Dan Chiuzbăian, project manager la Viki, a scris pe Facebook că ideea a ajuns la guvernanți și că s-a luat decizia de începere a unui proiect piolor, cu sprijinul Departamentului pentru Situații de Urgență și al Ministerului Sănătății. Au fost desemnați parteneri în acest proiect Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș", Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș, Spitalele de boli infecțioase Craiova, Timișoara, Cluj, Iași și Constanța.

„Ca să demarăm acest proiect ne-am aliat două companii din Cluj-Napoca, în regim pro-bono, dar orice ajutor, sprijin și implicare este binevenită din partea persoanelor fizice sau juridice care anticipează nivelul critic de stres la care va fi supus în curând sistemul medical din România”, a scris Dan Chiuzbăian pe profilul său de Facebook.

Aplicația Covid Monitor are deja următoarele facilități:

Stocarea datelor din triajul spitalelor de infecțioase și a rezultatelor testelor clinice, putând fi utilizată gratuit de orice spital din România.

Estimarea statistică unui diagnostic bazat pe simptomele introduse de personalul medical din triaj sau online de utilizatorii de acasă.

Monitorizarea automată a suspecților de COVID-19, dacă aceștia optează voluntar să-și introducă periodic simptomele în aplicație, ramănând in cazurile ușoare la domiciliu.

Rapoarte statistice pentru medici și autorități.

Pentru a merge mai departe, el spune că proiectul are nevoie de următoarele:

Date anonimizate cu simptome și diagnosticul medical confirmat pentru ele

Constituirea unui grup de medici care fac deja triaj al suspecților de Gripă/ Răceală / Covid dispuși să încarce minim 10-15 diagnostice/zi/ spital ca date pentru antrenarea algoritmului de inteligență artificială

Dacă medicii sunt indisponibili, avem nevoie de voluntari care să încarce online (de acasă) în sistem datele, astfel încât algoritmul de Inteligență Artificială să aibă permanent date noi pentru a se autoperfecționa

Specialiști în Inteligență Artificială care să ajute cu idei și muncă voluntară la implementarea și testarea în paralel a mai multor algoritmi, pentru a evalua repede cel mai performant algoritm utilizabil în rezolvarea problemei.

Să se transmită informația către medicii din spitalele de boli infecțioase sau desemnate in tratarea COVID-19 că există acest proiect. Datele lor sunt vitale pentru antrenamentului sistemului informatic.

Oricine dorește să se implice voluntar în acest proiect trebuie să scrie la adresa de mail contact@vikiknows.com și să spună ce expertiză are, facă public contul de LinkedIn și datele de contact.

„Un algoritm bine setat va putea să facă diferența în câteva secunde între simptomele de răceală, gripă sau COVID19, procesând online zeci de mii de pre-testari (triaj) in fiecare zi, până la sfârșitul pandemiei, fără să obosească, fară să se imbolnăvească, fără să pună in pericol resursa medicală umană”, mai spune Dan Chiuzbăian.