Compania se poate lăuda și cu o activitate de servicii în creștere rapidă, care include serviciul de cloud iCloud și servicii de conținut digital de streaming, cum ar fi Apple Music și Apple TV+. Este cea mai mare companie din lume după capitalizarea de piață și prima care a atins pragul de 3.000 de miliarde de dolari. Produsele și serviciile sale sunt folosite la scară largă. În februarie 2023, compania a atins pragul de 2 miliarde de dispozitive active la nivel mondial.

Înainte de a face orice investiție bursieră, este util să înțelegem ce înseamnă acțiunile. Acțiunile sunt valori mobiliare care reprezintă proprietatea unei fracțiuni dintr-o companie. Deținerile se pot referi la diferite tipuri de investiții, de exemplu fonduri mutuale, ETF-uri sau firme private. Pe de altă parte, acțiunile se referă exclusiv la valorile mobiliare tranzacționate la bursă.

Pe măsură ce corporațiile emit acțiuni pentru a strânge finanțare în vederea desfășurării activității, acționarii au dreptul să primească dividende, dar și drept de vot, întrucât aceștia dețin, din punct de vedere tehnic, o parte a companiei. Porțiunea respectivă depinde de mărimea investiției lor.

Investițiile în acțiuni sunt posibile pentru investitorii din întreaga lume (atât instituționali, cât și individuali), deoarece companiile publice sunt listate la o bursă (cunoscută și sub numele de bursă de valori).

Există diferențe dintre investiție și tranzacționare. Deși ambele cuvinte sunt folosite drept sinonime, ele reprezintă două abordări diferite ale participanților la piață. Investiția este asociată cu o perioadă de timp mai lungă, în care este aplicată strategia de cumpărare și deținere. Scopul este de a selecta acțiuni promițătoare și de a le deține timp de câteva luni sau chiar ani. Investitorii din această categorie acordă atenție fundamentelor anumitor companii sau sectoare.

În linii mari, există două tipuri de investiții – în acțiuni de creștere (growth stocks) și în acțiuni de valoare (value stocks). Primul caz reprezintă companiile despre care se așteaptă să înregistreze niveluri ridicate de creștere a profitului în viitor. Deoarece prețurile acțiunilor lor ar putea depăși performanța pieței în general, investitorii pot beneficia de acest aspect.

Al doilea caz este despre acțiunile de valoare care sunt descrise ca business-uri stabile, cu fundamente solide. Astfel de companii plătesc adesea dividende, care reprezintă o altă sursă de venit pentru investitori.

Pe de altă parte, tranzacționarea este privită ca o abordare pe termen scurt, investitorii profitând de mișcările de preț rapide.

Investiția în acțiuni pentru dividende rămâne o strategie populară în întreaga lume. Companiile care aspiră să fie în topul acțiunilor pentru dividende încearcă în mod constant să își mărească dividendul pe acțiune (DPS). Astfel de firme pot fi asociate cu idei precum regularitatea și o politică de încredere a dividendelor - ambele caracteristici dovedesc că o companie își respectă acționarii.

În cazul Apple, situația este foarte interesantă. Pe de o parte, Apple este la bază o companie de creștere, activând în sectorul tehnologic și prezentând niveluri de creștere solide. Totuși, este și o firmă care oferă dividende, caracteristică relativ surprinzătoare pentru companiile de creștere, acestea preferând să utilizeze sumele respective pentru dezvoltarea activității. Apple plătește un dividend trimestrial regulat în numerar de 0,22 dolari per acțiune.

Citește tot materialul pe site-ul wall-street.ro.