Pe SMT-ul BVB au fost listate doar acțiunile de clasă A (ordinare) ale Holde Agri Invest, care reprezintă 86,47% din capitalul social al societății. Diferența de 13,53% din acțiunile Holde Agri Invest este reprezentată de acțiuni clasa B (preferențiale), care nu sunt listate la BVB.

Anterior listării pe piața AeRO, Holde Agri Invest a derulat două runde de finanțare prin emisiune de acțiuni noi, prin care a atras de la investitorii din piața de capital în total 22 milioane lei, respectiv 10 milioane lei, în decembrie 2019, și 12 milioane lei, în iunie 2020.

„Agricultura este o componentă importantă a economiei românești, cu o contribuție de 2,2% în Produsul Intern Brut în primul semestru al anului curent. Ceea ce face Holde Agri Invest este un pas foarte important în consolidarea domeniului agriculturii din România, care este încă foarte segmentat și, astfel, nu își poate folosi pe deplin potențialul. Conform Eurostat, în anul 2018, România se plasa pe locul 6 între țările UE ca suprafață agricolă, având un total de 7,3% din pământurile arabile din UE, însă chiar dacă suntem în creștere, ne plasăm doar pe a opta poziție în funcție de producția agricolă totală, cu o producție de 18,6 miliarde euro, respectiv doar 4% din totalul UE. Aceste date demonstrează că agricultura României are un potențial uriaș și care poate fi fructificat dacă vom asista la o consolidare a jucătorilor din acest domeniu. Diversitatea și segmentarea sunt bune, dar când duc la fărâmițarea unui sector al economiei, duc, invariabil, și la probleme de accesare a finanțării de către jucătorii mici. Ne dorim să vedem cât mai multe companii din agribusiness care să urmeze exemplul Holde Agri Invest și care să atragă bani prin piața de capital și să utilizeze acei bani pentru achiziția de ferme și pentru dezvoltarea agriculturii”, a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.

„Suntem încântați că prin listarea de astăzi, demonstrăm că și un start-up poate atrage capital de la investitorii Bursei de Valori București, atât timp cât are un plan de afaceri concret, perspective atractive de creștere și o guvernanță corporativă solidă. Vom continua să folosim instrumentele oferite de piața de capital pentru a ne alimenta dezvoltarea și pe viitor. Intenția noastră este să aducem cât mai multe premiere în piață, inclusiv achiziții de companii și extinderea terenului arabil prin schimb de acțiuni și majorări de capital prin aport în natură, pentru a construi unul dintre cei mai proeminenți jucători din sectorul agricol românesc”, a declarat Iulian Cîrciumaru, Președintele Consiliului de Administrație al Holde Agri Invest.

Modelul de business al societății prevede cumpărarea de ferme agricole vegetale existente, uneori sub-performante sau cu deficit de capital, în scopul transformării acestora într-o exploatare operațională modernă și eficientă.

Holde Agri Invest vizează cu precădere ferme de aproximativ 2.000 de ha, dar și fermele mai mici sunt vizate pentru consolidarea operațională a fermelor existente. Holde se așteaptă să atingă o cifră de afaceri de 40 de milioane lei la finalul acestui an și o marjă EBIT de 17%.

„Agricultura este o industrie ce are nevoie de investiții semnificative, mai ales la început de drum, dar odată ce afacerea atinge o anumită dimensiune, va aduce beneficii pe termen nelimitat. Astăzi, la doi ani de la înființarea oficială a Holde, suntem mândri să operăm peste 10.000 de hectare și să începem călătoria noastră pe Bursa de Valori București. Mulțumim tuturor investitorilor pentru încrederea acordată încă din primele zile, deoarece fără sprijinul lor, nu am fi putut trece prin această dezvoltare accelerată. Pe măsură ce continuăm să ne extindem portofoliul de teren exploatat, ne uităm și la investiții suplimentare în tehnologie, utilaje moderne și sisteme de irigații pentru a realiza o agricultură de ultimă generație și eficientă în România”, a declarat Liviu Zăgan, Directorul General al Holde Agri Invest.

Parcursul Holde Agri Invest

Ideea proiectului Holde Agri Invest a fost concepută în 2016, de patru antreprenori români, Liviu Zăgan, Robert Maxim, Matei Georgescu și Alexandru Covrig.

  • În aprilie 2020, Holde a achiziționat integral compania Agromixt Buciumeni, societate înființată în 1991, cu capital românesc, care exploatează terenuri agricole în județul Călărași, ajungând la peste 7.000 de hectare de teren operat.
  • În 2017, fondatorii și-au unit forțele cu echipa companiei locale de asset management, Certinvest, și în 2018, au înființat Holde Agri Invest. La scurt timp, societatea a atras o investiție externă de la Vertical Seven Group fondat de antreprenorii Iulian Cîrciumaru și Andrei Crețu.
  • În iulie 2018, societatea a realizat prima achiziție, o fermă de aproximativ 2.800 de hectare în zona Roșiori de Vede din județul Teleorman (ferma Roșiori) prin preluarea a cinci societăți și a centrului de mecanizare existent care deservește suprafața totală cultivată.
  • În cursul anului 2020, Holde a continuat să se se extindă, având în prezent în exploatare aproape 10.000 ha de teren agricol. De asemenea, societatea deține un siloz de 10.000 de tone, dar intenționează să-și extindă capacitatea de depozitare la 30.000 de tone până în anul 2023.

În urma listării, Holde va continua să utilizeze în mod activ diferite mecanisme de finanțare oferite de piața de capital pentru dezvoltarea continuă a afacerii. Una dintre metodele de creștere planificate deja de către management este achiziția de companii și extinderea terenului arabil prin schimb de acțiuni (share swaps) și majorări de capital prin aport în natură.

Obiectivul Holde este de a deveni unul dintre cei mai importanți jucători români de pe piața agricolă locală, atingând un minim de 20.000 hectare de teren operat în următorii șapte ani. Pentru a atinge acest obiectiv, Holde va investi peste 50 de milioane de euro în achiziții de terenuri, utilaje noi, instalații de depozitare, precum și sisteme moderne de irigații.

Cele două runde de finanțare prin care Holde Agri Invest a atras cele 22 milioane lei au fost intermediate de BRK Financial Group(BRK), în calitate de Intermediar, societatea de brokeraj activând și în calitate de Consultant Autorizat pentru listarea Holde Agri Invest pe piața AeRO.

În cadrul celui de-al doilea plasament, alături de BRK Financial Group – Manager de sindicat, a participat și societatea de brokeraj Goldring – membru de sindicat.

Capitalul social al Holde Agri Invest este de 43.069.796 lei, divizat în 43.069.796 acțiuni, împărțite în 2 clase de acțiuni din care 37.242.621 acțiuni ordinare (Clasa A) și 5.827.175 acțiuni preferențiale (Clasa B). Vertical Group Seven deține 14,66% din toate acțiunile Holde Agri Invest, iar diferența de acțiuni este deținută de mai multe persoane fizice (62,76%) și persoane juridice (22,58%). Societatea Vertical Seven Group este deținută de către Iulian Cîrciumaru – 50% și Andrei Crețu – 50%.