Mai jos vei găsi câteva dintre cele mai importante materiale de pe start-up.ro de săptămâna aceasta. Apoi știri în format scurt care nu au intrat în ultimele zile pe start-up.ro, dar sunt informații de care poți avea nevoie.
Cele mai importante informații și articole publicate pe start-up.ro săptămâna aceasta
Asistentul virtual care te îmbracă diferit chiar și online
Rubik Hub lansează accelerator pentru echipe care vor să se dezvolte în UK
Aplicațiile din Google Play care ne pot fura date personale: cum acționează și cum ne protejăm
NOHACK Dictionary: Ce este un scam, cum îl recunoști și cum te protejezi în online
Se lansează Startup Impact Lab, un program de susținere pentru startup-uri
REVIEW RingConn Gen 2 - inel confortabil și smart
România Face: recomandă-ne o fabrică din județul tău
De la business de familie la unul internațional: „Poți să înșeli clientul o singură dată”
REVIEW Huawei FreeArc - posibil unele dintre cele mai confortabile căști de pe piață
REVIEW Razer USB 4 Dock - multe porturi, încărcare rapidă și versatilitate
REVIEW Spilled: activism maritim cu o bărcuță pixelată
49 de echipe care merg mai departe la Innovation Labs din Cluj, Iași, Timișoara
RisCo lansează aplicația mobilă pentru acces rapid la informații financiare și juridice despre firmele din România
Aplicația RisCo pune la dispoziția utilizatorilor informații de identificare, contacte oficiale, detalii financiare, juridice și fiscale, toate actualizate constant pentru a oferi o imagine clară asupra situației unei companii.
Aplicația oferă informații de identificare complete, inclusiv CUI, număr de înregistrare la Registrul Comerțului, starea firmei, cod CAEN și adresă, precum și detalii despre statusul fiscal al companiei, regimul TVA și date de contact, e-mailuri și website-uri. De asemenea, utilizatorii pot vizualiza locația exactă a unei firme pe Google Maps.
Dulcinella România vizează să ajungă până la final de 2026 la 100 de locații, dintre care peste 80% în sistem de francizare sau operare
Dulcinella România, rețea românească de cofetării și patiserii cu rădăcini basarabene, vizează o dezvoltare cu 80% a numărului de locații, de la 20 la 100, până la sfârșitul anului 2026. Dintre acestea, 80% vor fi create prin francizare sau operare, două tipuri de parteneriate care vor defini strategia Dulcinella Group în următorii ani. Până la finalul lui 2025, 60% din cifra de afaceri a rețelei o vor reprezenta venituri din locații francizate sau în operare.
Operarea și francizarea reprezintă pași în vederea atingerii obiectivului pe termen lung, în următorii 5-7 ani, acela de a ajunge la o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro anual.
Operarea unei locații Dulcinella se face în baza unei garanții de 15.000 de euro și a unui contract de operare prin care antreprenorul va primi un procent din vânzările produselor. Plățile făcute în magazin de către clienți intră în contul Dulcinella, iar din procentul stabilit, Grupul va reține chiria spațiului. Restul sumei va fi virată în contul operatorului, din care acesta își va plăti angajații, iar restul îi rămâne antreprenorului.
A doua formă de parteneriat este francizarea, pe care Dulcinella Group a dezvoltat-o deja în două locații noi din Brașov, și presupune o taxă de francizare de 10.000 de euro și o investiție între 80.000 și 120.000 de euro în amenajarea spațiului dacă locația este stradală, sau până la 50.000 de euro dacă este vorba de amenajarea unei insule într-un mall sau complex comercial. În plus, antreprenorii vor plăti o redevență lunară de 5% și o taxă de marketing de 1.500 RON/lună, care va alinia locația francizată cu restul cofetăriilor – patiseriilor din grup.
Peste 7,8 milioane de anunțuri în secțiunea Auto a OLX
În perioada ianuarie 2024 – februarie 2025, secțiunea Piese Auto a OLX a găzduit peste 7,8 milioane de anunțuri, deservind aproape 200.000 de utilizatori activi, arata cele mai mai recente date OLX România.
