parteneriate, activități, concerte, conferințe și workshop-uri.

Românii și cultura cafelei de specialitate
Înainte de a crește cultura cafelei prin COFFeEAST, Mihai a lucrat la aceeași misiune prin Origo, lansat în 2013, ca brand care acoperă cam toate zonele necesare industriei cafelei: prăjire, distribuție, cafenea proprie și centru de învățare.
Prin Origo, Mihai a avut un rulaj de peste 600 de oameni care au lucrat în cafenelele lor, unii care au stat o lună, alții care sunt alături de ei din prima zi. Din aceștia, 100 au rămas în industrie și sunt și astăzi profesioniști valoroși, care dezvoltă industria prin expertiza lor.
Origo nu este doar o prajitorie și o cafenea. Este și un brand care oferă învățare celor care vor să-și facă intrarea în industrie. Astfel, au o academie, unde lunar au 20-30 de cursanți, ceea ce însumează cam 300 de oameni care învață despre cafeaua de specialitate. În cei 12 ani, academia Origo a pregătit prin programele de învățare 2500 de oameni.
Cafeaua lor ajunge în aproximativ 130 de cafenele din țară. ”Dar ceea ce contează cel mai mult e că ajunge în mâinile unor oameni care știu să o prețuiască”, adaugă antreprenorul.
Dacă primul pas a fost să pregătească profesioniștii, COFFeEAST a fost o completare a peisajului unde Mihai a lucrat la pregătirea terenului din 2013 încoace.
Iar 2024 a fost anul în care antreprenorul a pregătit festivalul care să fie gazdă atât profesioniștilor, cât și amatorilor.
Prima ediție a avut o amprentă de 15.000 m² și un trafic de peste 20.000 de vizitatori.
Asta se datorează și unui public supraeducat în cafea, după cum ne spune chiar Mihai. El a observat cum în 2013, oamenii veneau în cafenele din curiozitate, iar acum deja își prepară cafeaua acasă și știu ce vor, ce origine preferă, dar și ce echipament îi ajută să fie barista la ei acasă. Și pandemia a contribuit la această tendință și la creșterea interesului pentru o zonă profesională adusă acasă.
”Îmi amintesc un moment din timpul unei competiții de latte art, când i-am rugat pe oaspeți să aleagă desenul câștigător. Instinctiv, s-au ridicat, au început să guste din cești, să compare, să analizeze. A fost un gest simplu, dar revelator – semnul clar că relația lor cu cafeaua era una conștientă, în directă legătură cu gustul (și mai puțin cu tehnica de latter art, cu desenul din ceașcă)”, punctează antreprenorul.

Începuturile COFFeEAST
Ideea pentru festival a prins contur în 2022, proiect inițiat alături de Brandient, una dintre cele mai apreciate companii de strategie și design de brand din Europa de Est. Pentru echipă a urmat o perioadă dificilă – aproape un an în care au căutat locația potrivită.
”Ne doream un spațiu generos, cu lumină naturală, care să susțină atât spiritul social și deschis al festivalului, cât și caracterul său profesional.”
Abia în februarie 2024 au reușit să semneze contractul cu Hala Laminor pentru prima ediție programată în aprilie. Astfel, le-au rămas practic doar 6 săptămâni pentru a organiza totul – de la vânzarea standurilor, până la producție și comunicare.
Să organizezi un festival în 6 săptămâni înseamnă și decizii luate sub presiune, dar și costuri semnificativ mai mari. Deși Mihai nu ne oferă cifrele primei ediții, ce poate împărtăși cu noi este că primul eveniment a presupus o investiție importantă, mai ales pentru un festival aflat la început de drum.
”Am știut de la început că impactul și relevanța pe termen lung sunt mai valoroase decât un rezultat financiar imediat. A fost un efort curajos, cu riscuri asumate.”
Anul acesta costurile de organizare au crescut. Mai mult, extinderea festivalului a venit cu mai mulți expozanți, o producție logistică mai complexă și un format general mai amplu, care implică și resurse mai multe.
Dar vine și echipa de organizare cu lecțiile învățate de anul trecut. Și ce îi mai ajută este și entuziasmul cu care a fost primit COFFeEAST.
”Feedback-ul a fost peste așteptări. COFFeEAST a avut o energie internațională - prin atmosferă, prin vizitatorii veniți în număr mare, cu o curiozitate autentică. Expozanții ne-au spus că au avut vânzări bune și interacțiuni relevante. La nivel internațional, am simțit un val real de interes. România și Europa de Est au început să capteze tot mai multă atenție pe harta cafelei de specialitate.”

Ce pregătesc pentru COFFeEAST, ediția 2
Astfel, anul acesta s-au dus cu promovarea și către alte cinci mari orașe în afara Bucureștiului, la Oradea, Cluj, Iași, Constanța și Brașov.
Cât despre lucrurile pregătite pentru public, au regândit formatul competițiilor astfel încât să fie mai dinamice, ușor de urmărit și relevante nu doar pentru profesioniști, ci și pentru publicul larg. Tehnică, dar și fascinație pentru cei care nu sunt din domeniu.
Pentru antreprenor, ediția doi vine cu entuziasm pe care și-l hrănește din energia oamenilor.
„Să văd comunitățile reunite, să povestim și să gustăm cafea împreună – este un sentiment care pentru mine nu are comparație. Sunt curios de prezentările invitaților internaționali – mereu plec inspirat de la zona de Lectures. Abia aștept zona de Cupping – cine știe, poate găsim ceva ce vom aduce în cafenelele noastre. Și competiția mă entuziasmează – descoperim barista talentați, idei noi, băuturi creative. E un festival care ne hrănește profesional, dar și uman.”
Iar aspectul regional al festivalului vine și cu o curiozitate a echipei organizatorice, una care să transforme COFFeEAST într-o punte a regiunii, dar și un spațiu de dialog și colaborare.
”Comunitatea cafelei de specialitate din Europa de Est este una apropiată, sinceră și solidară. De-a lungul timpului, am legat prietenii și colaborări valoroase – de la Blazej, în Polonia, la echipa Coffee Monkey din Moldova, până la oameni care m-au inspirat constant, precum Gwilym și Petra, în Cehia.”
Detalii, program și alte informații despre ediția a doar COFFeEASt găsiți aici.
La final, l-am rugat pe Mihai să le spună celor care n-au au mai fost la festival motivul pentru care ar trebui să treacă pe acolo în week-end-ul 4-6 aprilie. Răspunsul lui:
”COFFeEAST e ca un city break intens – o experiență vibrantă care condensează cultura Europei de Est într-un singur loc: de la cultul cafelei și hedonismul gustului, până la creativitatea din design, business și entertainment. Vii pentru cafea. Rămâi pentru atmosfera. Pleci cu inspirație.”