Din punct de vedere al diversității, piața locurilor de muncă se situează pe o poziție decentă. Multe locuri de muncă Olanda se axează atât pe mână de lucru calificată, cât și necalificată. Principalele domenii de activitate au mereu disponibile noi locuri de muncă. Femeile, dar și bărbații, pot identifica un nou loc de muncă pe piața olandeză, cu relocare permanentă sau nu.
Norme și valori profesionale olandeze
Atmosfera de lucru specifică Olandei este diferită față de cea cu care ne-am obișnuit în România. Deși există unele similarități, unele caracteristici sunt particulare. Indiferent de locul de muncă ales, mediul organizațional este important. Integrarea la locul de muncă și în colectiv pot influența progresul profesional, dar și împlinirea personală.
Mediul de lucru olandez este caracterizat prin deschidere și orientare spre munca de echipă. Se pune preț pe progres, atât la nivel individual, cât și colectiv. Totodată, este încurajat tratamentul egal în rândul angajaților. În mare parte, toți angajații sunt încurajați să învețe noi abilități și să exceleze. Promovarea managementului deschis este o practică ce adeseori este apreciată și are succes.
Abordarea problemelor la nivel de colectiv este un alt principiu prețuit. Fiecare membru poate veni cu propria perspectivă, aceasta fiind luată în calcul. Dialogurile deschise duc totodată și la diminuarea distanței existente între angajator și angajat. Prin urmare, și rezultatele muncii pot fi îmbunătățite și uneori, chiar inovative. Comunicarea concisă și deschisă nu este prezentă doar în companiile mari, ci și în cele mici.
Cum te poți integra mai ușor în mediul de lucru olandez
Piața olandeză a locurilor de muncă este adeseori ofertantă. Aici sunt oferite posturi din domenii precum construcțiile, agricultura, și logistică. Uneori sunt necesare anumite calificări, alteori nu. Una din părțile bune constă în faptul că la locul de muncă poți dobândi noi competențe. Iar dacă se dorește o reconversie, există multiple instituții ce oferă cursuri de calificare.
În vederea unei integrări mai facile în cultura organizațională, trebuie luate în calcul anumite aspecte. Acestea constau în:
Familiarizarea cu conceptele de bază
Egalitatea și comunicarea deschisă sunt principii de bază în societatea olandeză, mai ales la locul de muncă. Prin urmare, integrarea necesită deschidere, chiar dacă la început acest lucru poate fi mai greu de făcut. Modul de lucru trebuie analizat și acceptat în forma sa, maleabilitatea fiind o trăsătură importantă.
Familiarizarea cu munca în echipă
Munca în echipă este considerată a fi cheia succesului. Împărtășirea problemelor și a potențialelor soluții duc de cele mai multe ori la rezultate optime. Sarcinile pot fi delegate, îndeplinirea acestora fiind în mod automat simplificată. Acest sistem încurajează deopotrivă și comunicare între membrii echipei.
Deschidere către diversitate și principiile culturale
Fiecare cultură are specificul său. Cea olandeză pune accent pe diversitate, pe acceptarea și pe integrarea sa. Drept urmare, există și o anumită deschidere în gândire, dar și în stilul de viață. O altă urmare a acestui aspect constă în multilingvism. În afară de neerlandeză, în mare parte se vorbește și limba engleză.
Acceptarea feedback-ului
Feedback-ul este un concept bine integrat în mediul de lucru olandez. Acesta este oferit într-un mod constructiv care să fie favorabil evoluției. Acceptarea și prețuirea acestor mici evaluări ajută la adaptarea rapidă la mediul de lucru. Adoptând această practică se poate ajunge la o performanță individuală mai bună.
Învățarea limbii neerlandeză
Chiar dacă limba engleză este de un real folos, învățarea neerlandezei va ajuta mai mult. Prin dobândirea abilității de a o vorbi, se va comunica mai ușor cu restul colectivului. Acest lucru va fi de folos nu doar la locul de muncă, ci și pe plan personal. În același timp, vorbirea acestei limbi poate fi considerat un semn de respect.
Practicarea mentoratului
Mentoratul poate fi soluția perfectă pentru o adaptare mai rapidă și mai facilă. Un mentor poate oferi informații prețioase despre procesele specifice muncii, dar și despre cultură. Astfel, pot fi înțelese mai ușor regulile și obiceiurile din respectiva companie.
Învățarea continuă
Dezvoltarea pe plan profesional și personal este un aspect luat în serios. Angajații pot urca pe scara ierarhică în companie, învățând noi competențe. Schimbările trebuie acceptate cu deschidere și învățarea trebuie să fie un aspect permanent în viața zilnică. Doar în felul acesta se poate ajunge la performanță ți implicit, la un salariu mai bun.
Pe scurt
Adaptarea la mediul profesional este importantă. Înțelegerea regulilor și a culturii în sine pot facilita integrarea în colectiv. În completarea acestora, ambiția pentru dezvoltare și deschiderea ajută la o tranziție mai lină. Receptivitatea către noutăți și valori întăresc caracterul incluziv al mediului, oricine putându-se integra. Mediul de lucru în sine poate fi o provocare, însă poate fi depășită cu voință și perspicacitate.