Ca să-mi trimită bani din Italia, mama mea a folosit în ultimii 11 ani două metode: Western Union și șoferii de microbuz. Mereu ne-am întrebat cum putem reduce comisioanele uriașe practicate în domeniul ăsta. Astăzi se lansează în România filiala locală a Azimo, o companie care ajută oamenii să trimită bani din străinătate cu ușurință. În avanpremiera eveniemntului de lansare am vorbit cu Michael Kent, CEO al Azimo.

Kent are o vorbă. "Toată lumea știe de Western Union, dar nimeni nu iubește cu adevărat Western Union". Poate fi produsul lui serviciul iubit de oameni? Azimo va putea permite transferul de bani din Europa în România cu ajutorul site-ului și aplicației, iar cei de aici vor putea ridica banii din filialele BCR și Idea Bank, dar și din magazinele unde există un ghișeu Smith and Smith. În total, în România, există 596 de sedii unde funcționează Azimo. După cum descrie serviciul CEO-ul firmei, Azimo vrea să fie "firma de transfer de bani pe care mama ta iubește să o folosească".

Azimo a luat ființă în 2012 ca o companie polonezo-britanică. CEO-ul companiei este și fondator, Michael Kent, iar alături de el au fost Marta Krupinska și Marek Wawro. Cei trei au pus pe picioare un serviciu simplu de transfer de bani care crește cu rapiditate. Lucrul acesta a atras și atenția fondurilor de investiții, care au finanțat Azimo cu 31 de milioane de dolari până acum.

Dar, cel mai important, Azimo servește piața europeană a migranților și propune un model cu un comision de doar 2% pentru fiecare tranzacție și o rapiditate a realizării acestora. A ales să vină în România pentru că, măcar aici, suntem o piață uriașă, una pe care orice companie din acest domeniu ar vrea să fie. La București este al doilea birou regional al Azimo, după cel din Germania, iar filiala locală are doar un singur om momentan, Alina Erbiceanu, care este business development manager. Michael Kent

a acordat un interviu pentru start-up.ro în care vorbește despre intențiile Azimo.

Cum funcționează Azimo

Azimo e un serviciu prin care poți transfera bani din străinătate în orice țară. Transferul se realizează din contul tău bancar, iar banii pot fi ridicați ori de la ghișeu sau primiți direct. În Azimo îți introduci datele contului bancar, iar când vrei să trimiți bani alegi ori un contact din agenda telefonului sau de pe Facebook, dar poți introduce datele manual. Aplicația îți spune cât trimiți, care este cursul de schimb, cât va primi destinatarul și care este suma plătită drept comision. Acesta este mai mic decât cel de la Western Union sau MoneyGram, dar și mai mic decât cel de la transferurile bancare directe.

Destinatarul se poate duce la un ghișeu al băncilor și instituțiilor financiare partenere sau poate primi banii în cont. În unele țări banii pot fi trimiși direct într-un portofel virtual, dar soluția este populară mai ales în Africa, acolo unde serviciile bancare nu au mare popularitate, iar cetățenii au adoptat tehnologia devreme.