Acestea sunt câteva dintre noutățile prezentate la Computex 2024, iar articolul se va actualiza pe măsură ce apar noi informații,

NVIDIA continuă să mizeze pe AI

NVIDIA a anunțat tehnologie nouă NVIDIA RTX care să alimenteze asistenții AI și personajele digitale care rulează pe noile laptopuri AI GeForce RTX. NVIDIA dezvăluie Project G-Assist — un demo tehnologic al unui asistent AI alimentat de RTX care oferă ajutor contextual pentru jocuri și aplicații de PC. Demo-ul tehnic Project G-Assist a debutat cu ARK: Survival Ascended de la Studio Wildcard. De asemenea, NVIDIA a prezentat și microservicii de inferență NVIDIA NIM pentru platforma de personaje digitale NVIDIA ACE.

Aceste tehnologii au la bază setul de instrumente NVIDIA RTX AI , o nouă suită de unele și SDK-uri care ajută dezvoltatorii să optimizeze și să lanseze modele de AI generativ mari pe PC-uri Windows. Acestea se alătură inovațiilor RTX AI de la NVIDIA care accelerează peste 500 de jocuri și aplicații pe PC și 200 de design-uri de laptopuri.

NVIDIA a anunțat astăzi disponibilitatea generală a NVIDIA ACE, zonă dedicată microserviciilor pe bază de inteligență artificială generativă, cu scopul de a accelera următorul val de oameni digitali, precum și noi descoperiri în materie de inteligență artificială generativă care vor fi lansate în curând pe platformă. Companiile din domeniul relațiilor cu clienții, al jocurilor și al asistenței medicale sunt primele care vor adopta tehnologiile ACE pentru a simplifica crearea, animarea și operarea de persoane digitale realiste, atunci când vine vorba despre interacțiunea cu utilizatorii, telemedicină, gaming și divertisment.

AMD prezintă noile procesoare

AMD a lansat o nouă serie de procesoare. Compania susține că noua serie Ryzen AI 3000 va fi „cel mai bun procesor din lume pentru PC-urile [Microsoft] CoPilot+”. AMD promite o performanță AI de 50 de trilioane de operațiuni pe secundă, depășind M4 de la Apple și Snapdragon X Elite, și o creștere de 60% a performanței GPU datorită RDNA 3.5. De asemenea, procesoarele au până la 12 nuclee CPU Zen 5, care se laudă cu o performanță multitasking de 70% față de Apple M3, deși nu s-a spus nimic despre eficiență sau despre cum ar putea afecta toată această putere durata de viață a bateriei.

Cei de la AMD spun că procesorul Ryzen seria 9000, care ar fi „cel mai puternic procesor desktop din lume” și este prevăzut cu arhitectura Zen 5. AMD susține că acest cip are creșteri uriașe de performanță față de Intel Core i9-14900K, o lățime de bandă grafică cu 100% mai mare pentru AI centrată pe GPU și o accelerare AI cu 20% mai rapidă pentru modelele de limbaj de mari dimensiuni. AMD a confirmat, de asemenea, că își va extinde angajamentul privind platforma AM5 dincolo de 2027, permițând constructorilor de PC-uri să continue să folosească aceeași placă de bază (cu socketul potrivit) în anii următori.

Intel dezvăluie noile procesoare Lunar Lake

Cu Lunar Lake, Intel susține că NPU-ul său (numit „NPU 4”) va fi capabil să producă 48 TOPS la INT8.În timp ce Meteor Lake avea două plăci de calcul NPU, Lunar Lake va avea șase.

Intel a dezvăluit, de asemenea, că mai multe îmbunătățiri arhitecturale aduse procesorului și GPU-ului vor împinge performanța totală a cipului în materie de inteligență artificială la 120 TOPS, cel puțin pe modelul cu cea mai înaltă specificație.

Noile p-cores Lion Cove p-cores ale cipului vor oferi cu 14% instructions per clock mai mari față de generația anterioară, în timp ce noile Skymount e-cores promit un randament de două ori mai mare pentru sarcinile de lucru AI.

Cele opt nuclee grafice din siliciul Lunar Lake sunt cu aproximativ 50% mai rapide decât unitățile din Meteor Lake și oferă 67 TOPS. Iar dacă preferați să rulați jocuri pe GPU în loc de AI, cipul este - cel puțin conform benchmark-urilor interne ale Intel - cu până la 80% mai rapid.

