Conturi de companie deschise direct în aplicație

Antreprenorii pot deschide online din februarie contul de companie la ING în aplicație, fără documente sau apeluri video.

O parte din informații sunt precompletate prin interogare la Oficiul Național al Registrului Comerțului, așadar întregul proces durează cel mult 15 minute.

Pentru deschiderea digitală a contului de companie, este necesar ca antreprenorii să fie și clienți ING persoană fizică pentru a putea accesa Home’Bank.

Scop: cel mai simplu proces de onboarding

Ionuț Stan, Tribe Lead Daily Business Banking la ING România a fost invitatul start-up.ro pentru a discuta despre acest pas și spune că scopul lor a fost "să creeze cel mai simplu proces de onboarding".

"Prima iterație este utilizabilă de companiile care au un singur acționar, firme sau PFA-uri. Vrem să extindem pe viitor și la firme cu mai mulți acționari", spune Ionuț Stan.

Procesul a pornit de la un brief simplu - să nu folosească mijloace care deranjează, adică hârtii sau apeluri video. Iar provocarea în banking este identificarea persoanei.

"Trebuie să identificăm persoanele fizice din spatele firmei, iar apoi compania, în timp ce legătura dintre cele două entități să fie verficată, adică respectiva persoană să fie autorizată să deschidă un cont pentru companie. Am reușit să realizăm asta în Home’Bank pentru că acolo orice client ING România are o singură aplicație pe care o cunoaște și de acolo poate să-și deschidă compania foarte ușor, el fiind deja identificat, cunoscut de banca noastră", spune Ionuț Stan.

Pentru a face procesul acesta ușor, identificarea se face automat în Registrul Comerțului, care este sursa unică de adevăr pentru o bancă.

"Această integrare ne permite să deschidem conturile de companii. Un proces mediu durează în jur de 7-8 minute pentru că trebuie să răspundă clientul la câteva întrebări de cunoaștere a clientelei, profil tranzacțional. Am avut clienți care ne-au zis că au deschis și cont de persoană fizică și cont de companie în 7 minute", explică Ionuț Stan.

Poate nu pare mult, dar un client ar fi trebuit să ajungă la bancă, să vorbească împreună cu un consultant 15-20 de minute și apoi să se facă și interogarea în Registrul Comerțului. De asemenea, nu se mai cer hârtii.

Nevoia de date în timp real

Pentru ca aceste procese să fie digitalizate, datele trebuie să fie accesate în timp real. Orice proces de digitalizare depinde și de instituția financiară care investește în schimbări, dar și în accesul la datele statului, cum ar fi cele de la Registrul Comerțului.

"Avem nevoie ca sistemele IT să funcționeze, ca datele să fie disponibile, ca orice proces digital să funcționeze. Trebuie să fie date corecte și tratate unitar. Încă avem provocări privind lista acționarilor, pentru că de multe ori o firmă are numele acestora ba scrise cu Prenume, Nume, ba invers. Par probleme simple, dar sunt greu de rezolvat", spune Ionuț Stan.

O altă provocare este sistemul național de adrese, care nu este cel mai performant din Europa, mai ales pentru adresele din mediul rural. Deci e nevoie de o aranjare corectă sau sisteme care să le poată citi corect pentru a putea să digitalizezi fără probleme.

Din acest motiv sistemul de deschidere de cont e pentru firmele cu un singur acționar, dar se lucrează și pentru firme mai mari. "Companiile nu au datoria de a actualiza datele acționarilor la Registrul Comerțului. Astfel că durează mai mult verificarea. Noi trebuie să dublăm verificarea datelor cu evidența populației. Și acest lucru e și costisitor, dar durează până aduci toată lista de acționari și o verifici", explică Ionuț Stan. Iar BNR are reguli stricte pentru bănci, astfel acestea trebuie să "cunoască" clientul în mod corespunzător pentru a putea deschide un cont.

Ce poți face digital la ING?

Ionuț Stan menționează că astăzi clienții ING pot face aproape orice digital - de al deschidere de conturi, închidere, depozite, conturi de economii în lei și euro, schimbarea pachetului direct din aplicație, carduri noi, blocarea acestora. Plus, se pot deschide conturi de utilizatori noi în ING Business, aplicația pentru firme.

"Pe viitor vrem să adăugăm noi caracteristici, cum ar fi un program de recomandare de alți clienți, ambii fiind răsplătiți de ING cu diverse promoții. De asemenea, vrem să adăugăm servicii utilizate de clienți zi de zi - scrisoare de audit, scrisoare de bonitate fiscală, scrisoare de identificare fiscală. Vrem să punem în mod digital și cererea de instrumente de plată cum ar fi biletele la ordin, cecurile și deschiderea digitală de soft POS, serviciul nostru de POS cu telefonul mobil", spune Ionuț Stan.

Pe viitor, spune Ionuț, ING vrea să mărească și limita de creditare online, care astăzi e la 500.000 de lei. "Mai avem o cerință, dar o vom rezolva repede, adică semnăturile de tip joint. Avem un număr limitat de clienți unde există nevoia de doi semnatari pentru a accesa orice serviciu nou", spune Stan.

Toate aceste servicii sunt dezvoltate printr-un parteneriat cu clienții, pentru a vedea care sunt cele mai importante nevoi ale lor. Din acest motiv, menționează Ionuț Stan, ING România e pe primul loc la Net Promoter Score, adică gradul de satisfacție al clienților. Prin acest dialog află și lucruri de user experience cum ar fi faptul că un client nu vrea să completeze date în mai mult de două ecrane, pentru că altfel riscul de abandon crește.