Ce caută românii pentru mașinile lor?
Cele mai populare căutări relevă preferințele utilizatorilor:
- Jantele și anvelopele domină covârșitor topul căutărilor, dimensiunile 195/65/15 și 205/55/16 fiind cele mai solicitate
- Jantele pentru mărci premium precum BMW, Audi și Mercedes se află printre cele mai căutate produse
- Componentele pentru modele populare în România, precum Dacia Logan, Duster și Volkswagen Passat B6, se găsesc în topul căutărilor
BRD Groupe Société Générale și Academia de Studii Economice București inaugurează un hub educațional
BRD Groupe Société Générale, în parteneriat cu Academia de Studii Economice din București (ASE), inaugurează un nou hub educațional, parte din rețeaua națională BRD HUBs, și semnează un nou parteneriat cu scopul de a sprijini educația universitară din România.
Noul spațiu de co-working și co-learning, amenajat în clădirea Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică din Calea Dorobanți 15-17, le oferă studenților un spațiu modern și condiții optime pentru a studia, colabora și lua parte la evenimente educaționale, pe teme despre carieră, tehnologie, inovație, finanțe, sustenabilitate sau antreprenoriat. Propunerea de design a spațiului a pornit de la o analiză a nevoilor reale ale studenților, pe baza cărora holul care leagă amfiteatrele de la etajul al doilea al facultății s-a transformat într-un spațiu prietenos și modern în care studenții să-și poată construi cu încredere viitorul profesional și personal.
Industria contabilității din România a depășit 1 mld EUR
Industria serviciilor de contabilitate din România a depășit pragul de 1 miliard de euro în 2023, marcând o creștere anuală de 17%. „Această dinamică reflectă tendințele globale, unde digitalizarea joacă un rol crucial în sporirea satisfacției clienților și eficientizarea proceselor financiare”, explică Alina Goldenberg, Country Manager, TaxDome România.
Conform celui mai recent studiu AEEF, numărul firmelor de contabilitate a crescut constant în ultimii 16 ani, atingând 12.853 de companii operaționale la finalul anului 2023. Evoluția sectorului este strâns legată de dinamica economiei naționale, fiind un indicator puternic al tendințelor din mediul de afaceri.
Mașinile Google Street View revin, în aprilie, în România
Mașinile Google Street View se întorc în România primăvara aceasta. În următoarele luni, ele vor vizita zeci de localități din toată țara, cu scopul de a actualiza imaginile Street View pentru peste 25.000 de kilometri de drumuri.
Preluarea de imagini 3600 Street View în România începe pe 1 aprilie. Mașinile Google Street View vor traversa localități din întreaga țară, de la orașe mari precum București, Timișoara, Sibiu sau Ploiești, până la orașe mai mici, precum Brad, Onești, Sulina sau Turda.
Wendy’s ajunge în România
Francizorul vizează deschiderea primelor cinci restaurante până la finalul anului 2025, cu planuri de investiții ce depășesc 200 de milioane de dolari
Wendy’s, unul dintre cele mai cunoscute branduri internaționale de restaurante cu servire rapidă (QSR), aduce oficial în România hamburgerii pătrați, sandwich-urile cu pui, nuggets și desertul rece și cremos - Frosty. Brandul și-a confirmat intrarea pe piața locală printr-un parteneriat de tip franciză cu JKC Capital, o companie antreprenorială din Canada.
ETH Bucharest 2025: Cel mai mare eveniment Ethereum din Europa de Est își deschide porțile între 2-5 aprilie
ETH Bucharest, cel mai mare eveniment de blockchain din Europa de Est, dedicat ecosistemului Ethereum, revine între 2-5 aprilie 2025, cu cea de-a doua ediție. Evenimentul integrează un hackaton competitiv, cu premii de 50.000 dolari, precum și o conferință Web3 de amploare, unde sunt așteptați peste 1.500 de participanți.
