Aboneaz─â-te la canalul de YouTube start-up.ro Business, dedicat interviurilor ╚Öi materialelor cu antreprenorii români. Click pe acest link.


Coreto este o re╚Ťea lansat─â anul acesta care aduce blockchain-ul în lumea opiniilor. Cu o func╚Ťie numite Staking Pool of Opinion, practic utilizatorii vor primi un rating în timp care nu poate fi modificat, pentru c─â o caracteristic─â a blockchain-ului este faptul c─â e imuabil.

Dac─â ast─âzi oricine poate avea o opinie ╚Öi e la fel de puternic─â precum cea a unui academician, Coreto vrea s─â schimbe acest lucru ╚Öi toat─â lumea s─â vad─â cât de încredere e╚Öti ╚Öi cât de mult─â expertiz─â bazat─â pe date ai într-un anumit domeniu.

Am discutat cu cei doi fondatori despre ceea ce este Coreto ╚Öi cum vrea s─â schimbe lucrurile. Platforma va începe ca una dedicat─â pasiona╚Ťilor ╚Öi speciali╚Ötilor de zona crypto ╚Öi blockchain, care vor primi rating-uri pe blockchain în func╚Ťie de corectitudinea opiniilor lor.

„Coreto va fi o platform─â complet─â ╚Öi user friendly chiar ╚Öi de c─âtre cei care nu sunt obi╚Önui╚Ťi s─â foloseasc─â platforme specializate pe industria blockchain ╚Öi crypto, unde vei întâlni informa╚Ťii filtrate cu ajutorul comunit─â╚Ťii ╚Öi a algoritmilor”, spune Iustina Faraon.

Despre Coreto ╚Öi scopurile platformei, Iustina spune c─â „e o platform─â social─â bazat─â pe reputa╚Ťie unde opiniile sunt înregistrate pe blockchain. Vrem ca Coreto s─â devin─â principala surs─â de informa╚Ťie în procesul de research ╚Öi due dilligence”

„Contentul e creat de utilizatori ╚Öi e bazat─â pe reputa╚Ťie. Con╚Ťinutul este evaluat atât de c─âtre comunitate, cât ╚Öi de algoritmii no╚Ötri ╚Öi automat este u╚Öor ca în timp s─â-╚Öi creasc─â o reputa╚Ťie care se bazeaz─â pe trust ╚Öi performan╚Ťa trecut─â. Prin performan╚Ť─â ne referim la faptul c─â avem o opinie despre o anumit─â moned─â sau cryptoasset, am o opinie c─â va cre╚Öte, rezultatul este dat de pia╚Ť─â ╚Öi se traduce într-un scor pentru mine ca utilizator pe Coreto”, explic─â ╚Öi Vlad Faraon.

Cum difer─â de o re╚Ťea social─â obi╚Önuit─â?

„Noi pe lâng─â facilitatea de a putea s─â-╚Ťi postezi gândurile ╚Öi interac╚Ťiunea clasic─â a unei platforme de social, mai avem sec╚Ťiunea prin care vrei s─â-╚Ťi construie╚Öti o reputa╚Ťie, iar respectiva opinie o publici într-o sec╚Ťiune separat─â, într-o sec╚Ťiune separat─â a unui feature numit Staking of Opinion Pool”, explic─â Vlad Faraon.

Practic, acea opinie va fi trecut─â printr-un filtru al celorlal╚Ťi utilizatori care vor putea s─â o aprobe sau nu, s─â o conteste, iar prin esen╚Ťa blockchain-ului, faptul c─â opinia ta a fost aprobat─â de utilizatori ╚Öi de pia╚Ť─â î╚Ťi va cre╚Öte gradul de încredere. Pe termen lung, nu to╚Ťi utilizatorii vor fi egali, ci cei care au expertiz─â ╚Öi opinii corecte vor fi favoriza╚Ťi.

