De câte ori ți s-a întâmplat să te uiți la o imagine pe Facebook sau Pinterest și să ți se pară că e ceva greșit? Poate e efectul de ”uncanny valley” (unde obiecte sau fotografii cu aspect umanoid, generate de un computer, provoacă un sentiment de neliniște sau stres; N.red.) sau mâinile uniforme și contopite cu bluza personajului care îți spun că creatorul nu este uman.

Există numeroase controverse și conflicte în comunitățile artistice din cauza inundației de persoane care pretind că astfel de imagini generate sunt făcute de ei. Consecințele nu sunt tocmai mărunte: artiști panicați că arta lor o să fie folosită pentru antrenarea unui AI, nesiguranța în comunitate, frica clienților de a fi păcăliți, sunt câteva dintre problemele fenomenului.

Un prompt, două imagini

În cazul în care te-ai gândit vreodată să comanzi un desen digital, pur și simplu nu vrei să consumi artă AI, sau chiar din simplă curiozitate, ai aici un mic ghid pe care l-am făcut în urma unui experiment ca să îți sară în ajutor.

Pe baza unui prompt, am creat două imagini: una desenată de mine, una generată de AI-ul Canva Pro. Pe lângă diferențele estetice, bineînțeles, o să comparăm cum te poți asigura că prima este făcută de o mână umană, iar a doua este AI.

Pentru cei interesați, prompt-ul a fost: ”An elven man with star-shaped earrings, dressed in a blue armor with fur and golden details. he has fair skin, a crooked nose, blue eyes and long, black wavy hair with white streaks on his left side of the head.”

Diferențele dintre AI și artă umană la prima vedere

Să ne uităm dincolo de simplul stil estetic. Este evident că AI-ul generează un stil mai realist și încearcă să creeze detalii complicate, pe când oamenii au tendința să sublinieze prin alte metode complexitatea personajului. Dar acest lucru nu este tot timpul evident, mai ales că unelte AI pot încerca să recreeze un anumit stil artistic. Care sunt detaliile care dau AI-ul de gol, te întrebi? Simplu: asimetria și lipsa de consistență.

Hai să ne uităm mai îndeaproape la imaginea generată cu AI. Pentru simplitate, am încercuit 3 zone cu indicii pe care le putem ignora dacă nu suntem atenți.

A dead giveaway este lipsa de simetrie din model, adică armura în cazul de mai jos. La cercurile 1 și 3 putem să observăm că straturile nu sunt egale, liniile sau bucățile de metal se opresc brusc sau se contopesc în moduri ciudate cu restul armurii. Piesa principală de pe piept nu are o formă bine delimitată, este ondulată și stângace, fără să reprezinte ceva cert.

Punctul 2 ne arată, din nou, lipsa de consistență din spatele AI-ului. Cerceii personajului se topesc în ureche, firele de păr se amestecă în fața personajului, care privește înainte cu toate că nasul e poziționat de parcă personajul privește în partea stângă.

Dacă ne uităm la cel făcut de un om, observăm că există imperfecțiuni și aici, dar ele respectă în continuare ”narativa” imaginii. Simbolul de pe armură nu e perfect, dar simulează simetria, nu există obiecte sau linii care nu servesc obiectivul de a face imaginea clară și ușor de înțeles.

Textura e un indiciu mare. Punctul 3, fața personajului, liniile care se schimbă în culoare, în toate putem regăsi textura creată de mișcările unui pix.

Alte indicii esențiale

Printre altele, pe care nu le putem analiza în pozele de mai sus, sunt mâinile, părul, poziția picioarelor, cutele de pe haine. Orice indiciu care arată că straturile sunt greșite, sau modele care nu au sens, forme care nu duc nicăieri.

Un ultim indiciu al acestui mic ghid sunt ochii. Dacă stilul specificat de prompt nu este unul foarte simplu, atunci, de cele mai multe ori, privirea personajelor o să fie asimetrică sau diferită, fie că vorbim de culoare, formă, mărimea irisului sau lumina reflectată în ei. Arta umană încearcă, indiferent de stil, să mențină un echilibru și o consistență a feței, deci aici culorile, lumina și forma o să fie egale.

Bineînțeles, un singur indiciu nu o să garanteze că o ilustrație este făcută cu AI. Există multe stiluri și tehnici, iar fiecare artist încearcă ceva nou, fie că asta înseamnă asimetrie sau ochi de culori diferite.

Aspectele de mai sus pot fi folosite, de asemenea, și dincolo de ilustrațiile “artistice” ale AI-ului, mai ales dacă este folosit pentru generarea de imagini ultrarealiste, care pot fi folosite în scopuri manipulatoare sau în cazul unor escrocherii online cărora poți să le cazi în plasă tu sau apropiații care nu știu multe aspecte despre internet.

Dar, dacă observi mai multe discrepanțe și începi să îți pui întrebări, atunci ești pe drumul cel bun!