ASE, prin Bucharest Business School, deschide înscrierile pentru programul de MBA din Europa de Sud-Est dedicat industriilor creative și culturale
Bucharest Business School, școala de afaceri a Academiei de Studii Economice din București anunță deschiderea înscrierilor pentru o nouă serie a programului Creative MBA, singurul program de MBA din Europa de Sud-Est acreditat AMBA și dedicat exclusiv industriilor creative și culturale.
Creative MBA oferă o pregătire completă pentru profesioniștii din industriile creative, cu un curriculum structurat pe 4 semestre, ce include 5 module pe semestru. Acesta acoperă domenii cheie precum finanțele, managementul, inovația și comunicarea, și teme precum economie culturală, managementul artiștilor, digitalizare, inteligență artificială în business și branding. Programul oferă și o experiență internațională, cu două călătorii de studiu în Atena și Roma, co-finanțate prin Erasmus+.
Cheltuielile consumatorilor în domeniul jocurilor video este unul dintre segmentele cu cea mai rapidă creștere din Europa
Plăţile cu carduri Visa pentru jocuri video în Europa au crescut cu 16,7% în 2024 faţă de anul anterior, reprezentând o rată de creștere cu 40% mai mare decât creșterea generală a cheltuielilor cu carduri Visa, conform celor mai recente date ale companiei.
Datele arată că, în ultimul an, cheltuielile pentru jocuri video au crescut cu 60% mai mult decât cele pentru călătorii, cu 75% mai mult decât cele pentru modă și cu 85% mai mult decât pentru teatru și cinematografe. Această evoluţie poziţionează domeniul jocurilor video ca fiind unul dintre sectoarele cu cea mai rapidă creștere din Europa în ceea ce priveşte plăţile cu cardul.
Studiul Visa evidențiază influența tot mai mare pe care creatorii de conținut o au asupra achizițiilor legate de jocuri, peste un sfert (28%) dintre jucători afirmând că aceștia joacă un rol important în deciziile lor de cumpărare. Potrivit Visa, mai mult de jumătate dintre jucători (53%) interacţionează cu influenceri din domeniul jocurilor cel puțin o dată pe săptămână, procentajul fiind considerabil mai ridicat – aproape şapte din zece (70%) – în cazul jucătorilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.
Pe măsură ce cererea de conținut de gaming crește, crește și oferta. Visa a constatat că trei din zece (30%) gameri fac streaming sau partajează conținut legat de jocuri pe rețelele sociale. Dintre cei care creează conținut, unul din cinci (21%) se consideră „creator de conținut dedicat jocurilor video”, în timp ce peste jumătate (52%) ar lua în considerare posibilitatea de a deveni un astfel de creator de conţinut în viitor. Visa constată că aproape nouă din zece jucători (91%) consideră că a deveni influencer în lumea jocurilor video este o opțiune de carieră mult mai atractivă acum decât în urmă cu trei ani.
ELKO, distribuitor autorizat pentru aspiratoarele robot Narwal in Romania
ELKO a devenit primul distribuitor autorizat in Romania al Narwal, unul dintre primele cinci branduri de aspiratoare robot la nivel global. Aceasta colaborare va introduce pe piata romaneasca aspiratoarele robotizate Narwal, incepand cu doua modele de varf si extinzandu-se apoi la un total de opt pana la sfarsitul anului. Prima livrare include doua modele: un model de varf, Narwal Freo Z Ultra, si Narwal Freo X Ultra, care incorporeaza cele mai recente progrese in tehnologia de curatare a locuintei.
Garmin anunță Garmin Connect+, un plan premium care oferă funcționalități noi și date personalizate
Garmin anunță Garmin Connect+, un plan premium care oferă funcționalități noi și date personalizate, direct în aplicația mobilă Garmin Connect . Garmin Connect+ oferă mult mai multe informații despre sănătate și fitness prin intermediul Active Intelligence cu AI – ghidaj pentru antrenamente, concursuri cu badge-uri, funcționalități LiveTrack și multe altele. Toate datele din Garmin Connect vor rămâne gratuite.