Țara noastră se poate îndrepta către un viitor în care tehnologia îi ajută pe români să trăiască în realitatea secolului 21, iar competențele digitale certificate sunt soluția.

Un studiu local desfășurat de ICDL împreună cu Cult Market Research ne arată că românii sunt dispuși să învețe și să se adapteze noilor trenduri în materie de tehnologie, peste jumătate dintre aceștia s-au gândit să se înscrie la cursuri de competențe digitale.

Piața muncii se află într-o continuă schimbare. Pandemia a accelerat procesul digitalizării și automatizării anumitor sisteme și domenii de activitate. Cursurile se desfășoară online sau cu ajutorul tehnologiei care le face mult mai atractive și eficiente, examene sunt susținute online, elevii de acum vor fi angajații de mâine și este important ca profesorii să îi ajute să ia contact cu tehnologia într-un mod benefic și constructiv.

Adaptarea la piața muncii

Pentru a înțelege care sunt elementele cheie ale competențelor digitale și modul de evaluare al acestora, Comisia Europeană a elaborat un cadru al competențelor digitale pentru cetățeni.

DigComp (The European Digital Competence Framework) propune un set de competențe digitale pentru toți, în scopul atingerii obiectivelor legate de muncă, învățare, petrecerea timpului liber și participarea ı̂n societate, şi oferă o referință comună pentru competențele digitale ı̂n Europa. ICDL, cel mai utilizat standard de certificare a competențelor digitale fondat în Europa, este o implementare exemplară a DigComp (The European Digital Competence Framework) şi DigCompEdu (pentru cadrele didactice), care pregătește românii pentru o lume digitală.

Pe lângă asta, le oferă cursanților posibilitatea de a se alinia la standardele europene prin obținerea certificatului digital, optând pentru un profil personalizat. Indiferent de alegerea făcută, fie că vorbim de un nivel basic sau avansat de învățare.

Structura de competențe europene și internaționale sau programele standard de dezvoltare a competențelor digitale cu recunoaștere internațională răspund nevoii de evaluare, urmărire și actualizare a oricărui tip de profil de competențe şi asigură un impact real al oricăror acțiuni de creștere a aptitudinilor digitale ale românilor.

Astfel, românii își pot alinia profilurile digitale dezvoltate și recunoscute la nivel internațional, care se actualizează continuu.