Noi laptop-uri de la Asus

ASUS a prezentat la Computex 2024 o nouă gamă de laptopuri ProArt, dotate cu toată tehnologia necesară pentru a rula Microsoft CoPilot+. Aceste laptopuri sunt centrate pe creativitate, cu ecrane mari și precise din punct de vedere al culorilor, cu grafică puternică și cu baterii destul de mari. Bineînțeles au nuclee NPU pentru sarcini de inteligență artificială

Inteligența artificială este integrată în orice, iar laptopurile de gaming nu fac excepție. ASUS a anunțat 3 noi laptopuri de gaming și fiecare dintre ele va veni cu noul chipset AMD Ryzen AI 300 NPU - capabil să gestioneze 50 de milioane de TOPS pe secundă.

Primul este ROG Zephyrus G16, care oferă un afișaj OLED cu o rezoluție de 2,5K și o rată de reîmprospătare de 240Hz. La acestea se adaugă GPU Nvidia GeForce RTX 4070 și o serie de instrumente AI pentru rezumate de conținut, generare de imagini, etc.

Apoi, există laptopurile TUF Gaming A14 și A16, dotate cu ecrane cu rezoluție de 2,5K, rate de reîmprospătare de 165Hz, plăci grafice RTX 4070 și până la 32GB de RAM.

O nouă versiune de ROG Ally

Există o serie de îmbunătățiri față de modelul de anul trecut, dintre care cea mai mică este ecranul Full HD cu rată de reîmprospătare de 120 Hz și luminozitate de 500 de nits. Există, de asemenea, o baterie de 80wH, două porturi USB-C, difuzoare Dolby Atmos, un D-Pad mai precis și stick-uri analogice care promit să fie mai durabile. Dispozitivul portabil rulează pe Windows 11 și este alimentat de același AMD Ryzen Z1 Extreme ca și predecesorul său. Există, de asemenea, o nouă versiune de Armory Crate pentru personalizarea bibliotecii de jocuri, un SSD de 1TB și 24GB de memorie RAM LPDDR5X 700.

Acer prezinta noi routere pentru gameri și profesioniști

Acer a anunțat astăzi extinderea portofoliului său de routere wireless cu două noi opțiuni concepute pentru gameri, dar și familii sau profesioniști care lucrează de la distanță. Acer Wave 7 utilizează cea mai recentă tehnologie Wi-Fi 7, în timp ce Predator Connect W6x utilizează Wi-Fi 6, oferind viteze de până la 6000 Mbps. Noul W6x se mândrește cu conectivitate dual-band, utilizând atât frecvențele de 2,4 GHz, cât și pe cele de 5 GHz, în timp ce Wave 7 are un suport suplimentar de până la 6 GHz pe Wi-Fi 7, oferind viteze foarte rapide de până la 6400 Mbps.

Noi produse MSI - laptop-uri, monitoare sau accesorii

Standul MSI de la COMPUTEX 2024 aduce noile PC-uri pregătite pentru inteligență artificială, diverse servere cu platformă GPU G4101 și G4201, serverul de expansiune a memoriei S2301 CXL. MSI AI ARTIST utilizează laptopuri de înaltă performanță pentru a oferi fișiere imagine-la-imagine, imagine-la-text și fișiere PSD cu layere pentru editare în Photoshop. Acest lucru sporește productivitatea creatorilor de conținut, eliminând latența rețelei și riscurile de scurgere a datelor.

Monitorul de gaming MSI MPG 341CQPX QD-OLED QD-OLED are un display ultra-wide 3440x1440 (UWQHD) de 34 inchi, rată de refresh de 240 Hz și curbură 1800R pentru o imersiune și claritate maxime. Utilizând tehnologia avansată QD-OLED, acesta oferă imagini precise și vii, cu un timp de răspuns de 0,03ms.

Tastatura wireless STRIKE se mândrește cu un design hot-swappable și cu comutatoarele exclusive MSI SONIC pentru o experiență de tastare de neegalat, iar moușii wireless VERSA dispun de butoane suplimentare sau de un design simetric cu până la 26.000 DPI, pentru un control versatil și precis.