S-au dublat fondurile care investesc în cripto

Dintre fondurile speculative tradiționale intervievate în cadrul raportului, 38% investesc în prezent în active digitale, aproape dublu comparativ cu un an în urmă, pe măsură ce aceste active digitale sunt acceptate. . Între timp, numărul fondurilor speculative specializate în criptomonede a accelerat, ajungând la peste 300 la nivel global.

Potrivit raportului, majoritatea fondurilor speculative tradiționale care investesc în active digitale sunt încă la început de drum:

  • 57% au mai puțin de 1% din totalul activelor gestionate (AuM)
  • pentru 20% dintre aceste fonduri, activele digitale reprezintă între 5% și 50% din AuM
  • două treimi dintre fondurile care investesc în prezent în active digitale intenționează să aloce mai mult capital în această clasă de active până la sfârșitul anului 2022.

În același timp, valoarea totală a activelor gestionate de fondurile speculative de cripto se situa la 4,1 miliarde de dolari în 2021, în creștere cu 8% față de anul precedent.

Performanțe și obstacole în cripto

Cele mai multe fonduri speculative au tranzacționat Bitcoin 'BTC' (86%), urmat de Ethereum 'ETH' (81%), Solana 'SOL' (56%), Polkadot 'DOT' (53%), Terra 'LUNA' (49%) și Avalanche 'AVAX' (47%). Și, în ciuda volatilității cripto, randamentul continuă să fie ridicat, situându-se la plus 63,4% în 2021, față de plus 127,55% în 2020.

Ca obstacole, datele din raport indică următoarele:

  • incertitudinea în materie de reglementare este un aspect esențial pentru fondurile speculative, indiferent dacă investesc sau nu în prezent în active digitale, pentru managerii care nu investesc în prezent în cripto, aceasta a fost menționată ca principal obstacol (83%).
  • lipsa de claritate a reglementărilor și a regimului fiscal a fost citată ca principala provocare de 89% dintre managerii de fonduri speculative care investesc în prezent în active digitale

În acest context, managerii fondurilor speculative indică o serie de domenii care au nevoie de îmbunătățiri pentru adoptarea activelor digitale, în frunte cu auditul și contabilitatea, gestionarea riscurilor și conformitatea, capacitatea de a utiliza activele digitale ca garanție și administrarea fondurilor.

Raportul Global Crypto Hedge Fund Report 2022 a fost realizat de PwC împreună cu Asociația pentru gestionarea investițiilor alternative (AIMA) și Elwood Asset Management, parte din CoinShares.