„E un pool de opinii unde lucreaz─â algoritmii ╚Öi vorbe╚Öti momentan doar despre un anumit proiect, acolo este zona unde eu postez opinia, utilizatorii vin ╚Öi v─âd opinia, îmi pot da un Agree sau Disagree. Po╚Ťi primi ╚Öi Challenge pe respectiva opinie ╚Öi ai o gamificare în sistem. Opinia e expus─â publicului, utilizatorii vorbesc despre ea. Opinia are o durat─â de timp limitat─â, s─â spunem c─â dai un target de pre╚Ť pentru bitcoin peste 2 s─âpt─âmâni. Dac─â dup─â acele 2 s─âpt─âmâni opinia ta a fost corect─â sau nu, algoritmii calculeaz─â poten╚Ťialul t─âu, poten╚Ťialul opiniei care creeaz─â în timp o reputa╚Ťie online”, spune Vlad Faraon.

„Nu mai po╚Ťi s─â modifici opinia în acel timp pe care l-ai dat tu. Nu se adreseaz─â doar retail investorilor, se adreseaz─â oricui are treab─â cu industria crypto sau blockchain. Ne adres─âm atât proiectelor unde încerc─âm s─â oferim un tool astfel încât proiectele cu poten╚Ťial de a dezvolta ╚Öi a cre╚Öte un business care va ajuta aceast─â industrie s─â ias─â în eviden╚Ť─â. La fel ne adres─âm traderilor ╚Öi influencerilor care vrem s─â-╚Öi dovedeasc─â opiniile ╚Öi competen╚Ťele”, completeaz─â Iustina.

Cei doi men╚Ťioneaz─â c─â vor s─â dea o portavoce celor care chiar merit─â s─â fie asculta╚Ťi.

„Când oamenii se înregistreaz─â pe platform─â pornesc de la zero. Dac─â vei cre╚Öte în încredere pe platform─â, Coreto î╚Ťi va da dreptul s─â-╚Ťi faci un upgrade. Po╚Ťi s─â începi s─â creezi con╚Ťinut bazat pe Subscrip╚Ťie, pe abonament. Vei putea s─â pui cursuri dac─â ai un anumit grad de încredere pe platform─â”, explic─â ╚Öi Vlad.

Momentan platforma a trecut print testul Alpha cu 500 utilizatori la început, la care s-au mai ad─âugat al╚Ťi 500 de utilizatori. S-a testat zona de rating a opiniilor, pentru c─â aceea este cea mai important─â.

De ce o re╚Ťea pe blockchain?

„Blockchain-ul a ap─ârut din necesitatea de a elimina intermediarul din diverse industrii. De ce am ales s─â leg─âm Coreto de blockchain este exact c─â po╚Ťi crea o reputa╚Ťie care nu poate fi modificat─â. O reputa╚Ťie poate fi g─âsit─â ╚Öi pe Fiverr. Istoricul din Coreto e înregistrat în blockchain ╚Öi îmi va fi mai greu s─â-l modific. Lumea va ╚Öti dac─â am avut opinii slabe sau nu. Elimin─âm hype-ul de pe Twitter care se pierde”, explic─â Vlad Faraon.

„Cred c─â e nevoie s─â schimb─âm ceea ce se întâmpl─â în social media tradi╚Ťional─â. Social media este o portavoce pentru orice om care poate s─â strige frustr─ârile ╚Öi nimeni nu-i trage la r─âspundere pentru ce valuri creezi”, spune ╚Öi Iustina.

De asemenea, spun ei, ╚Öi-au dat seama c─â industria crypto e înc─â la început ╚Öi are un poten╚Ťial mare, dar ca s─â fie adoptat─â în mas─â oamenii trebuie s─â fie mai deschi╚Öi ╚Öi s─â o în╚Ťeleag─â mai bine.

În plus, pentru monetiz─âri ulterioare, exist─â ╚Öi Coreto Token, care va putea fi folosit─â pe platform─â ╚Öi de unde se vor putea accesa majoritatea func╚Ťionalit─â╚Ťilor, dar ╚Öi zonele unde care sunt sub form─â de abonament.

„Din interac╚Ťiunile pe care Coreto le va intermedia, vor fi oprite comisioane în acest token. Pe viitor c─âut─âm ╚Öi investitori institu╚Ťionali”, spune Vlad Faraon.